Logo rubriky
4/2001
  Cony (další) (182)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Zdroj: Sarden  
Všechna práva © Interkom 1984 - 2001

Opatcon 2001 právě skončil

pagi
Město Broumov od svého vzniku na konci dvanáctého století zažilo řadu katastrof - požáry, vojska uherská či pruská, dokonce roku 1847 v jeho blízkosti dopadl meteorit. Ale v historii města jsou i světlejší okamžiky - povýšení na město Karlem IV. v roce 1348, stavbu kláštera podle projektu Kiliána Ignáce Dienzenhofera či založení klášterního pivovaru. Do které z těchto dvou kategorií patří Opatcon, nechť rozhodou ti, kteří ho navštívili - já se osobně kloním k variantě druhé.
       Místo konání Opatconu, kinokavárna Vegas, vzniklo celkem jednoduchou přestavbou z původního městského kina a tak poskytlo Opatconu příjemné prostředí. Zajímavou přednáškou bylo povídání MUDr. Petra Kučery s názvem Sci-fi, lidé, Země. Petr Kučera není „pravověrný“ fan a o to byla jeho přednáška zajímavější. Byl to totiž pohled na SF „zvenku“, pohled člověka, který není (de)formován názory a přednáškami na jiných conech - dá se říci, že to byl neunifikovaný pohled na SF, ani nadšený fandomovský, ani odmítavý mudlovský. V pátek večer jsme si spolu asi dvě hodiny povídali, a já jsem si tak mohl připomenout, že podobných lidí je okolo nás asi poměrně hodně, ale informace o SF akcích se k nim obvykle nedostanou v takové podobě, aby je zaujaly - a zrovna tak se dozvídají pouze o klíčových knihách v žánru a produkce menších nakladatelů je pro ně beznadějně skryta, pokud si takovou knihu náhodou nepůjčí od někoho z vnitřního kruhu.
       Marek Čtrnáct se na conech zabydluje s povídáním o manze - Manga, těší mne. Technické problémy při hlavní přednášce přece jenom přesáhly běžný průměr, ale Marek s kočováním po conech začíná a tak se tyhle věci teprve učí - večer na ubytovně už věci fungovaly tak, jak měly.
       Petr Čáslava si z Kolína přivezl téma Lucio Fulci - Velmistr řádu Gore. Pokud v anotaci přednášky konstatoval, že si tu budeme moci otestovat, co náš žaludek vydrží, měl více než pravdu. Fulciho posedlost naturalisticky vykresleným detailem je ohromující a tak se jeho filmy staly základem nejdrsnější větve hororů, zvané Gore.
       John Cannibal Silver si kromě pořádání conu a sestavení nového čísla OPAT'ssinu vzal na svá bedra také přednášku Goua'uldi v pozemských dějinách. Jeho přednáška byla zajímavou sondou do televizního seriálu Stargate-1. Silverovo povídání dokázalo přiblížit seriál - nejen jeho epizody, ale zejména prostředí a zápletku - i posluchačům, kteří měli o SG-1 povědomost povrchní nebo dokonce žádnou. Docela bych přivítal, kdyby podobným způsobem byly na conech mapovány i další seriály - dnes jich už jsou ohromné počty, a pro člověka, který netráví hodiny u bedýnky, je takové seznámení se určitě užitečné.
       Františka Vrbenská dokázala překonat nepřízeň osudu - zpoždění vlaků na cestě z Prahy - a tak jsme se mohli těšit z její rešerše Čarodějnické recepty aneb Tohle doma nezkoušejte. Smekal jsem před ní klobouk (obrazně, samozřejmě) - v baťůžku si přitáhla bytelně svázanou knihu formátu skoro A3 a tloušťce hodně přes deset centimetrů, která byla hlavním pramenem citací na přednášce. A to ještě nebyl konec - aby dostála svým dalším povinnostem, tak s tímhle baťůžkem vyrazila uprostřed noci na nádraží a ve tři ráno nastoupila zpáteční cestu. Inu, chlap nevydrží, co útlá žena...
       Během dne počet návštěvníků Opatconu fluktuoval, ale celkově se určitě přehoupl přes šedesát. Dorazili ústečtí fanové (SFK Jetel), Petr Čáslava dorazil s Alešem Ptáčkem (mnozí ho znají jenom jako Sovoga), objevil se Pepa Vašát se ženou a stopařem - jaká to náhoda, byl to Oleg... Já jsem také s sebou bral stopaře - na Černém mostě jsem zahlédl povědomé postavičky Gudrun a Keplíka, kteří tak přišli o příležitost obracet nic netušícího řidiče na pravou víru, přijel také Rybka a další pražáci. Ale obtížnost hledání městečka Broumov na mapě (není to ani součást Velké Prahy, ani předměstí Brna) a ještě o něco složitější doprava nejspíš odradily většinu obvyklých návštěvníků conů, hlavně těch starších. Zato zbylo místo pro domácí - jak pro členy SFK Opat, tak pro jejich příznivce.
       Opatcon byl příjemný con a výsledek určitě stál za všechnu práci, kterou s jeho přípravou měl Silver, Lucas i další broumováci.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK