Logo rubriky
4/2001
  SF film (další) (182)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2001

Babylon 5 Maratón aneb To nejlepší z Babylonu 5

       V sobotu 28. dubna od 9 hodin se v Praze ve filmovém klubu Kotouč, který je v menze kolejí Karlovy University v Tróji bude konat speciální akce pro fanoušky sci-fi seriálu Babylon 5, při které se bude „promítat“ třetí řada (u nás neuvedená) tohoto seriálu. Pokud se chcete zúčastnit této jedinečné akce, tak se můžete přihlásit na stránkách www.babylon5.cz.
       Dost bylo reklamy a upoutávky, teď by snad bylo rozumné říci proč se tohle všechno koná. Důvod je celkem jasný. TV 3, která až doposud Babylon 5 uváděla, ho přestala vysílat a vůbec nevypadá nadějně, že by další epizody nakoupila v horizontu příštích let. A tak se zrodila myšlenka: proč bychom museli čekat, až se TV 3 nebo jiná televize rozhodne seriál dále vysílat, a raději si ho „odvysíláme“ svépomocí.
       Jelikož mám všechny epizody Babylonu 5 na videokazetě ve slovenštině, rozhodl jsem se, že bych mohl seriál pustit pro kamarády a přátele, kteří si Babylon 5 oblíbili (a není jich málo). Scénář měl být jednoduchý, prostě se sejdeme a pustíme si to. Ale když jsem zjistil, že zájem je větší, rozhodl jsem se to udělat více méně veřejně. Ohlas přesáhl i moje nejčernější sny. Když se přihlásilo více než 50 lidí musel jsem sehnat prostory - a to se nakonec podařilo. No a tak může vypuknout Babylon 5 Maratón.
       Jak již název naznačuje, bude se jednat o maratón, při kterém bude najednou promítnuto velké množství epizod tj. asi 16 epizod, každá po asi 40 minutách. To znamená 12 hodin čistého sledování televize nebo lépe v našem případě promítacího plátna, na kterém nejčastěji bude vesmírná stanice Babylon 5 a její stálí i dočasní obyvatelé.
       Pochopitelně akce se neobejde bez přestávek, protože to by asi opravdu nevydržel nikdo. Určitě bude v plánu velká přestávka na jídlo a několik menších přestávek, třeba k diskusi nad spletitým dějem seriálu.
       Pro koho je akce určena? Zejména pro všechny fanoušky Babylonu 5, kteří sledovali seriál na TV 3. Pochopitelně mohou přijít i ti, kteří seriál již viděli celý a třeba si chtějí vychutnat hromadné sledování vynikajících epizod 3. řady, nebo si třeba jenom pokecat s lidmi, kteří mají také Babylon 5 rádi.
       Pro koho akce není určena? Akce určitě není vhodná pro prvodiváky, jelikož je Babylon 5 kontinuální seriál (epizody na sebe více méně navazují), a tak se předpokládá znalost prvních dvou sérií. Dále akce není vhodná pro diváky, kteří u televize nebo v kině usínají, protože by z akce zcela zjevně nic neměli. Poznámka Přemka Houžvičky: A pro Trekkies. :-)
       Na závěr by snad bylo rozumné říci co je to Babylon 5. Jde o americký seriál, který vytvořil J. Michael Straczynski (čti Strazinski), jehož pilotní film měl premiéru v únoru 1993 a vysílal se až do roku 1999. Bylo natočeno 110 epizod a 5 televizních filmů včetně pilotu. Dále byl zahájen projekt Crusade (Křížová výprava), ale Straczynski se nepohodl s televizí TNT, která seriál vysílala a on odmítl jej dál produkovat. A jelikož se nepodařilo rychle najít další televizi, která by Crusade vysílala, byl velice slibný projekt po 13 epizodách ukončen.
       Straczynski je vcelku známý televizní autor a scénárista, protože jeho rukopis nesou i taková známá díla jako jsou např. „To je vražda, napsala“ nebo „Jake a Tlusťoch“ či „Zóna soumraku“ Straczynski měl v úmyslu vytvořit sci-fi román pro televizi, což byl projekt, který nebyl do té doby v Americe nikdy uskutečněn. Autor sám označuje své dílo za politické SF drama a lze s tím jenom souhlasit, protože konflikty mezi pěti hlavními velmocemi v seriálu nebo jejich velvyslanci na stanici Babylon 5 jsou základní esencí děje.
       Babylon 5 je sice americký seriál, ale při detailním sledování divák zjistí, že seriál spíše zaujme evropského diváka. Děj totiž často zasahuje do témat jako je propaganda a totalitní společnost, kterým americký divák příliš nerozumí. Na druhou stranu „uvědomělý“ americký divák může být překvapen jak taková totalita ve společnosti opravdu vypadá.
       Seriál nemusí být nezajímavý i pro fanoušky J. R. R. Tolkiena a jeho Pána Prstenů. Babylon 5 v mnoha ohledech jako je např. názvy postav a planet, některými dějovými prvky čerpá z toho legendárního díla. Jedna zmínka za všechny: v Babylonu 5 se jedna planeta jmenuje Z'Ha'Dum což je až příliš podobné s Khazad-dum. No a když bych něco prozradil, tak ta podobnost bude daleko markantnější.
       Pro ty, kteří by se chtěli s Babylonem seznámit, nedoporučujeme udělat si úsudek na základě televizních filmů, které jsou k dispozici ve videopůjčovnách. Tyto filmy měly premiéru až po odvysílaní všech epizod Babylonu a tak obsahují odkazy na seriál a často i rozuzlení mnoha dějových linií, které jsou ukryty v seriálu. Divák, který nejdřív shlédne filmy, se připravuje o mnohá překvapení, které mu seriál nabízí a lze to přirovnat ke čtení knihy od konce. Protože Babylon 5 je jako kniha a je nutné i tak číst.
       O Babylonu 5 lze popsat celé stránky papíru a snad bych zaplnit i celý Interkom, ale jako úvod to stačí. Snad někdy příště.
Martin Vaněk
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK