Logo rubriky
8-9/2001
  Recenze (další) (186)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2001

Dvakrát o Harrym Potterovi

Nejprve dobrá zpráva pro fanoušky Harryho Pottera, kteří vládnou angličtinou. V knihkupectví Na Můstku se objevil čtvrtý díl, Harry Potter and the Goblet of Fire. Stojí tuším 317 Kčs a mám podezření, že cena se nebude příliš lišit ani u českého překladu, až jednou vyjde. Důvod bych viděl v tom, že čtyřka je zruba tak tlustá, jako jsou první tři díly dohromady. A oprávněně, děje se tam toho hodně, kniha je pro další vývoj kritická a kladňáci dokonce mají první ztráty na životech. Přituhuje, přituhuje. Je to tradičně dobře napsáno, četl jsem to už před rokem a pořád si děj dost dobře pamatuji.
       A teď špatná zpráva. Pětka měla vyjít letos v létě a nevyjde. Oficiální vysvětlení je, že nečekaná popularita a věci s ní spojené zabírají Rowlingové tolik času, že nestíhá. Možná vyjde (nepotvrzeno) příští léto. Ať si kruci pohne!
       Štěstí v neštěstí je, že si mezi přehazováním svých (zasloužených) milionů vidlema našla čas na to, aby se dala dohromady s (autorskou skupinou?) Comic Relief a vydala dvě z učebnic, které Harry ve škole používá. Jedna je historie jejich nejoblíbenějšího sportu Quidditch through Ages a druhá je bestiář Fantastic Beasts and Where to Find Them.
       Bestiář je podle reakcí čtenářů v Amazonu dost dobrý, má prý i poznámky, které si tam při čtení dělali Harry a Ron. Docela mě láká, možná si to objednám (až vyjde nový Pratchett, abych ušetřil na poštovném :-), čtvrtý Martin je teď bohužel ohlašován na srpen 2002 a tak dlouho asi nevydržím). Případně bych pak poreferoval. Víc novinek nemám.
Nashle, pH.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK