Logo rubriky
2/2002
  Fandom (další) (191)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

Filk u nás – doplnění

Jak se ukazuje, i u nás existuje vlastní hudební tvorba, zaměřená i na vážnější poctu žánru fantasy, obdobně jak je tomu v zámoří.
       Jde o činnost Poetického společenstva spojenou se Společností přátel díla pana J.R.R.Tolkiena. Jejich tvorba je opravdovou poctou Středozemi a Tolkienovi jakožto jejímu tvůrci. Ve vrcholném období toto společenstvo na tolkienovských akcích koncertovalo a mnohé písně z jeho rozsáhlé produkce si získaly mezi podobně zaměřenými posluchači své příznivce (jako např. Rohan, Námořníkova žena nebo Minas Tirith). V současnosti právě tito příznivci pokračují v další tvorbě a spontánní interpretaci starších děl. Na webových stránkách Poetického společenstva (http://praha1.ff.cuni.cz/~vondric/poetspol.html) se lze seznámit s jeho historií i současností a jsou zde ke stažení i texty a hudební ukázky. Lze si objednat i jejich tištěný oficiální zpěvník „The Lord of the Songs“.
       U tuzemského filku v současnosti neexistuje společná platforma, jednotlivé pokusy jsou často vázány na vyhraněnou a uzavřenější skupinu fanů a nedochází tak k širší výměně pouhých informací, natožpak zkušeností. Vystoupení na otevřeném conu by na interprety kladlo větší nároky v oblasti hudební i interpretační, a tak lze něco takového očekávat spíše ojediněle. Písně tak budou raději používány ke zpestření přednášky a pokud bude docházet k samostatným koncertům, tak tomu bude pravděpodobně na specializovanějších akcích, kde je publikum více naladěno na stejnou vlnu.
Marvin
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK