Logo rubriky
3/2002
  Cony (další) (192)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

Proč přijet na Eurocon

Možná si to ani neuvědomujete, ale končí éra velkých conů v podobě, v jaké je znáte. Řada pořadatelů, včetně mě, je už cony unavena, protože ty náklady, co nepokryjí nízkým vstupným, musí zaplatit ze své kapsy nebo stovkami hodin práce navíc. Raukon skončil, PSSTcon nebude, situaci Draconu naznačuje článek Marvina, Bohemiacon se změnil, Istrocon zvažuje další ročník. Roste Pragocon, abych dokončil výčet velkých conů. Avalcon jednoznačně závisí na úspěchu Euroconu. A nastane i problém, kdo bude dělat Parcon, když pořadatelé velkých conů končí a nedávný pokus svěřit ho nezkušeným přinesl problémy. Třeba si řeknete, že se zase tak moc neděje, že prostě budete jezdit na cony malé. To je jistě pravda, a jistě nějaké budou, ale řada lidí už přivykla na komfort společenský, organizační, technický a programový velkých conů a malé cony jsou přece jen jiné a uzavřenější. Já v tom vidím konec jedné éry ve Fandomu, konec nadšených dobrovolníků věnujících stovky hodin neplacené a nedoceněné práce pro zábavu jiných. Nejsem sám, jistě si pamatujete nedávný článek Pagiho na Sardenu, který mluví podobně, ale hlavně rozmluvy s pořadateli velkých conů mě v tom ubezpečují.
       Berte prosím Eurocon jako vrchol jedné éry, vrchol, který bude stát za to, vrchol, který se hned tak opakovat nebude. 13 programových linií, několik conů dohromady, hodně techniky umocňující zážitky, několik věhlasných zahraničních hostů, česká a slovenská špička odborníků, spisovatelů, malířů a fanů, CKČ, Miss Avalcon, Fantasy show, divadlo Úžasná Zeměplocha, výstavy, hry, video, bar, ... všechno, co znáte, jen třikrát tak větší, a spousta toho, co ještě na conech nebylo. A to za 125,-/100,- Kč na den plný zábavy od 8 hodin ráno do dvou do noci, včetně ubytování ve spacáku a bohatých materiálů!
       Zapomeňte prosím na všechny případné spory, přehodnoťte priority a udělejte jednoduchou věc. Přihlašte se včas (do 31. 5., ale lépe dříve, kvůli zajištění ubytování) na Eurocon a přijeďte si ho užít. Vezměte s sebou bývalé fany, kamarády, kteří mají rádi sci-fi nebo fantasy, příbuzné, spolužáky, kolegy, udělejte Euroconu ve svém okolí propagaci, lákejte potenciální zájemce na Eurocon, protože každý si z programu vybere. Plakáty a propagační texty najdete na našem webu www.avalcon.cz. Přijeďte na celou dobu trvání Euroconu, vezměte si ty dva dny dovolené. Věřte, že mě hodně překvapuje a ještě více mrzí, když vidím mezi přihlášenými známá jména, hlásící se na con až od pátku.
       Pracuji už rok a půl, v posledním půlroce velmi usilovně několik hodin denně, na tom, aby byl Eurocon skvělý. A se mnou další lidé. Oceňte prosím jejich neplacenou, dobrovolnou a těžkou práci tím, že přijedete, oceňte naše úsilí a vložené obrovské vlastní prostředky svojí pomocí. Připravíte tak sobě i svým známým neopakovatelnou atmosféru a zážitky. Program stojí za to!
       
Václav Pravda

Pozn. redakce:

Autorem vyslovené hypotézy o dalším osudu některých conů nemusí odrážet názor redakce ani skutečnost a rozhodně bychom nechtěli, aby zavdaly příčinu k nějakým hádkám a obviňování. Chápejte je, prosím, jako doklad a průvodní jev velkého pracovního vytížení autora v souvislosti s přípravou Euroconu/Parconu/Avalconu.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK