Logo rubriky
4/2002
  (193)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

Čtenářův průvodce po Interkomu

Poprvé za 13 let

Pamětníci a sběratelé si toho možná již povšimli, ale letos je to poprvé, co jsme to nevzdali a postavili se všem potížím nového ročníku bez pomoci dvojčísla. Další krize obvykle nastává o prázdninách a potom, samozřejmě, až nám dojdou peníze, což nemusí při tomto tempu vydávání trvat tak dlouho, zvláště když jen v českých zemích máme ještě padesát pozdě(či ne)platičů.

Opět Kvark

Možná i vás trápí neutěšený stav našeho přemýšlení o SF. Tím rozumíme stav kritiky, teorie a obecně i diskuse, včetně její reflexe v našich SF časopisech a konečně i stav těchto časopisů samých.
       Od nich bychom chtěli zahájit cestu ke zlepšení či nápravě a vydavatelství Netopejr nám slíbilo pomoc při vydávání literární revue Kvark navazující svými aspiracemi na naši někdejší přílohu.
       Uvědomujeme si, že samotná nespokojenost čtenářů ale ke zlepšení nestačí. To je možné jen tehdy, existuje-li přetlak tvůrčího myšlení, které hledá možnost komunikovat s širší veřejností.
       Pokud se domníváte, že byste své názory lépe vyjádřili složitější (a přesnější) formou, ale není vám to s ohledem na (úroveň) většinového čtenáře doposud vycházejících periodik umožněno, dopřejte si tvůrčí svobodu a pošlete příspěvek nově vznikajícímu Kvarku. První číslo je tematicky zaměřeno na utopii (a antiutopii) ze všech možných úhlů pohledu. Adresa a redakce Kvarku je zatím shodná s adresou a redakcí IK.

Paralelní dějiny fandomu v souvislostech

Takto bombasticky lze nazvat projekt, jehož cílem je zmapovat kolektivní paměť fandomu za posledních dvacet let. Zájemcům o spolupráci pošlu tabulku se záchytnými body: cony porady, oslavy, vydání důležitých knih a časopisů...
       Půjde o to doplnit tabulku o vaše soukromé dějiny a pokud nebudete znát data alespoň seřadit události podle času a doplnit události související, případně doplnit zajímavé podrobnosti.
       Důležité mohou být i ptákoviny (zvláště s datem), které mohou pomoci dalším pamětníkům určit, zda se něco stalo před tím, či potom (proto směle připisujte).
       Osobní údaje, které slouží jen jako značky pro určení před a po označte *** za datumem, nebudou zahrnuty do konečné redakce.
Zdeněk Rampas

Maškarní párty v Krakatitu

Oznamujeme, že v Krakatitu se odehraje Událost tohoto roku!
       Maškarní sci-fi, fantasy a horor párty se uskuteční v pátek 10. května 2002 od 19 do 23 hodin. Vstup za 50 Kč (v tom je jeden panák alkoholu) pouze pro maskované! Ozbrojené stráži u vchodu neproklouzne ani robotizovaná myš! Čeká vás hudba, tanec, zpěv, hry, setkání, popíjení, klábosení ... srdečně zvou pořadatelé - nakladatelství Netopejr a Talpress.

Jméno dračice

Nakladatelství Talpress vyhlašuje anketu na jméno dračice, kterou na zeď v baru Krakatit namalovala Jana Šouflová. V rámci párty dračici pokřtíme. Vítěz ankety dostane láhev šampusu. Návrhy posílejte na adresu talpress@centrum.cz
        
Netopejr & Talpress

Fantasy večer v kině EVALD

Pořadatelé knižního veletrhu se letos rozhodli zorganizovat v kině Evald na Národní třídě 28 od 2. do 12. května cyklus Svět knihy ve filmu. Bude to vždy promítání filmu podle literární předlohy a k tomu krátká debata. Na pondělí 6. května vybrali dva filmové fantasy hity sezony. Od 17.00 běží Harry Potter, od 20.00 Pán prstenů a mezi nimi je cca 40 minutová proluka, v níž krátce uvedou téma literárních předloh a jejich filmového zachycení Ondřej Muller a Richard Podaný. Vstupenky jsou v běžném předprodeji od 15. 4. a navíc za lidových 60,- Kč, ale kapacita sálku jest intelektuálně nevelká, takže pospěšte, navíc když každý návštěvník obdrží kupon na 50% slevu ze vstupného na Svět knihy (a tudíž i na vyhlašování Akademie). Bližší informace na plakátech Světa knihy, jež jsou vylepeny po všech pražských sloupích a billboardích.
-rip-

Výstava Zdeňka Boušková & Zdeněk Burian

Ilustrace
Vernisáž se koná v úterý 16. dubna v 18 hodin
Výstavu zahájí PhDr. Františka Vrbenská
Výstava potrvá do 3. května 2002
GALERIE VLTAVÍN
Masarykovo nábřeží 36, Praha
Otevřeno denně 10-12 13-18
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK