Logo rubriky
4/2002
  Fandom v datech (další) (193)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

Hvězdný bulvár

  • 13. března v Zimbabwe ještě ani neoschla krev na urnách a už tu mám mail od Jardy Olši jr., co že je se SuperMegaMaxiMlokem? Velmi se divil, když jsem mu řekl, že stále čekám na jeho disketu s medajlonky. Prý ji nechal v září v Krakatitu.
  • 14. března ráno jsem v mailu našel výsledky prvního kola Akademie SF, radostně a trochu zbrkle jsem je rozeslal, abych se pak večer v Krakatitu od Richarda Podaného dověděl, že při kontrole nalezl jednu chybu. Štěstí v neštěstí bylo, že Sarden nestihl výsledky zveřejnit a vydal až opravenou a doplněnou verzi.
  •        V Krakatitu ten večer panoval příjemný společenský ruch, Pavel Dobrovský mi ukázal dvě alba fotografií, které pořídil v Iránu a Pákistánu, já jsem naopak dával k lepšímu a ke kontrole výsledky Akademie, po čase se objevil Tom Němec a Jolana (spolu s ostatními herci, od šesté se zase zkoušeli Muži ve zbrani). Silver pobíhal v obleku s exotickým indiánským pásem (čekal ho ještě jakýs ples). S Pagim domlouval podrobnosti cesty na OpatCon (hlavně sněhovou hlídku, což obyvatelům nejteplejšího místa v ČR připadlo v ty dny docela žertovné :-).
  • 15. března se v Praze objevili Martin a Vilma Klímovi. Mezitím v Broumově plnou silou propukl OpatCon, ale o tom jinde.
  • 17. března se u nás před polednem zastavil Richard Klíčník, pomohl s Interkomem, uvařil kotel vynikající číny a pak jsme vyrazili do Delty na Harryho Pottera. Když jsme se vrátili, přišel Honza Vaněk jr. dokončit přípodotek k článku o Kuchařce stařenky Oggové a okomentovat mé postřehy k Pravdě. Neměl jsem již sílu hýbat se sazbou, a tak jsme vše krátili, až krev (metaforická článku) a slzy autorů stříkaly. Jedinou obětí se stal článek Viktora Janiše, který se opět odsunul o číslo (snad jej najdete v tomto) a já a Honza budeme asi vypadat jako větší suchaři, než jsme, neb jako první oběti krácení padaly vždy odlehčující a mimofaktografické odstavce. Večer jsem toho pak měl už docela dost a na daňové přiznání jsem se ještě nepodíval.
  • 18. března jsme v RUR střídmě a předběžně oslavili mé narozeniny, ohlásil jsem pondělní snášecí subotnik na příští týden.
  • 20. března se u mě v rachotě zastavil Ivan Adamovič, zmínil se o tom, že přečetl knihu Joanny Czaplińské o české SF. Joanna se věnuje hlavně 80. létům a Ivanovi připadlo, že kdyby studovala poslední dekádu, že by navzdory možná lepšímu řemeslu asi nenašla tolik myšlenek. Navrhl jsem mu porovnat současnou slovenskou tvorbu s českou produkcí, podle Krutohlava a třeba Zubatého slnka Joži Girovského se mi zdá, že ona myšlenkově plodná léta obdobná našim osmdesátým teď prožívají slovenští tvůrci. Ivan mi přinesl Živel č. 19, věnovaný SF, brzy vám o něm poreferuji, ale nemusíte čekat, dá se už koupit ve Zlevněnkách.
  • 21. března jsem v Krakatitu dostal od nejpilnějších členů Akademie vyplněné lístky (vůbec nepotřebovali ten měsíc, který dáváme na doplnění mezer v četbě a komplexní seznámení s vybranými kategoriemi :-) Synka jsem poslal na zkoušku divadla samotného a věnoval jsem se v baru lovu mladých talentů pro obnovu Kvarku.
  • 23. března jsme v úzkém kroužku oslavili Pagiho narozky. První hodinku jsme s Michaelou byli jediní hosté a domácí, Pagi s ratolestmi Ondřejem a Jitkou (jestlipak by překladatelka Mlh Avalonu napsala „s větvemi“) a Jitkou Doležalovou měli převahu. Pak se objevili další hosté Silver, Jolana, Ivan Straka a zvrátili výsledek ve prospěch hostů.
  • 25. března snášíme mimořádně 28 stránkový IK 3/2002. To zase budou bolet záda. Ale byly i pozitivní stránky. Filipova děvčata Bí, Eva a Iva mi k narozeninám dala voňavý polštářek (s vůní medunky) a pozoruhodné pití z portugalských borůvek. Filip sám mi donesl Orwellovu knihu Bože, chraň aspidistru a Honza Vaněk mi do ní věnoval magnetickou záložku. Pomoci přišel i Milan Petrák a z civilní války (oblíbený termín našich překladatelů) se zastavil Honza Macháček, ještě stále mu nefunguje počítač a tak je Hromada vytištěná ručním fontem, pro omluvenku (s razítkem fandomu) do školy si přišel čerstvý člen Rady fandomu Rypka. Filip mi krom medovinou (a knihou) udělal radost i dotazem na historii klubu RUR, úspěšně imitoval zájem po celou dobu mého rozprávění a povzbudil mě tak k práci na soukromých dějinách fandomu.
  • 26. března KJV ve Skanzenu, přednášejí Richar Podaný o utopiích a Petr Brodský o teorii inflačního vesmíru. Obě přednášky byly fundované a na úrovni, časem si je jistě přečtete, takže jen pár ke slov ke Skanzenu. Snad bychom tam mohli na nějaký čas zakotvit, je ovšem třeba pít pivo (asi za 15) a ne bavoráka (za 50). Ventilace docela fungovala, jídlo ušlo a obsluha se už naučila vypínat hlukostroj, snad bude jen třeba dohlédnout, aby na dveře dali cedulku o rezervaci nebo si donést vlastní. Rovněž bude třeba si rezervovat i fotel u vchodu, jídlonosičova tam usazená děvčata, zpočátku tichá, při druhé přednášce již rušila. Navíc dávaly svým báňáním špatný příklad, záblesk jejich obřího zapalovače (lze použít i jako obranný plamenomet, ale muselo by jít o těžkého zoufalce, aby se vrhal na kuřačku) připomněl Petrovi Biedermannovi, že je vlastně také kuřák a naše kyslíková idylka vzala za své. Mimořádně jsme ani salónek zcela nezaplnili. Chyběla posila děvčat z Policejní akademie a Honza Kantůrek (a to se hned pozná).
  • 27. března se mi ozval Láďa Sommer z Ostravy. Byl teď nějaký čas ve Státech a chce se zase zapojit do SF života.
  •        Povídal jsem si v knihkupectví Dračí doupě v Jeruzalémské s Jirkou Štípkem (donesl jsem mu IK), když se mladík podezřelého zevnějšku (vypadal v nejlepším případě na čtenáře Martina, ale spíše Godkinda) začal dotazovat na knihy od R. Ruckera a Sterlingův Schismatrix. Společně s Jirkou jsme mu vysvětlili, že zrovna tyto u nás nebyly přeloženy, ale že spousta dalších ano. Když odešel, zavzpomínal Jirka na návštěvu z Holandska, která měla z jejich obchodu oči navrch hlavy. Pravili mu fanové z té bohaté země: U nás máme přeloženého jen Tolkiena a vše ostatní čteme v angličtině. Tak nevím, je to tím, že jsou vzdělanější, nebo jim chybí ta spousta obětavých vydavatelů, kterou máme u nás? Večer pořádá Peter Pavelko vzdělávací turisticko-poznávací degustaci spojenou s přednáškou o Africe. Nedá se ale stihnout všechno.
  • 28. března v Krakatitu docela plno, zastavil se Tom „Laser“ Jirkovský, Martin Šust, s Pavlem Weiglem jsme hovořili o příspěvku SF muzea k jím pořádané výstavě o Fandomu v Městské (?) knihovně, Honza Vaněk jr. se rozčiloval nad některými pasážemi knihy O. Herce Cyberpunk (tu jsem si koupil v přízemí) a já čekal na Michaelu. Mezitím vypukl křest knihy-komiksu Hellboy, v těžké depresi si přisedl Richard Klíčník (polovina herců onemocněla nebo je mimo Prahu) a šířil kolem sebe auru beznaděje tak úsilovně, že jsem si náladu spravil až na oslavách konce Ertarského roku, pořádaných Borkem a Danou Čápovými.
  • 4. dubna v Krakatitu se po návratu z Japonska objevil Mirek Žamboch, po čase zase Adam Šnobl (hned jsem ho nepoznal, tak je možné, že to nebylo až po takovém čase), a hned zaplatili předplatné, vemte si z nich příklad. Předal jsem Pavlovi Weiglovi nějaké materiály na výstavu o Fandomu a zaúkoloval jej stejně jako Toma Němce v projektu Kvark. Domluvil jsem se s Pagim a Jiřinou Vorlovou na společné cestě do Březové a pak už se objevila Michaela s mladým, abychom jej předali Bedřichovi/Karotkovi na zkoušení a sami se s Vilmou, Viktorem Janišem a Honzou Vaňkem vydali na malý večírek k Podaným. Ten se skutečně povedl v duchu těch nejklímovštějších tradic, bylo mi po množství sežraných buráků, jako bych se vracel z Ruské. Vedle diskuse o záludnostech překladu jsme mluvili o filmech, velký úspěch měla báseň Filipa Gofrida z minulého čísla IK, o výchově dětí a italských chrtíků, o Altaru a nových počítačových hrách. O neutěšené politické situaci, o Respektu, o suchozemských korýších, co vypadají jako hmyz, o Karafiátových broučcích, o Ferdovi Mravenci a tak vůbec. Ale všechno má svůj konec, rozešli jsme se do svých domovů, Podaných se stěhují, kde se sejdeme příště, a kdy se zase ukáže Vilma...
  • 8. dubna už ráno začalo vesele, Ondřej Jireš mi napsal: Děkuji, že jste mi konečně prozradil, co jsem. Výraz „pologramotný neumětel z jiné planety“ si asi nechám zarámovat. No ne že by zrovna toto bylo cílem mého článku, ale alespoň nějaká reakce. Večer zase do Krakatitu, tentokrát na non SF vernisáži výstavy fotografií Eduarda Jahelky, zařídila ji Jolana a její bratr vlastnoručně aranžoval exponáty. Úvodem řečňoval Ivan Straka, hrála hudba, podávalo se občerstvení (holubí letka dorazila včas a ve velkém počtu). Tak takhle asi má vypadat prezentace oboru.
  •        Bohužel povinnosti mě hnaly dál, do Čáslavské, a tak jsem přišel o veselý povernisážový večer, který následoval. U grobiána Got Pavlovského jsem nafasoval Ikarii 4 a něco vám o ní asi napíšu. Vybraným zájemcům jsem se pochlubil novým Schizem (# 02) a pak nás už Filip vyháněl, kvačil do kina.
  • 10. dubna Fořtík na BBC a ČRo, asi je nějaké menzácké rojení.
  • 11. dubna jsem podlehl nějaké zákeřné, rýmě podobné chorobě. V Krakatitu jsem raději posedával stranou, abych před poradou nezneschopnil výkvět fandomu. Přesto se ke mně něco občas doneslo. Například román Chucka Palahniuka Program pro přeživší, který mi věnoval Richard Podaný.
  •        Egon Čierny mi říkal o vyjednávání s novým vedením NTM (v posledních letech již čtvrtým) o Miniconu, jak ho unavuje stále novým lidem vykládat, co je to con, a kde je třeba umístnit stůl s prezencí. Richard „Deprese ze školních i divadelních zkoušek“ Klíčník mě upozornil na reklamní materiál nového připravovaného časopisu pro fantasy, mystiku a hry (nebo tak nějak) Pevnost. Zdá se, že zatímco se s Ikarii a Ramaxem dohadujeme o nízké úrovni vydávaných časopisů, nějaký marketingový mág našel skulinu na trhu a všechny převálcuje na křídě vydávaným plátkem pro počítačové a jiné herní maniaky v rozvázaných martenskách (podrobněji příště).
           Ve všech místnostech bylo poměrně rušno, protože si v Krakatitu dali sraz účastníci LARPu (ať už je to cokoli). Ivana Kuglerová v maskáčích (když se na Pragoconu přestrojila za děvče, byl na ni příjemnější pohled) instruovala odděleně jednotlivé hráče a bylo jich opravdu dost, poznali se podle podivného symbolu na rameni. Dana Krejčová riskovala virus, jen aby se dověděla, zda se s Honzou Vaňkem nebavíme o ní, a přitom dala k lepšímu pár zoologických pochybení v Harry Potterovi II. (No nebavili, na to není ani dost dobrá, ani dost špatná, prostě jen námezdní řemeslná překladatelka :-) Jolana Čermáková mě upozornila na fotoreportáž z pondělní vernisáže výstavy Lehké erotično na www.jahelka.cz, snad že tam také někde dělám ostudu. (Už jsem se našel, stíním při focení draka :-).
  • 12. dubna ráno jsem zpozoroval zlepšení svého zdravotního stavu a začal balit na poradu. Netušil jsem, že se virus jen přestěhoval z horních cest dýchacích do plic. Asi bych na tu poradu přece jen neměl jezdit. Alespoň dám šanci mladým. Ale zase, za devatenáct let existence porad to bude už druhá absence, jak být přísný na jiné, když si sám takhle povoluju?
  • 14. dubna se mi udělalo do té míry lépe, že jsem nahrubo vysadil IK 4/2002. Jak jsem přitom litoval, že si neužívám poklidu Pohodového rána v Březové.
  • 15. dubna v RUR chcípnul pes, Filip se někam zašil a přišla jen Bí, já měl náladu pod psa, odřený nos a vůbec. Stihl jsem jen vyzvednout obrázky od Dušana Hrazdíry, najdete je již v tomto čísle, a předat ke korektuře kus nedělní práce Honzovi Vaňkovi, pak jsem to vzdal a odešel chorobnět. Náladu mi spravilo až Městečko Twin Peaks.
  • 16. dubna jsem s Michaelou vyrazil na vernisáž výstavy Zdeňky Bouškové a Zdeňka Buriana v Galerii Vltavín. Sešla se zde obvyklá společnost scifistů, Ondřej Muller z Albatrosu, Vlado Ríša z Ikarie, Tom Štipský z knihkupectví v Táborské, manželé Pravdovi, Pagi a samozřejmě Františka Vrbenská, která držela moc pěknou řeč. Paní Boušková má stále problémy s očima, brzy jde na další operaci, těžko si představit, co by ji mohlo zasáhnout hůře, ale na její tvorbě to není znát.
  •        Prohlížel jsem si ceník těch obrázků, které jsou na prodej, a učinil zajímavý postřeh: cena je přímo úměrná kvalitě knihy, které jsou obrázek či ilustrace určeny. Kedrigern za dva a půl tisíce, ale některé kousky podle Holdstocka za desetinásobek. Podle této logiky budou asi obálky k Feistovi, které nesou typické rysy spolupráce Valesu s Classicem (vrána k vráně sedá...) a do jejichž kompozice zasahuje výtvarný názor Vládi Veverky, zadarmo (jako bezcenné).
  • 18. dubna v Krakatitu řádí opět LARP. Hluk a není tam k hnutí (doufám, že je alespoň tržba). Honza Vaněk jr. tam byl (a trpěl) mimořádně dřív než já, čekal na Laser, pro který redigoval Cardovu Xenocidu, konečně vyjdou všechny knihy o Enderovi s jednotnou terminologií (včetně přejmenování Beana na Fazolka) a ve slušném a správném překladu. Nechcete někdo vydání od AND Classicu (nečtené a za odnos)? Zastavil se i Richard Podaný, předal jsem mu pár hodnocení Akademie SF a dohodli jsme se na scénáři předávání. Tom Jirkovský nám líčil své vydavatelské trable. Všichni ostatní vydavatelé mají zároveň knihkupectví a tak své knihy s ostatními vydavateli „bártrují“ za jejich produkci, kterou pak prodávají ve svých obchodech. Laser bez vlastního kšeftu ale chce peníze, a tak je značně znevýhodněn. Poradil jsem mu, ať si rovněž otevře obchod a financuje své vydávání prodejem knižního trusu od Classicu-Banchies, jako to dělají všichni (a pomalu tím přispívají ke svému zničení). Přítomen byl i Jirka Pavlovský, on by měl být šéfredaktorem před týdnem avizované Pevnosti, moc mi toho o investorech tohoto podivného podniku neprozradil, ale z toho, co řekl, bych soudil, že ani on nepočítá, že by mohlo vyjít víc jak tři čísla. Ikarie se nemusí ničeho bát.
  • Zdeněk Rampas

    Martin a Vilma v Praze

    Nic si nenamlouvejme, po odchodu Martina a Vilmy Klímových do Brna již není náš (pražský) společenský život to co býval, ba dokonce, jak říkají ti brutálně upřímní, nestojí teď za nic.
           Proto, když se 15. března se v Praze na skok objevili, byl to důvod k malé oslavě. Protože Klímovi již nemají byt v Ruské, uspořádali jsme tradiční klímovský večírek u Rampasů (v knihovně SF Muzea), ale zato v co nejpůvodnější sestavě nejvěrnějších návštěvníků. A kupodivu nakonec dorazili takřka všichni z věrných, krom hostitelů a Klímových ještě Linda Kosatíková s Frantou Novotným (ten zde zároveň oslavil narozeniny), Honza Vaněk, Richard Podaný, Cyril Brom, Jana a Jarek Rečkovi, Viktor Janiš s Hanou Anguou a Richard Klíčník (bez houslí). Poslední dva jmenovaní zastupovali nejmladší, čtvrtou (jak kdysi vypočítala Vilma) generaci čs. fandomu. Obávám se, že se zde mihl i Radim Kastelán a časem si v jeho Pamětech o sobě něco přečteme.
           Michaela se pochlubila částí setříděných sbírek SF Muzea, konkrétně jde o všechny visačky a placky z conů za posledních dvacet let a společně jsme se pak pokoušeli identifikovat některé fotografie ze starších setkání, smíchu bylo hodně, asi jako když vás někdo bez varování konfrontuje s vaší patnáct let starou podobou (škoda, že si Vilma nevedla záznamy, jaké vlasy měla v kterém roce, dost by to pomohlo v dataci), mnoho dat jsme ale nepřiřadili. Nicméně i toto fiasko bylo užitečné, napadlo mě začít pracovat na Paralelních dějinách pražského fandomu v souvislostech, možná i vás přepadnu se svou tabulkou.
           Když jsme se posilnili lahůdkami, na jejichž přípravě se nemalou měrou podílel Richard Klíčník, a zapili je vínem, které zmíněný vybral ve Vinotéce v Lucerně, připili jsme všem v blízkém časovém okolí slavícím (vedle Franty měla ten den narozeniny Ludmila Freiová, den před Martina Pilcerová a den po Mio Butora, navíc se kvapem blíží i moje a Pagiho narozeniny).
           K zajímavé debatě vedl postřeh, že i přes velkou propast mezi populárními žánry a tzv. velkou literaturou je v psaném umění ještě nejmenší rozdíl mezi tím, co cení kritika, a co jsou uživatelé ochotni akceptovat (omluvte mou laickou terminologii). Moderní malířství, experimentální divadlo, moderní „vážná“ hudba jsou už zcela mimo obzor a zájem speciálně necvičeného publika. Když došlo na moderní „hudbu“, jak o ní v Respektu referuje Denisa Kera, použil Martin pojmenování, které by se spíše hodilo k pohlavnímu rozlišení hovězího dobytka. (Mnozí z nás slyšeli z jeho úst takové slovo poprvé. Musím se ještě hodně učit, mami, tak jak jsem to teď eufemicky opsal, to zní daleko hůř, než kdybych prostě napsal kráva, ach jó.) Už se asi měníme v konzervativní staříky. Znáte to: Mladí revolucionáři, staří hófráti. Nicméně něco z buřičů a bořičů v nás zůstalo, potom co se Richard Podaný na chystané schůzce Klubu Julese Vernea chystá vyvrátit obecně přijímanou a dokonce za užitečnou pokládanou legendu o tom, že bychom měli autory utopií pokládat za předchůdce SF a snad se jimi měli i pyšnit, přišel Honza Vaněk s názorem, že minulé století bylo překafkováno, jak literárně, tak i realitou, a toto století by si od Franze Kafky a jeho díla mohlo klidně odpočinout. Nicméně F. Kafka našel přece jen v našem kroužku více zastání než postmoderní performeři, Franta Novotný mu v pokračování Valhaly věnuje kapitolu a RIP pravil, že ještě nebyla doceněna humoristická složka jeho díla.
    Zdeněk Rampas
    Pokračování příště
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště