Logo rubriky
4/2002
  Dopisy čtenářů (další) (193)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

Dopisy čtenářů – od autorky Volavek

Váš časopis ráda čtu, je to moje jediná spojnice se světem, který mě zajímá.
       Je fakt, že reportáže z conů už nejsou tak zábavné, jako dřív, a Hvězdný bulvár přeskakuji, protože člověku z regionu a mimo Fandom nic neříká, ale to ostatní je třída.
       Kdysi dávno jsem měla zájem napsat seminární práci o Evě Hauserové (možná si vzpomenete, měli jsme smluvenou i schůzku), pak jsem si ale zlomila rameno a tím to usnulo. Myslím, že se k tomu záměru brzy vrátím, a chci se vám touto cestou omluvit, pokud jste kvůli mně něco podnikl a já to nevyužila. Rameno stále bolí, když na něm dlouho ležím, a vzpomínka na ten pád mě pronásleduje jako noční můra, kdykoliv uvidím někoho na kole. Představa, že bych na něj měla nasednout já, mě děsí. Snad proto jsem nechala všechno, co bylo s onou událostí příliš spjato, trochu uležet.
       S pozdravem
Zuzka Hloušková
Redakční odpověd: Milá Zuzano, jsme rádi, že v IK nacházíš, co Tě zajímá, občas ale proleť i ostatní rubriky. To nejzábavnější v SF světě se občas projevuje řízenými úniky informací, zdánlivě drobnými indiskrecemi a výchovnými přeřeky, které nějak nelze říci přímo, aby dotyční neztratili tvář.
        
K poslednímu Interkomu jedno P.S.: Poté, co z několika fanzinů došlých do redakce udělal JVr. cupaninu, si každý soudný redaktor dvakrát rozmyslí, než nějaký redakci pošle, za takovou „propagaci“ mu zničení jeho sebeúcty nestojí. Vymámit z lidí příspěvky a dát tomu nějakou formu stojí hodně úsilí a nulový ohlas je pak standardní odměnou. Což je nakonec, jak se ukázalo, někdy lepší než recenze v obnovené rubrice Interkomu. Teoreticky pochopitelně neexistuje důvod, proč na fanziny neklást nejpřísnější měřítka, ale pak se nelze divit, když nebude co recenzovat. Vydavatelé fanzinů jsou nadšenci a jejich sebehorší plátek nenatropí moc škody, na to má příliš malý dosah, takže z tohoto důvodu si trochu shovívavosti přece jen zaslouží. V současné podobě mi to připadá trochu jako medvědí služba, navíc mi připadá, že pod kritický mikroskop byly umístěny fanziny, které nejsou o moc horší než ostatní, této pitvy ušetřené.
       Přesto doporučím Milesovi, aby poslal do redakce naši ročenku Krach 2001. Užijte si ji.
Marvin

Greg Egan: Karanténa

Chybu by udělal každý, kdo by se dal odradit odpudivou obálkou nebo jménem vydavatele.
       Nová (u nás) Eganova kniha je stejně objevná jako kdysi Axiomat. Jde o SF v pravém smyslu slova, nejautentičtější zjevení vědy v literatuře.
       Knihu přeložil Petr Kotrle za přátelského dohledu Honzů Macháčka a Vaňka jr., takže kvalita se zdá být více než zaručena.
       Greg Egan, Karanténa, Návrat 2002, ISBN 80-7174-449-2
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK