Logo rubriky
4/2002
  SF teorie (další) (193)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

Dědictví robota

Soudobá česká sci-fi

       Resumé
       Ačkoli vědecká fantastika a s ní spřízněná dystopie patří k oblíbeným žánrům, málokdy se stávají námětem práce literárních vědců. Autorka této knihy je však přesvědčena, že pro literárního historika by mělo být důležité nejen vnímání těch jevů, které mohou mít vliv na rozvoj literatury v budoucnosti, ale zaznamenávání všech projevů písemnictví.
       Cílem knihy je systematizace české vědecké fantastiky a distopie od pozdních sedmdesátých let 20. století do roku 1989, když skončila jistá etapa rozvoje těchto žánrů.
       Jednotlivé kapitoly knihy jsou věnovány: konvenci a poetice science fiction a dystopie, dějinám české vědecké fantastiky, analýze vědeckofantastických a dystopických děl. Největší důraz byl položen na popis a rozbor knih spisovatelů patřících k tzv. „druhé“ a „třetí“ generaci science fiction, kteří debutovali a byli aktivní v letech 70. a 80. Rozbor představených děl vedl k závěru, že česká vědecká fantastika pozdních 70. a 80 let se vyznačuje vlastnostmi jako jsou např. dominace krátkých epických forem, koexistence literatury fantastické a vědeckofantastické, humoristický odstup k extrapolované realitě, koncentrace na psychologické stránce postav a především vypracování modelu hrdiny odlišného od stereotypů postav světové science fiction.
       V úvahách o distopiích byl položen velký důraz na rozlišení pojmů „distopie“ a „antiutopie. Dystopie je totiž definována jako žánr, který se stal záznamem života v totalitním systému, extrapolací existujícího pořádku, hyperbolickou konstatací a nejen projevem obavy ze zavedení utopických vizí. Popisované dystopie se vyznačují četnými modifikacemi schématu žánrové konvence, vedoucí ke zpestření zápletkové a psychologické vrstvy, charakterizuje se také hloubkou etických úvah o existenci jedince v totalitním řádu.
       Kniha nevyčerpává téma, jakým je soudobá česká vědecká fantastika, může však být východiskem pro další úvahy jako je poetika konvence, recepce literatury science fiction nebo výzkumy komparatistické.
       Překlad: Joanna Czaplińska
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK