Logo rubriky
3/2002
  Fandom v datech (další) (192)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

Hvězdný bulvár

  • 10. ledna byla v kině Scala slavnostní premiéra Pána prstenů. Naše početné osazenstvo muselo přetrpět úvodní projevy spojené s losováním výherců cen (proti němu je tombola na Draconu vrcholem profesionality – aspoň nelosujeme z igelitové tašky a nezapomínáme ceny v koutě jeviště). Když konferenciér potřetí překřtil film na Společnost prstenu, jemně jsme ho na je omyl upozornili zařváním: „Společenstvo, ty blbe!“ Popisovat Daně K. vizi moderátora udušeného igelitkou naraženou na hlavě také nebyl ode mě nejlepší nápad – její výbuch smíchu otřásl celým sálem. Kompenzací nám byly celkem chutné chlebíčky a samozřejmě samotný film (i když vzpomínky na některé kultovní scény z jisté dabované verze jeho kresleného předchůdce některým poněkud narušovaly koncentraci).
  • 12. ledna se pár opravdových znalců vypravilo až do Olympie (= multiplexu, ne do Řecka) na Zoolandera. Scéna, jak se dva manekýni dobývají do počítače, patřila k nezapomenutelným.
  • 18. ledna dávali v rámci Projektu 100 v Kapitolu film Monty Python: Smysl života, takže jsme nemohli chybět. Vychytralý plán, že po kině půjdem otestovat naši bývalou znovuotevřenou hospodu, narazil na realitu, že znovuotevření se teprve chystá. Pochodové cvičení na téma „hledání volné hospody“ skončilo díky vstřícnosti personálu nakonec za rohem v Barborce (naproti Arrakisu).
  • 22. ledna Miles představuje v klubu skoro kompletní verzi tištěné ročenky o loňských akcích, které uspořádal či navštívil brněnský fandom.
  • Marvin
  • 30. ledna jsem dostal od Ivana Adamoviče seznam loňské produkce SF, začala mi Akademická štvanice.
  • 31. ledna Celý den terorizuji vydavatele se žádostmi o seznamy povídek, bez upomínání zareagovaly jen Straky na vrbě, Talpress a Poutník, ten však nedostatečně. Jedno upomenutí stačilo Ikarii a Ramaxu, ostatním klnu. Dnes byl rovněž poslední den na vytvoření seznamu nominací pro Ludvíka a Mloka. Připomněl mi to mail s nominacemi od kubu Avalon/Chotěboř.
  •        V Krakatitu bylo docela rušno. S Richardem Podaným jsme sestavovali orientační seznam Akademie, Laser si stěžoval na překladatele zlovolně krátící knihy nebo vypouštějící obtížné pasáže, s Ondřejem Jirešem jsem prohodil pár slov o úloze kritiky kritiky a pak jsem odkvačil spolu s Karotkou na zkoušku divadla. Bylo tam méně herců a legrace a více práce než minule, poznámka pod čarou (moje role) skoro nepřišla ke slovu. Tak jsem si před osmou dal odchod, abych ještě stihnul nařezat dětem za vysvědčení. Zastavil jsem se ještě na skleničku v Krakatitu, do Ruzyně cesta dlouhá, a co byste neřekli, nejméně tři další herci už tam seděli. Takto, přátelé, Pratchetta nevybudujeme.
  • 2. února jsme se sešli podruhé na Pánovi prstenů – tentokráte v Olympii (kvůli dolby digital). Film i při druhém shlédnutí neztratil ze své působivosti.
  • Marvin
  • 4. února (stále ještě) dokončuji formuláře Akademie s pomocí materiálů, které došly od Mariana Budy z Bratislavy a Doktora ze Zebry. Pak do RUR vynadat Filipovi, že nemá novinky, a opsat údaje o několika knihách pro seznam Akademie. Honza Vaněk jr. nás zde upozornil, že obálka poslední Ikarie již byla jednou použita loni, zhruba před rokem. Pravda, je toho druhu, který se snadno zapomene. V sedm mám schůzku s Honzou Hýskem, ta se ale SF týkala jen okrajově, kde jsou ty časy, kdy z něho bylo možno vyrazit nějakou recenzi, alespoň jsem ho upozornil na Schizo #1.
  • 5. února došlo k rozkolu okolo klubu (tedy v mailech k němu došlo pár dní před tím), část se přesunula Na Smetanku (bývalý G+1) a část zůstala věrná Panterovi. Někteří stihli obojí a ještě v rámci Febiofestu Návrat muže z bažin (v ostudném multiplexu Špalíček – víc jak těch 39 Kč ze mě hned tak nevyrazí). Film byl z videa a byl fakt strašný, blbost tam kvetla (doslova) a proti monstru radili komandu použít „oranžové činidlo“ (Agent Orange!).
  • Marvin
  • 7. února jsme v RUR znovu projeli s RIP a Honzou Vaňkem jr. seznamy Akademie, trochu nabyly, když došly povídky ze Zbraní Avalonu, a to jsem ještě netušil, že mi Silver strčí ručně psaný papír s povídkami z Opat'ssinu. Pak jsem poklábosil s Fr. Novotným o rozpadu 4koaly a o nezávislých ekokandidátech. Trochu jsme zdrbli včerejší Plovárnu Marka Ebena s Ondřejem Neffem a uvažovali, zda na lidi znalé jiných oborů a jiných hostů působí obdobné pořady stejně strojeně a plytce. A bylo najednou šest a já odkvačil pro synka, by se zúčastnil zkoušky divadla. Příště si to musím zařídit lépe, minul jsem se s Martinem Šustem a s Tomem Jirkovským či Janou Rečkovou jsem nestihl ani vyměnit pár slov.
  • 8. února jsem definitivně dokončil sazbu a korektury Orientačního seznamu Akademie. Večer jsem zkoukl FN s Přidalem v pořadu z Očí do očí, i na něm bylo znát, že 30 minut je málo, ale přesto si myslím, že komentáře Frantových článků na Neviditelném psu teď budou trochu jiné, Franta bude pro většinu čtenářů méně anonymní.
  • 9. února nejdřív někteří navštívili Příšerky, s.r.o. (film od Pixaru – nejlepší byl ptačí předfilm) v Olympii (důsledek krachu dalšího premiérového kina v centru, teď tam zbývají jen dvě). Odpoledne – přesněji v tradičních 16:29 vypukl u Záviše z Frankensteina Mizercon. Tentokráte obzvlášť mizerný – kromě hostitele slavil narozeniny i Pavel Mikuláštík (kulaté!). Hostů bylo skoro dvacet, vybrané pochoutky se nevešly na stůl a jedním z vrcholů byly dva hlavní dary: desetiletý Ardbeg (jak praví poetičtější literatura „Chuť této whisky se na patře rozezní nejrůznějšími odstíny od hořké marmelády po intenzivní sladovost či od hořké čokolády po jemnou sladovost, spolu se zemitou rašelinovitostí a náznaky příchuti po kávě, dubu a třtinovém cukru. Pokud existuje dokonalá chuť na patře, pak je to Ardbeg.“, méně poetický, ale výstižnější pramen přirovnává první doušek s ránou pěstí do zubů, ale napodruhé už harmonie vynikne) a dvanáctiletý Pure malt Johnie Walker.
  • Marvin
  • 10. února jsme celá rodina s Richardem Klíčníkem navštívili kino Delta (známé z prvního Komxconu), abychom zhlédli legendární představení LOTR/FOTR.
  • 11. února do RUR dorazil Ivan Adamovič s kolegyní (tak to řekl) z InZinu (dokud jsem ji nespatřil, tak jsem myslel, že největší úsměv ve fandomu má Angua). Ivan líčil veselou historku s Janem Krausem, když zcela nevinně nasedl do falešného taxíku, který za psychopata dovedně maskovaný Kraus kočíroval. Asi se chystá nějaká nová skrytá kamera. Pak jsme přešli na páteční Krausův přesčas o pánském přechodu („menopause“) a odtud byl již jen krok k mé oblíbené sociobiologii, jen doufám, že jsem nebyl tak otravný jako Filipův nářek nad kvalitou knižní distribuce, který následoval.
  •        Až po Ivanově odchodu jsem si vzpomněl, že mám propagovat blížící se SSSR, ale když nás za půl hodiny Filip vyhodil, ještě jsme Ivana (a Ditu?) dohnali na rohu Vinohradské.
  • 12. února jsem rozeslal pozvání na SSSR. První se mi ozval Luke (Pavel Dobrovský) z Pakistánu, kolik tam asi mají hodin?
  • 12. února schizma klubu trvá, dokud se někdo z vezírů Pochmurné neděle nepřihlásí k nějaké ze dvou hospod (což naštěstí o pár dní později udělal Miles, který už se nemohl dívat na zpackaný návrat Na Smetanku).
  • Marvin
  • 14. únor – den, kdy Netopejra kousl leguán. Karel snad ani nešel na zkoušku divadla a raději vyhledal pohotovost. Představuji si většinovou obvodní lékařku a pacienta, který přijde se zavázaným prstem a otisky chrupu leguána... S několika dobrovolníky z řad fandomu a Akademie (Richard Podaný a Honza Vaněk jr.) jsme hned v Krakatitu snesli Formuláře Akademie SF. Minutu nato mě Vojta Čepelák upozornil na první chybu.
  •        Pak jsem se Daně Krejčové pokoušel vysvětlit, kdo je to námezdný překladatel. Až dodatečně mi došlo, že nejlépe se to zpřístupní popisem překladatele nenámezdného. To je člověk, který musí překládat jako jiní dýchat. A když to umí hodně dobře, jiní mu občas i platí, aby pro ně překládal. (Takový překladatel si samozřejmě vybírá nejen, co překládá, ale i pro koho překládá. Někdy věc odmítne i z prostého přesvědčení, že by nedokázal autora přetlumočit na úrovni, jakou si zaslouží.)
  • 16. února kino Scala v rámci podpory evropské kinematografie (má za to granty) uvádí francouzský film Bratrstvo vlků – Hon na bestii. Smrtelně vážně pojatý neuvěřitelný mix hororu, detektivky, indiánského kung-fu, spiknutí a romantiky – zasazený do 18. století. Po něčem takovém přijde pivo k chuti a tak se někteří seznámili s pochmurně tmavozelenou realitou Smetanky.
  • Marvin
  • 16. února Pragocon 2002, o něm podrobněji jinde.
  • 18. února mě navštívil slovenský fanoušek Milan Konečný, velmi vzdělaný a sečtělý fan, který se bohužel odmítá projevovat veřejně. Hlavně si byl pro Interkomy za posledního půl roku. Doposud si je kupoval v Brně spolu s SF knihami, ale po dalším prudkém poklesu IQ tamních knihkupců o tuto možnost přišel.
  •        Večer v RUR na mě Jana Sainerová pohlédla očima budoucí lékařky/patoložky a pravila, že vypadám ještě hůř než obvykle. A opravdu, večer už mě bolely všechny klouby. Musím se dát před víkendem do pořádku a zjistit pro naše čtenáře pravdu o březovských únorových bakchanáliích zvaných Vakukocon.
           V prodejně u Pavlovského jsem objevil balík vzácných Fantázií #1 ve výborném stavu. Sběratelé, netlačte se, na všechny se dostane.
  • 19. února se po vleklé debatě (u které došlo na argumenty až v poslední řadě) část brňáků rozloučila s restaurací „U Růžového pantera“. Naopak trekkies z U.S.S. Relativity se tam zalíbilo, takže sjednocení není úplné.
  • Marvin
  • 20. února jsem náhodou potkal našeho skoro trvale nezvěstného redakčního kolegu Cyrila Broma. V pondělí má irské tance a ve čtvrtek, místo aby s námi nacvičoval Pratchetta, tak se zahazuje se skupinou, která zkouší Plešatou zpěvačku, no neslýchané, nebo jste o tom někdo už slyšel?
  •        Pak se u mě zastavil Richard Klíčník, chtěl mi udělat radost zprávou, že ve zlevněnkách lze pořídit Vosí továrnu, ale pak uviděl, že už mám dvě na stole.
  • 21. února podpisoval v Krakatitu Kája Saudek „Obszönu“. Konečně jsem si koupil Ramax 1/2002. Otevřu filmovou rubriku a čtu sousloví „vizuální podívaná“, nalistuji úvodník Tak jsme přežili... (zřejmě překlad „Ještě jsme tady“ do ostravštiny). Spousta slov díků pro všechny přispěvatele a práce kritiků odbytá jako hnidopišství. Večer byl tak trochu chaotický, podpisovka rozvrátila obvyklé zasedací pořádky, a tak jsem vypadl dřív, abych ještě vyrobil nějaké dárky ke 150tinám Malevilu.
  • 22. února se nakonec šlo na Harryho Pottera a kámen mudrců. Nebylo to nejhorší, ale srovnávat to s Pánem prstenů nemá cenu.
  • Marvin
  • 22. února vyrážíme já, Netopejr, Katherin, Richard Klíčník a Eda do Březové nad Svitavou (opět jinde podrobněji).
  • 25. únor jsme ještě v duchu Vakukoconu oslavili prací a skládali jsme v redakci IK 2/2002. Zajímavou inovací večera byla chvilka (erotické) poesie, kterou si připravila Jana Sainerová, a fakírské vystoupení Mirka Hokeše s cukřenkou. Jinak se nám ale nepodařilo sladit počet fanoušků, kteří chtěli mluvit, s těmi, kteří byli ochotni naslouchat, a tak se společnost při představě zítřejší schůzky KJV či známkovaného semináře poměrně brzy rozešla.
  •        26. únor byl skutečně černým dnem KJV. Špeluňka Pod úrovní skutečně dostála svému jménu a nezajistila nám salónek. Doufám, že jsme tam skončili. Vyrazil jsem s Richardem Klíčníkem do Skanzenu, ale tam bylo rovněž plno, a tak jsme se vrátili. Mezitím dorazil Vlado Ríša s atraktivní společnicí, Slovenkou, o níž mi pak SFBIS referovala jako o nové schovance Ivana Adamoviče. Když Petr Biederman z KJV zajistil náhradní salónek, měli již někteří objednané jídlo a bylo zjevné, že večer bude přinejmenším rozbitý. Protože jsem měl dost práce, odpustil jsem si podruhé v historii schůzku KJV a odešel chystat adresy k rozeslání IK 2/2002.
  • 26. února znovusjednocený klub v restauraci „Na Smetance“. Účast nebyla nejhojnější a restaurace se úspěšně snažila ukázat v špatném světle (já se při objednávce trefil až na 3x pokus, pivo chutnalo hůř než před týdnem a obsluha vázla). Ke konci přišli i zástupci trekkies.
  • Marvin
  • 27. února se šlo do kina Morava na britskou komedii Klikaři. Když jsme zakoupili své 4 lístky, personál kina musel zahájit promítání. Nakonec se v sále sešlo 9 diváků (a to chyběl Klikin).
  • Marvin
  • 28. února v Krakatitu RIP (předal jsem mu hodnocení Akademie, to jsem ještě netušil, jak předčasně vzhledem k tomu, kdy formuláře opustily Prahu), Franta Novotný (pracuje na Valhale s úmyslem tentokrát ji už dokončit), Martin Šust (předal mi cosi pro Stasa Juhaňáka a netušil, co tím rozpoutal), Pavel Weigel (chystá schůzi obnoveného SAFu při Obci spisovatelů).
  • 2. března dávali Monty Python: Smysl života – mnozí z nás to viděli teprve 3x, tak proč nezajít počtvrté? Kulturní odpoledne bylo zakončeno v Barborce, což je za rohem od Smetanky a čepují tam Litovel (takže jsem nenápadně obhlédli místní salónek).
  • Marvin
  • 4. března mi Eva v RUR lstivě nabídla česnekové lentilky z Harry Pottera. Osazenstvo se hromadně chystalo na francouzský film (Bratrstvo vlků – Hon na bestii) a objevil se i Viktor Janiš, který si nebyl jist, zda pochvala od BoboKiga není horší a nebezpečnější než kritika. Já se zde konečně dostal k Ikarii 3/2002, ale o tom jinde.
  • 6. března vypuklo památné 15. S*S*S*R. ale i o tom jinde.
  • 7. března jsem v Krakatitu zastihl Pavla Dobrovského s Yenni (?). Vrátil se právě z dvouměsíční cesty po Iránu a Pakistánu. Třeba nám o tom něco napíše. Měl jsem dojem, že mu nedělá dobře místní propaganda líčící občas muslimy jako fanatiky a/či teroristy, když on potkal samé skvělé, pohostiné lidi. Napadlo mě, jak bychom (naši rodiče třeba) působili na Američana, který by sem přijel v době Korejské války. Asi by rovněž nabyl dojmu o lživosti veškeré propagandy. Nicméně mám za to, že jsme skutečně, ať už vědomě a dobrovolně či naopak, podporovali síly a ideologie, které způsobily, že dnes je polovina Koreje na pokraji hladomoru. (Ta druhá půlka, kde se dělníci zlobí, že nevydělávají tolik co v Německu, může sloužit jako ideální referenční vzorek). A řekl bych, že muslimové jsou odpovědni za islámský terorismus asi jako my za komunismus, možná ne více, ale určitě ne méně.
  •        Když jsem se chystal zaplati svůj grog, řekla mi slečna výčepní, že jej již zaplatil Pavel. Byl jsem z toho tak zmaten, že jsem na baru zapomněl čerstvě vybrané formuláře Akademie. Tak se každý dobrý skutek obrací ve svůj protiklad.
  • 11. března nahlédnu do respektu a dvě spolupracovnice Inzinu.cz (Dita a Denisa) tam mají po článku. Pokusím se vyhledat InZine na webu a už ho není.
  •        V RUR celkem nic moc, jarní únava a korektury IK 3/2002 dokonale zabily večer.
           12. března „O tom velkém SAFování“
           Pavel Weigel to byl, kdo se ujal administrování a nekromantického oživování SAFu založeného snad již na Draconu '89. Svolal do Krakatitu spisovatele, vydavatele, editory a ilustrátory české SF, fantasy a hororu (to poslední až pod Netopejrovým nátlakem). Sešlo se nás pět a půl, samí známí, kteří se tak jako tak vídají každý čtvrtek, ale cca 10 hlavně mimopražských projevilo lítost, že se nemohou zúčastnit, ale že chtějí být členy. Připadlo mi žertovné, když si Jenny Nowak (Jana Moravcová) sedla vedle Jany Moravcové (Neumannové), dosud se nikdy nepotkaly. Zápis z jednání snad přineseme příště, teď jen pár podstatných postřehů.
           Jaroslav Boček odmítl členství s tím, že pro něj má smysl být jen v organizaci, která se pokouší kultivovat duši českého národa. Poznámka byla přínosná v tom, že nás přivedla k cíli organizace. Tak velké ambice, jaké by vyhovovaly JB, nemáme, nicméně naším cílem bude snaha o udržení jisté úrovně zábavné a rekreační literatury, kterou členové SAFu tvoří. SAF se jim bude snažit vytvářet podmínky pro práci. Pak se ještě volilo předsednictvo či rada, ale dá se předpokládat, že co nezařídí Pavel Weigel, to nebude. Vlasta Talaš nabídl Krakatit jako spolkovou místnost, takže tam potkáte scifi spisovatele ještě častěji než nyní.
           Jako první počin a úspěch SAFu můžeme považovat grant na literární seminář pořádaný v rámci Euroconu, který jsem domlouval loňského roku a letos to ministerstvo pro SAF jako kolektivního člena Obce spisovatelů odkleplo. To se nám jako jednotlivcům nebo i fandomu nikdy nepodařilo.
    Zdeněk Rampas
    Pokračování příště
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště