Logo rubriky
2/2002
  Fandom v datech (další) (191)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

Hvězdný bulvár

       BRNO
  • 15. prosince se u Záviše konala sýrová party s dvěma novými druhy whisky, překřtěná na místě na SyrCon.
  • 16. prosince navštívila část trekkies dabování poslední epizody Voyageru ve studiu Drak. Transparent s nápisem „Voyager go home!“ bohužel chyběl.
  • 21. prosince Piter pořádal tradiční VánočCon spojený s kolaudací jeho nového bytu, strategicky umístěného na dostřel od mešity. Tradice pouštění hořících svíček většinou nepředpokládá jejich umístění v nočníku a také neříká nic o tom vosku, co ho musel hostitel uklízet ze všech možných i nemožných míst.
  • 24. prosince PeS a Pet navštívili vánoční krmení zvířátek v Zoo. V tisku pak proběhla zpráva o hojné účasti dětí. O tom, kolik jich bylo odloženo do nádrže s našimi piraněmi, tam nebylo nic.
  • 26. prosince bylo úterý ve středu, tj. tradiční úterní klub byl z důvodů svátků přesunut na středu. Při čtvrthodinovém čekání fanů spolu s personálem na otevření restaurace jsme se dozvěděli, že G+1 letos končí. Po několika letech si tak brněnští scifisti budou muset najít novou hospodu.
  • 2. ledna bylo opět úterý ve středu a navíc se testovala nová restaurace U růžového pantera (Pionýrská ulice naproti parku Lužánky). Premiéra dopadla dobře – Maestro je nejen potěchou pivařů, ale díky lavinovému efektu si lze užít i pouhého pohledu na něj. Velký výběr jídel a nápojů alko i nealko, jen Canada dry a šipky nám budou chybět.
  • 3. ledna pořádal Filip Münz v kulturní kavárně Hamlet večer věnovaný 110. výročí narození J.R.R.Tolkiena a 10. výročí založení Společnosti přátel díla pana J.R.R.Tolkiena. Za účasti okolo dvaceti lidí, včetně zakladatelů, bylo přečteno několik ukázek z díla a zaznělo něco písní. K vidění bylo mnoho fanzinů Společnosti, včetně úplně prvních Palantírů i Thorinů. Mnozí přítomní (zvláště z okruhu Altaru) se pak v následné neformální diskusi domluvili na společné půlnoční návštěvě premiéry filmového Pána prstenů.
  • Marvin
  • 6. ledna (neděle) dokončuji lednový IK, takhle brzy jsme ještě nevyšli. Hlasem Sirény mě láká Richard Klíčník na večírek k Pavelkovi, ale já znám svou povinnost (Vláda Jeho Veličenstva musí...). Protože jsem mu dal špatnou mailovou adresu, musel se ke mně osobně dopravit Honza Vaněk jr., aby dodal svou polovinu článku o zvěrstvech v Ramaxu 11. Našel mi pár chyb a tak jsem musel přetisknout pár stránek (ten toner je stále dražší), pak se z výstavy o Švabinském vrátila Michaela, přečetla pár článků a já musel přetisknout pár stránek (ten toner...).
  • 7. ledna jsem ještě v RUR měl s sebou maketu Interkomu, dal jsem ji na chvíli Honzovi a našel mi pár chyb a tak jsem doma musel přetisknout pár stránek, aby to bylo symetrické, dal jsem IK ještě Michaele... mám se ještě opakovat? A má ta práce vůbec smysl? Onehdá jsem se pár fanoušků zeptal na Omon Ra (úžasný román, který jsme s velkými obětmi vydávali na pokračování), a co byste řekli, ti hajzlíci to neznali, protože nečetli.
  •        Ale ještě k RUR. Místo Filipa se na nás mračil Jirka Pavlovský, Jana Šturmová objevila v antíku Žuravlevovou – Těndrjakova: Cestu na jednu století, navíc předchozím majitelem komentovanou (neznámý glosátor opravdu nesnášel to bolševické pokrytectví, maskované naivitou, s níž se extrapolovaly rysy budoucího sovětského člověka v éře kamunisma).
           Janě Sajnerové nedalo svědomí a vnutila mi předplatné i za loňský rok, kdy měla čas si ještě své výtisky odpracovat.
  • 8. ledna jsem ráno na BBC zaslechl, že Zemanova vláda zaplatila za napsání a vytištění propagační knihy o třinácti našich krajích (na křídě, trojjazyčně a jistě s množstvím fotografií) 18 000 000 Kč. A pak že se u nás vydáváním knih nedá slušně vydělat (zdravím české SF vydavatele :–). Stejně bych chtěl vědět, kam se ztratilo těch cca 15 melounů vývaru.
  • 10. ledna jsem dorazil do Krakatitu jen asi o dvacet minut později, než jsem chtěl. I tak to bylo brzy, protože scifisti ještě nezabrali místa kuřákům. Přisedl jsem si k Jolaně, u vedlejšího stolu rozmlouval Franta Novotný s Rečkovými, Jana mi hned na místě předepsala prášky proti blbosti na čtvrt roku, Franta se chystal do kavárny Rybka, přes Pagiho byl spolu s Ondřejem pozván do Sauny na Primě, Tomáš „Laser“ Jirkovský, když okolo mě chvátal do Plzně, mi přátelsky vyčinil, že jsme v debatě nad Říší víl nedali prostor k vyjádření i vydavateli, Richard Klíčník k našemu stolu ještě stihl přitáhnout (svým charismatem a jediným pohledem) dvě neofanky, a pak ještě přinesl Ramax, koupil si ho, protože je tam jeho foto jen v klobouku (je tam i Honza Kantůrek, ale jen černobíle).
  •        Já jsem přítomným propagoval knížečku Petry Procházkové a J. Štětiny „Utřete tělesné šťávy“, opravdu, zvláště první povídka s jedním zacloumá. Pak dorazil Richard Podaný, i ten měl zajímavou knihu, katalog Olšanského hřbitova z roku 1930, vypracovaný s pečlivostí bibliografie (+11. 5. 1920, na kříži mylně uvedeno 17.5...)
           Pak mi začala práce, MiB mi předal seznam své produkce za rok 2001, Vlasta Talaš sponzorský dar Akademii SF, vyřídili jsme tím jedno papírování, a s Mášou, kterému jsem dodatečně potvrdil odvod do pokladny fandomu za použití chráněné značky PARCON, druhé. A pak už jsem musel jít domů vychovávat...
  • 11. ledna se u mě v práci zastavil Richard Klíčník se scénářem nové hry Muži ve zbrani. Několik hodin převáděl polovinu původně v T602 napsaného textu do strukturované tabulky ve Wordu. Poradil jsem mu, jak zbytek dokončit během 15 minut.
  • 12. ledna plná Mladá fronta scifistů a všichni o fantazii a fantasy. Přetiskujeme článek Viktora Janiše. Vedle něho zde vyšla esej Ivana Adamoviče, Jana Jandourka a dalších...
  • 14. ledna snášíme první letošní IK. Sešlo se nás méně a i ti, kdo dorazili po sedmé, se už příliš nenapracovali. Odnesli to vlastně jen Richard Klíčník, Bí, Mirek Hokeš a moje maličkost.
  •        Pak dorazil Viktor Šanc a Filip, ten mi z knihkupectví dovlekl Kdo je kdo a Ramax 12. V něm vyšla Honzova opravdu vyvedená odpověď Simoně Kučerové, která byla tak hloupá, či odvážná, že se opovážila hájit AG Šunt.
           Pak už jsme se jen bavili a ukázalo se, že jsme asi banda nepolepšitelně konzervativních dinosaurů (včetně Doreen, která je v prvním semestru medicíny). Komu jinému by se mohl pro označení příslušníka dnešní živloidní (to je jen příklad ze sousedství) avantgardy líbit termín frikulín (když oni jsou tak FREE, COOL a IN).
           Marvin dostal žádost o registraci nového SF klubu Rebelion z Litvínova.
  • 16. ledna Jak jsme se minulý čtvrtek v Krakatitu dohodli, uspořádali jsme velkou výpravu na Zahradní město k Viktorovi Janišovi. Leč: Jana Rečková na poslední chvíli ochořela, RIP nemůže opustit chorobnou Helenu, Cyril Brom a Jolana také něco mají... Nakonec nás u Viktora bylo i s Hanou pět a i ta nás (jej) brzy opustila (jó doba zkoušková je doba zkoušková, jak říkával pan Huml z Macha a Šebestové). Přítomný člen redakčního kruhu IK Richard Klíčník nastínil, co nového pro nás chystá (příznivci Hawkwooda?? těšte se). Honza Vaněk jr. naznačil, které neumětele napíchne na rožeň příště, a já se snažil popohnat příspěvky do tohoto čísla. Pohovořili jsme o nové Chiangově povídce, kterou chystá Ivan Adamovič do Ikarie i se zajímavým doprovodným textem, esejí, která Ikarii dává právo nazývat se literárním SF časopisem, těšte se.
  •        Něco tomu ale stále chybělo, nebudu už plakat za Vilmou, slevím, a řeknu, že chyběl centralizující ženský princip salónu.
  • 17. ledna se v Krakatitu sešla pestrá skupina Klíčníkovy kočovné divadelní společnosti. Richard žhavil mobil a popoháněl opozdilce k hromadnému odchodu do zkušebny na FF. Ukázalo se, že Vlado Ríša nemůže zkoušet v tradiční SF dny Po a Čt, a tak přišel o roli trolla Navážky. Na můj návrh se Richard pokusí angažovat Vláďu Kejvala, uvidíme, zda to vezme. Na první zkoušku Mužů ve zbrani jsem se nedostal, ale zaslechl jsem veselou historku z rozdělování rolí, to když bylo v nejlepším, přihlásila se Tereza Nekovářová, zamávala řasami, upřela na Richarda pohled, že nevinnější si už neumíte představit, a pravila: „Ale říkal jsi, Richarde, že když se s tebou vyspím, tak Navážku budu hrát já.“ Chybělo jen, aby Tereza byla blondýna, a bylo by to dokonalé.
  •        Poprvé od návratu z Indie se v Krakatitu objevila Lucka Lukačovičová, spolu s Richardem jsme z ní mámili reportáž pro IK. A ještě jedno poprvé nastalo, Peťo Pavelko přišel dřív než já. Aliatel asi vyhořel, jiné vysvětlení mě nenapadá. Pavel Weigel s Františkou Vrbenskou pořádají další SF výstavu podobnou té k Lemovským oslavám. Bude potřebovat pomoc fandomu, například artefakty z Euroconů (ceny, visačky, odznaky atd.).
  • 19. ledna se konal ve Stodůlkách v kulturním zařízení Mlejn druhý ComXcon. Protože jeho pořadatelé asi nikdy neslyšeli o Pagiho metodice, nedověděli jste se o konání ani vy. Chtěl jsem se tam původně podívat, ale jednak to nebylo tak blízko jako minule a druhak jsem musel zajistit návrat ratolesti z lyžování.
  • 20. ledna jsem se s Michaelou zúčastnil malého vinného večírku u Peti Pavelka. M. si prohlédla fotky z Islandu, já ochutnal pár specialit a přelétl, co Richard Klíčník chystá do IK. Vlasta Talaš si se zájmem přečetl mnou donesené články z magazínu LN o těch bláznech okolo fantasy a Krakatitu. Pak dorazil ještě Bedřich „Vinotéka“ a po něm Bedřich „Karotka“, ale to my se už zase brali k domovu.
  • 21. ledna dodatečně propukají oslavy 50 Slávka Švachoučka. Zastavil jsem se předtím na chvíli v RUR, minul všechny, se kterými jsem se chtěl setkat, vyzvedl v 18.00 na metru Michaelu a jal se hledat čínské bistro v Obloukové ulici. Ta ulice je opravdu do zákeřného oblouku a tak jsme přišli z druhé, samozřejmě delší, strany. Naštěstí jsme potkali Pagiho a ten potvrdil náš směr, dřív než jsme to vzdali. Uvnitř nás přivítala pí Švachoučková, popřáli jsme Oslavenci a přivítali se s J. W. Procházkou (píše teď se Slávkem povídku) a redakcí Světelných roků a zároveň představiteli Ertaru (Borek vše dokumentoval videokamerou). Posadili jsme se s JWP a komentovali nově příchozí, zda jsou za scifisty nebo sportovce, Slávek je aktivní lukostřelec. Když dorazil Honza Kantůrek, zařadili jsme ho mezi koulaře. Byl chudák celý zplavený, rovněž špatně odhadl Obloukovou a zastavil ho až potok. Pak přibyl ještě Ivan Adamovič, Egon Čierny, Filip Gotfrid, Standa Čermák a Pavel Beneš. Toho jsem se vyptával, jak je daleko a kdy bude hotová jeho Encyklopedie filmových příšer. Dověděl jsem se, že se doma pustili na tenký led rozmnožování a rizikové těhotenství ho skoro o rok zdrželo. Jako asi poslední dorazil Ivo Železný, zakládá novou distribuční firmu a bylo vidět, že má za sebou pracovní den. Slávek zavzpomínal na byvší Ivova zhodnocení jeho tvorby. „Když jsem se zeptal poprvé, řekl mi: éPíšeš o tom, jak jsou na začátku chudí, pak je honička a střílení a na konci jsou zase chudí`. Na další dotaz, jak píšu, řekl již jen lakonicky: éMálo.`“
  •        Byl to velmi příjemný dinosauří večer. Všichni jsme si libovali, že se ještě potkáváme i jinde než na pohřbech. Rozešli jsme se s tím, že zítra je KJV Pod úrovní.
  • 22. ledna Dorazil jsem s Richardem Klíčníkem o chvíli dřív, abychom si ještě užili čerstvého vzduchu, než to rozbalí kuřáci, ale ti se celkem krotili, takže do osmé bylo vše celkem v pohodě. Až po nás se objevil Egon a Pravdovi. Jana v manželství (lze-li vůbec ještě) zkrásněla, Vašek vypadá, jak to říci, blahobytněji. Bavili jsme se o starostech pořadatele Euroconu a věru mu je nezávidím. Pomozte mu, pokud víte jak, stačí i to, když někde udělají pořadatelé chybu, tak že jim nevynadáte, ale upozorníte je na ni. Když dorazil zbytek KJV (Biedermannovi, Petr Brodský, Leo Křížek a další), pokusili jsme se Vláďu Kejvala přesvědčit o jeho životní příležitosti v roli Navážky, no nepochopil to tak a musíme sehnat někoho jiného. Dorazil sice Slávek Švachouček, který má pro roli předpoklady, ale obávám se, že by neměl dost času. Pak přibyli ještě Pagi a Jitka, Rečkovi, Viktor Šanc s Luckou a Jirka Kulhánek a začala osvětová část večera.
  •        Přednášky byly zaměřeny na zvířata v díle Julese Vernea a na psy i mimo dílo. Nejprve proslovila svou část čekatelka Gudrun. Hojně citovala z 20 000 mil pod mořem a Tajuplného ostrova a občas docházela k originálním vyústěním „A protože byl Nautilus považován za obrovského kytovce, máme za sebou vlastně první zvíře“.
           Vlasta Talaš pak hovořil o soužití člověka a psa od pravěku po současnost. Velmi užitečné pro všechny přítomné jistě bylo vyvrácení 20 nejobvyklejších pověr a omylů tradovaných o psech (pes, který štěká nekouše, pes nežere trávu, protože bude pršet, ale nejčastěji proto, že na ni má chuť, atd.)
  • 24. ledna bylo v Krakatitu docela rušno, neboť se zde opět sešli herci před zkouškou. Než jsme vyrazili na paedagogickou fakultu, kde Richard zajistil zkušebnu, povídal jsem si s Frantou Novotným o Valhale, s Jolanou a Raven o divadle, s Jirkovskými o Cardovi, vybral jsem za pár Interkomů a už v šest jsme si odepřeli v místě dostupné požitky a vyrazili zkoušet. Pokud si pamatujete minulé obsazení, tak přibyla hlavně Hanička v roli Angui (a také jako pomocná režisérka, všichni doufají, že usměrní zkoušky do efektivnější podoby, ale neříkejte to Richardovi), Láďa Čermák jako Navážka (snad už o tom ví, na zkoušce nebyl přítomen) a pak můj mladší syn Pavel jako Poznámka pod čarou (ale to jen, když se naučí mluvit dost nahlas). Ze známých tváří připomenu ještě oba Bedřichy, Martičku, Gudrun a Keplíka, Raven, Netopejra a Katherin a samozřejmě hvězdy minulého představení Vlastu Talaše a Jolanu.
  • 28. ledna jsme v RUR střídmě a dodatečně oslavili mé jmeniny.
  • Zdeněk Rampas
    Pokračování příště
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště