Logo rubriky
1/2002
  Fandom v datech (další) (190)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

Hvězdný bulvár

  • 6. prosince jsem vyrazil na Veletrh záhad a podivností do haly ČKD, kousek od metra Kolbenova. Spolu s paní Bouškovou (krátce po operaci oka), Frederikem Velinským a samozřejmě kpt. Kidem jsme pokřtili jeho novou knihu Atlantida, není to beletrie, ale shrnutí dosavadního atlantologického bádání, jak jej vidí Jaroslav Velinský.
  •        Křest moderovala Jitka Lenková z vydavatelství AOS Publishing, ze které se pak vyklubala Jitka Pavlíková, před cca 20 roky účastnice soutěže O Huňáče zeleného, dnes tuším vydavatelka záhadologického magazínu Skryté skutečnosti.
           Pak jsem odkvačil do Krakatitu, kde mezitím proběhla vernisáž Petra Utěšila, dodatečně jsem si vzpomněl, že mi o tom Netopejr říkal, ale co není v mailu, jako by neexistovalo.
  • 10. prosince v RUR, marně pátrám v paměti, přihodilo se něco pozoruhodného, krom toho, že Filip ještě nemá Americké bohy a Honor Harringtonovou? Možná jsem tam někde nastydl, protože se mi vrátila spousta starých chřipkových příznaků.
  • 12. prosince se mi na článek ve Fandoméně (nebo Fandománii?) ozval fanoušek Václav Kuba s touhou zapojit se do života fandomu. Jsem celý naměkko, je to poprvé, co jsem se setkal s nějakým užitkem z tohoto typu propagace SF a fandomu, dal jsem si s ním schůzku v Krakatitu, ať hned naplno pozná, do čeho jde.
  • 13. prosince v Krakatitu křest 50. knihy Honzy Kantůrka u Talpressu. Toto letí.
  •        A to jsem netušil, že ke mně obmyslně přichvátá za účelem krátkého nákupu Michaela. Samozřejmě jsem pak přišel o hodinu později, Pravda pokřtil Pravdu a já u toho nebyl, ještěže Pagi se svým tikiťálem nezaváhal. Byla to jistě významná událost, objevil se i Honza Poláček, kterého lze v poslední době někam přilákat skoro stejně obtížně jako Staso Juhaňáka.
           Z Krakatitu jsme pokračovali k Cyrilovi. Byl to takový pokus sehnat do houfu společnost z večírků u Klímových. (Jolana, Honza Vaněk jr, Já, Michaela a nová tvář Honza Bidlo Adamčák, známější ze SciFi konference). Mohli jsme sice předstírat, že Vilma je v kuchyni a prázdná sklenička čeká jen na ni a občas prohodit, že Martin se asi zase zdržel v Altaru, leč nepřítomnost Hedule a Bětule nešlo přehlédnout.
           Ještě se měl dostavit Viktor Janiš s Hanou, ale zdá se, že dali přednost nějakému autorskému čtení, nevymýšlí si to Viktor nakonec, těch náhod je nějak moc. Do mého a Míšina brzkého odchodu (za zpěvu včelích medvídků z Cyrilovy kazety) sice nepřišli, ale později jsem se od Jolany dověděl, že se večírek protáhl až do ranních hodin, to bych asi nepřežil.
  • 14. prosince se od Pavla Mikuláštíka dovídám, že nám nějaký šikula vyfouknul doménu fandom.cz, inu pro jedno kvítí slunce nesvítí. Podobných jmen je dost, důležitý je obsah a výdrž.
  • 15. prosince proběhla první vánoční besídka u Jolany. V užším kroužku (Čermákovi, Peťo Pavelko, Dáreček, Richard Klíčník, Já a Silver) jsme si dali dárky, Richard zahrál na skřipky, po dinosauřím způsobu zavzpomínali na staré známé, něco popili a dobře nám bylo. Napadlo nás uspořádat anketu 100 nejlepších česky a slovensky vydaných SF knih, takové minimum scifistické klasiky, dohodli jsme se, že nevzdělanost některých současných fanoušků/recenzentů je tak děsivá, že nejsou schopni ani pochopit výhrady, které k nim máme.
  • 16. prosince druhá Vánoční besídka u Peti Pavelka. Přišel jsem trochu později a tak jsem byl ušetřen začátku Mision Imposible II, kterou Peťo testoval svůj nový DVD přehrávač. V kuchyni si zručně vedl Ludo Plata, jeho kuchařský výkon v mých očích rehabilitoval halušky, které jsem přestal jíst po návštěvě salaše na Dědinkách. Vedle kompletního obsazení včerejší besídky a Peťových přátel přišla ještě Martička, oba Bedřichové z TP divadla a po práci Vlasta Talaš s Dejzy. Projel jsem hostitelovu sbírku fotografií z conů a mám dojem, že bez některých nebude depozitář SF muzea nikdy úplný. Jako ostatně každá kulturní aktivita fandomu v posledním měsíci, byla i tato besídka součástí oslav narozenin Richarda Klíčníka. Martička mu dala největší tužku, jakou jsem kdy viděl, v součinnosti s kladivem by se daleko lépe než na psaní hodila k likvidaci nemrtvých. Rafinovaně jsem počkal ještě na proslavenou Peťovu kapusticu (kapustnici?) a za tentokrát nereprodukovaného zpěvu včelích medvídků se vydal domů.
  •        Cestou jsem učinil zajímavý medicínský postřeh. Opět jako už podvakrát jsem se z večírku vracel v mnohem lepším stavu, než jsem se naň vydal. Kašel, smrkání a pocit chladu je pryč. Teď jen nalézt, co z kombinace pěší pochod ve vánici, fernet, slivovice a dobrá společnost na mě má tak pronikavě příznivý účinek. Pro začátek zkusím omezit ty pochody.
  • 17. prosince snášíme IK 13/2001. V redakci se sešla pozoruhodná družina, zástupci skoro každého povolání, rasy a pohlaví. Vedle elfa a hardscifisty sedí trekie a fantasy spisovatel, o kus dál cestovatel, odborník na Harry Pottera a samozřejmě prattchetista. Interkom, jak si možná vzpomenete, byl tenčí a tak po chvíli běhání okolo stola nastala Vánoční besídka. Richard Klíčník se ujal obsluhy topinkovače a vyráběl výborné toasty s uzeným masem z Ivančic. Já jsem zajišťoval bar s míchanými nápoji (mohli jste dostat cokoli, pokud to byl bavorák). Ani společně jsme ovšem nedosahovali úrovně pohostinnosti, kterou o den dříve prokazoval Peťo Pavelko.
  • 18. prosince slaví v Krakatitu Vlasta Talaš narozeniny a pak propuká veřejnosti otevřená schůzka KJV, tentokrát tuším věnovaná pojídání ježků.
  •        Doběhl jsem o něco později, kupoval jsem Vlastovi dárek od přítomného fandomu, hodiny, co jdou pozpátku. Pak se ale ukázalo, že se Vlasta z nějakého důvodu domnívá, že jeho oslava je plánována až po schůzce KJV. Naštěstí pohotový Richard Klíčník tuto informační kalamitu nějak vysvětlil a před šestou nastalo velké holdování, hodování a předávání darů. Co jsem mohl postřehnout, Jolana donesla úžasný (a úžasně dobrý) štrůdl ve tvaru 50, Pavel Dobrovský cedulku z pláže s varováním před koupáním v přítomnosti žraloků, Jitka Doležalová dovezla pozdrav z budějovických budvarů, Pagi tuším jakéhosi čtvernožce, ale největší úspěch měly hodiny (Michaelin nápad, chvála jí), čekám, že již od čtvrtka budou v baru mást přítomné spiťáry v odhadu, kdy jít domů.
           Protože zbývalo ještě trochu času, začal jsem od přítomných vybírat na Interkom. Kupodivu jsem narazil u Dany Krejčové, které se nelíbí časopis, kde se o sobě dočítá ošklivé věci. Projevil jsem dost velkou nechápavost a podivoval se nad tím, neb jsme už dlouho o žádném jejím překladu nepsali. Pravila ale, že kritizujeme Návrat a že dnes v něm má většinu překladů... No, jestli se domnívá, že články jako ten v minulém čísle IK o Davidovi Petrů tiskneme pro své pobavení (nebo snad jeho zostuzení) a ne hlavně jako službu ostatním překladatelům, asi zůstane vždy jen řemeslně zdatnou námezdní překladatelkou.
           Pak začal pořad KJV O pojídání ježků: Honza Kantůrek to pojal jako literární férii, při které nás hostil bizarními kuchařskými recepty načerpanými z literatury i života. Teprve Leonard Medek nám vysvětlil, jak vlastně polykání ježků správně chápat, a proslovil delší řeč se seznamem nesmyslů, kterým nás autoři a scenáristé nutí věřit. Bylo to vtipné a Leonard se nenechal vyvézt z míry ani celou řadou vstupů a příkladů od posluchačů.
           Objevili jsme přitom, že po 19.00, kdy se zavírá vchod z knihkupectví, lze krajní místnosti oddělit od zbytku baru a vytvořit tak docela použitelný salónek ve fantasy místnosti. Musím si to zapamatovat.
           Již se těšíme na KJV v lednu, s touto nadějí se snad dají Vánoce nějak přežít.
  • 20. prosinec nezačal nejlépe, mail od Richarda Klíčníka varoval před návštěvou Krakatitu, neb tento je vyplaven a uzavřen. Přeposlal jsem varování na konferenci a uvažoval, co s dohodnutými schůzkami, hlavně Vaškem Kubou z Olešky. Naštěstí se pak Richard ozval ještě jednou, že Krakatit je již otevřen, a tak jsem se na tu pohromu šel podívat. Část klenby a zeď, která odděluje prodejnu od skladu, byla důkladně promočená, ale protože je čas vánoční, prodávalo se dál. Nahoře byl čilý provoz, jen místnost nad točitými schody sloužila jako sklad vodou znehodnoceného zboží. Když jsem se Vlasty ptal, co se přihodilo, kdo to způsobil, procedil mezi zuby jen „barrrman“.
  •        Kupodivu setkal jsem se i s Vaškem Kubou, poznal mě podle fotografií v Ikarii, další nečekaný užitek z publicity.
           Poděkoval jsem Lucii Lukačovičové za draconskou přednášku, popřál si s Pavlem Weiglem, který se obětavě ujal práce na obnovení práce SAFu jako kolektivního člena Obce spisovatelů a zamířil jsem do nedaleké restaurace ABA na vánoční večírek vydavatelství Triton, tady mi Honza Vaněk jr. předvedl tzv. masivní odstrašující odplatu, dal jsem mu totiž k Vánocům přes jeho varování, že s tou věcí na „v“ nechce mít nic společného, knihu a dostal jsem od něho jinou cca 20x dražší, to mu opravdu už nedokážu oplatit.
           21. prosince jsem po páté hodině zamířil do Čáslavské. V tento atypický den jsem tam našel dost nezvyklé obsazení, vedle Filipa, který kvůli Vánocům (začínám rozumět jeho antiklerikalismu) prodával až do sedmi, jsem tam potkal skoro celé Rigor Mortis. Popřál jsem si s Davidem Horákem, Pavlem Hönigschidem a Štěpánem Kopřivou, pak dorazila ještě Bí, ale aby na světě nebylo jen pěkně, vzápětí dorazil i strašný kšeftu pán Jirka Pavlovský. Tvrdil, že si přesně pamatuje, co dělal na Draconu, doufám, že ho vaše reportáže brzy usvědčí z omylu. Na brigádě tam byla i Šárka (viz Avalcon 2001), asi ne poprvé, ale asi jsem ji dřív nepoznal.
           Po sedmé jsme se rozloučili a počítám-li Silvestra hodně přes půlnoc přetaženého už do roku 2002, tak tím pro mě asi skončil scifistický rok.
  • 27. prosince se ukázalo, že jsem se s pohřbíváním scifistického roku hluboce mýlil. Jolana nás (tedy mě, Peťu Pavelka, Viktora Janiše, Honzu Vaňka jr. a místo zaměstnaného Cyrila Broma Milana Petráka) svolala do Krakatitu a věru neměla těžkou práci s přemlouváním. Rozbili jsme prasátka, abychom alespoň útratou pomohli vyplavenému podniku, leč tam usoudili, že je třeba udělat inventuru a tak jsme se odebrali k nedalekým Suterům. Zapomněli jsme rozsadit Honzu a Viktora, takže společnost zahltili překladatelskou hantýrkou, ale dostali jsme se i k CKČ, problémům v komunikací s mladými fany, i k nářkům na Vánoce a vždyť to znáte.
  • 30. prosince mi Viktor Janiš zavolal klasickou větu: ... mám problém. V pravé poledne mu virus zformátoval disk (možná jen přepsal FAT :-). Podiváme se na to druhého. Do té doby bude Viktor s Hanou a Honzou Vaňkem jr. slavit konec roku u Klímových. To jsou ty výhody mládí a mobility, ale uvidíme za rok, třeba se také ještě dokážu pohnout mimo Prahu.
  • 31. prosince Silvestr u Pagiho. Ten připravil pohoštění pro očekávaných cca 15 hostů, leč předpokládal, že všichni „žerou“ jako on, a tak se svými pomázánkami krmí asi dodnes. Když jsem s Michaelou dorazil, přivítal nás Richard Klíčník a Pagiho děti a Jitka. Pak od Kantůrka dorazil Viktor Šanc s Luckou a než jsme na počítači shlédli vybrané pasáže z Harryho Pottera, přibyla Jolana s kamarádkou a Ivan Straka s dcerou. Pak se objevil Netopejr s Katrin a Edou. Přesto, že Dopravni podnik (budiž proklet a zprivatizován) na svých internetových stránkách sliboval existenci spojů směrem k letišti i v poslední den roku, byli jsme poněkud nejistí a odešli nechutně brzy, já si alespoň slíbil, že si to vynahradím na Karlových narozeninách (opravdu nic nejezdilo, ale není nad večerní procházku zasněženou romancí).
  • 2. ledna 2002 po krátkém odpočinku opět do společenského reje, tentokrát v Krakatitu, kde Netopejr slavil 45. narozeniny. Vedle fanů ze Silvestra přišla i spousta Karlových, Edových a Katrininých přátel z fandomu a okolí, Jenny Nowak, všichni Čermákovi, Honza Kantůrek, Pagi, Máša, Patricij a jeho dívka, Petr Utěšil, a ani sám Klíčník neví, kdo ještě. Vlasta v Krakatitu trochu poměnil nábytek, a hned tam bylo útulněji (aby ne, když pití bylo zdarma). V sousední (nekuřácké) místnosti proběhla vernisáž Katrininých obrázků a koláží. Když jsem jí řekl, že žít s Netopejrem já, taky bych tvořil tak depresivně, pravila, že jde o ranější tvorbu a z poslední doby je tam jen jeden „veselý“ obrázek. Karel byl zahrnut spoustou darů a přání, největší pozdvižení ovšem způsobil vakuový erektor věnovaný posádkou Krakatitu. Ti nejštědřejší (v TV by řekli nejvíce štědří) či jinak zasloužilí si s ním museli dát tequilu.
  •        Na rozloučenou, zase jsem odcházel nechutně brzy, ale Interkom se sám nevysází, dostal každý host knížku veršů „Z fůry březové kůry“ od Jiřího Maryška.
           Doma jsem pustil TV, abych si zkontroloval, že mi děti nahrály Ala Bundu, ženatého se závazky, a narazil na Ivana Adamoviče, an v Paskvilu chválí jakési efemerní napůl komiksové dílko svého spolupracovníka ze Živlu.
  • 3. ledna zase do Krakatitu, tentokrát takřka pracovně. Pavel Weigel mě informoval o vývinu kolektivního členství v Obci spisovatelů, Peťo Pavelko a Silver mi dali své fanziny, Pagi si povídal s poctivým nálezcem svého mobilu Robertem Tschornem o náboženství, Richard si pochvaloval včerejší oslavu, zjistil, že i starší ženy (starší než on) mají něco do sebe, ale nesmí se to dovědět Netopejr, Jana Šouflová dokončila šupiny na dalším dračím hnátu a když jsem odcházel, zastavila se v Krakatitu na chvíli Martina Pilcerová, aby zde načerpala sil. Vracela se přes Prahu z nějaké exotické dovolené pravděpodobně na poušti, mluvila o spoustě písku v baťohu a o tom, jak se těší do vany.
  • Zdeněk Rampas
    Pokračování příště
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště