Logo rubriky
1/2002
  (190)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

Čtenářův průvodce po Interkomu

Pro pamětníky, ale nejen pro ně přetiskujeme přednášku Jardy Veise z Parconu 86, mám za to, že je aktuální i pro současný fandom a že některé Jardovy myšlenky jsme dodnes nedokázali strávit.
       Pozorní čtenáři IK (ti, co nevynechávají ani tiráž) si všimli, že se náš redakční kruh rozšířil o Richarda Klíčníka. Můžete si hned přečíst jeho pojednání o posledním Gaimanovi a Pratchettovi. Naopak o dovolenou požádal Jan Vaněk jr.

Jak dál v roce 2002?

       Odvlekl jsem IK 13/2001 do zásilkové služby Dupress, která rozesílá i další SF & F periodika, a dověděl se, že poštovní zločinci od ledna opět zdraží své výpalné. Nějak to snad utáhnem, nicméně přivedlo mě to k tradičním úvahám. Pošta zdražuje relativně méně těžší zásilky, kdyby IK vypadal jako Penthouse (pro pány) nebo Cosmomolitan (pro dámy), asi by si 10% zdražení poštovného ani nevšimli, ve váhové kategorii Interkomu to možná bude až 50%. Co s tím?
       Ti mladší z vás možná zvolají, ať převedeme IK na internetový časopis a pošťáci ať pojdou. Odhlédnu-li od toho, že mnoho fanoušků internet nemá a i pro mnohé připojené je příjemnější číst papírový (i když já vím, přátelé, ta písmenka jsou opravdu dost malá), stále existuje něco jako papírová kultura. Už jen vědomí, že článek vyjde v papírové podobě, je pro naše přispěvatele dostatečným mementem, které prakticky vede k tomu, že nemusíme vylučovat ani upravovat takřka žádné dodané texty.
       O nedbalosti, ke které vede internetové psaní (zvláště když jde o první medium, se kterým se autor setkává), píši v rubrice pro rozzlobené, ale ani my bychom jako čistě webový časopis asi nedokázali udržet úroveň, která by vás, čtenáře, a nás, redakci, bavila a motivovala k práci, jejíž jedinou odměnou je právě jen uznání čtenářů a pocit, že jsme přispěli k něčemu, co má hodnotu...
       Je tu ještě druhá možnost. Už jsem se o ní asi při podobných příležitostech zmiňoval. Přejít na formát A4, tedy ten nepohodlný formát např. Ikarie. Mohli bychom tisknout většími fonty, dovolit si členitější a nápaditější grafickou úpravu. Samozřejmě by se do takovéhoto IK vešlo i více textu a obrázků... Interkom by byl těžší a relativně bychom tedy méně tratili...
       Napište, jak by se vám takový Interkom třeba od roku 2003 líbil?

Účtování

       Pomalu se mi doma scházejí složenky s platbami předplatného, není nás tolik, abych si ke každému jménu nevybavil nějakou vzpomínku a občas jen lituji, že se mnozí naši čtenáři ozývají jen při této jediné příležitosti. Vím samozřejmě, že důležitým sdělením pro redakci i pro mě je, že si i přes rostoucí cenu opět IK objednávají, ale pár dalších slov by rozhodně potěšilo, a pokud neradi píšete, můžete si mě nebo další členy redakce odlapit na většině conů.
       A ještě k placení. Pokud se Vám za jménem objevil „!“ a zaplatili jste již, směle mi vynadejte, pokud jste tak neučinili a nedohodli jsme se na odkladu, může se vám stát, že další IK již ve schránce nenajdete.

Poděkování

       Minule jsem se zde zmínil o mladém fanovi, který chtěl přestat odebírat IK, protože se dostal do finančních problémů. Hned po otištění jsem dostal mail od jiného našeho čtenáře (znám jeho skromnost a vím, že by mu nebylo příjemné, kdybych jej jmenoval), že chybějící předplatné vezme na sebe. Díky, Pavle.
       Využiji tohoto místa i k poděkování našim čtenářům, kteří do redakce poslali novoročenky a přání všeho dobrého.
ZR
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK