Logo rubriky
13/2001
  Fandom v datech (další) (189)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2001

Hvězdný bulvár

  • 10. listopadu se konal tradiční Emucon, pořádaný Petrou Pštossovou. (Více v samostané reportáži příště) (M)
  • 17. listopadu další příspěvek do kasičky u Disneyů, návštěva jejich dobrodružného kresleného snímku Atlantida – tajemná říše. (M)
  • 18. listopadu jsem přes napadení nějakou hnusnou podzimní virózou dokončil sazbu IK 11-12/2001. Chtěl jsem, aby byl na Draconu, a spěch spolu s nemocí se nepatrně podepsal na kvalitě. Jsme teď pouze 2,8 x lepší než běžná konkurence, oproti obvyklému ročnímu průměru 3,01. Když vše dobře dopadne, vydáme letos ještě číslo 13 (a tam už žádné palce místo uvozovek nezůstanou, a doufám, že ani žádná pravopisná zvěrstva, kterých jsem se dopustil v minulém čísle).
  • 19. listopadu jsem se v RUR zastavil, jen co bych poškádlil Filipa (zase neměl žádnou knihu, které bych se neštítil, alespoň že už měl Schizo #1, toho se zase štítí on :-). Pak jsem raději odkvačil, abych si chřipkou neodrovnal dělníky, které jsem pozval na pondělní snášení.
  • 20. listopadu mi přišel mail od španělského bohemisty Daniela Saize, toho času v Brně. Píše o meziválečné a starší české SF, dystopii a utopii. Dal jsem na něho spojení několika fanům, snad mu někdo pomůže.
  • 21. listopadu jsem se v kavárně knihkupectví Academia zúčastnil slavnostního křtu knihy o krbech z autorské dílny Václava Vlka st. z klubu Julese Vernea. Autor zároveň obdržel diplom nakladatelství Grada k vydání (a asi i prodeji) 100 000 ks jeho knihy u tohoto nakladatelství. Když se nad tím zamyslím, Vašek Vlk st. je asi nejúspěšnější zběhlý scifista, možná krom, či vedle Pavla Kosatíka. Vašek k diplomu dostal i výukové CDčko na MSWord (či jak si teď říká). Prohodil jsem k vedlestojící redaktorce cosi ve smyslu „řádek se neukončuje entrem...“ a přímo jsem cítil jiskru porozumění, která mezi námi přeskočila. Grada se rovněž projevila jako pozorný a štědrý hostitel, vzhledem ke stejnému místu se přímo vnucovala vzpomínka na obdobnou akci s Votobií. Když skončily všechny proslovy, s autorovým asi čtyři, dorazil opožděně kmotr knihy Ondřej Neff. Vymluvil se na to, že k smrti nerad polévá knihy, vypil sklenku bílého a pak jsme spolu odkvačili za dalšími povinnostmi. Než jsme se rozloučili, podařilo se mi pro vás získat do posledního letošního IK (tohoto) Ondřejovu přednášku z Miniconu.
  • 22. listopadu jsem chtěl vyrazit do Krakatitu dřív, abych stihl schůzku s Netopejrem, který na mě pamatoval s protekčním výtiskem Schiza #1. Jako vždy, když je snaha největší, přišel jsem se značným zpožděním, ale ještě před Karlem, bohužel ne dost brzy, abych si stačil sundat kabát a předstírat alespoň půlhodinové čekání.
  •        Ve fantasy místnosti se slavil medovinový křest knihy Františky Vrbenské a Leonarda Medka Stín modrého býka. Leonard byl i stylově oháknutý, možná byl za Asterixe, soudě podle do copánků svázaných licousů, postavy však obelixovské. Možná i Františka byla v nějakém fantasy kroji, ale u žen se to hůře poznává, mé pozorovací schopnosti byly ještě oslabeny dozvuky virózy a snad i proto mi Krakatit opět nějak nesedl. První, zatím trochu prázdná, místnost hned nad točitými schody vyhlíží dost neútulně, je příliš vzdálená od zdrojů poživatin a nijak chráněná před hlukem z fantasy místnosti. Místnost s barem se stala průchozí a byla by dost úzká, i kdyby v ní nebyla nepraktická vyplétaná křesílka, a poslední nekuřácký sálek, kde asi budu napříště setrvávat, byl rezervován pro podpisovku jakéhosi komiksu (později jsem se dověděl, že šlo o Pixy a není to vůbec špatné, jak to na první pohled vypadá). Později dorazil ještě Tomáš Jirkovský, čekala na něho jako obvykle pěkná řada lidí a ne všem dlužil. Pak mě Viktor Šanc varoval, že pravděpodobně budu v úterý přednášet na KJV. Snad už bude lépe.
  • 23. listopadu se mi ozval Ondřej Neff, že Obec spisovatelů projevila zájem o nějakou spolupráci s Čs. fandomem. Zavolal jsem doc. Antonínu Jelínkovi a domluvil si schůzku na pondělí. Snad už nebudu tak chroptět. Pak volal Martin Koutný znervóznělý malým počtem příspěvků do CKČ. Uklidňoval jsem ho tím, že poslední týden jich chodí nejvíc (když pominu týden po uzávěrce). Z rozhovoru jsem nabyl obavu, že Martin se ještě nenaučil spouštět náš starý hodnotící program z příkazové řádky, snad bude příležitost ukázat mu to na Draconu.
  • 23. listopadu se část brňáků překvapivě dobře bavila na rodinném filmu Jako kočka a psi, zatímco zbylí renegáti navštívili vernisáž Kájů Saudka a Soukupa a Libora Vojkůvky. (M)
  • 24. listopadu setkání CZ Kontinua v Brně za účasti herců dabujících posádku Voyageru (ale tam jsem nebyl). (M)
  • 25. listopadu jsem se konečně dostal k úpravě obrázků pro stránky Čs. fandomu o CKČ a Kočasech.
  • 26. listopadu od rána honička, nejdřív schůzka s doc. Jelínkem z Obce spisovatelů, pak jsem chtěl zajít ještě na MK, leč dr. Novákové se to nehodilo a tak jsme se dohodli na úterý ráno. To jsem zvědav, kdy budu dělat přednášku na KJV, ostuda se blíží a k tomu se večer snáší Interkom. Stačila minimální propagace v množství menším než žádném a sešlo se nás tolik, že parta dorazivší po sedmé s Filipem Gotfridem v čele už neměla co dělat. Po čase se objevila Gudrun, Pavel Dobrovský s Jojo se přišel rozloučit před další cestou ke všem čertům, tentokrát do Iránu. Na chvíli se zastavil Petr Habala, ale recenzi na Morální zvíře ještě nenapsal.
  •        Eva lstivě donesla tonik, na což jsem nemohl nereagovat velkým fernetem a rozcházeli jsme se dámy roztomile zpumrdlíkované a pánové veselí. Asi se děly i jiné věci, kterých jsem si původně nevšiml, celý následující den se mi nepodařilo nalézt topinkovač. Musím rychle udělat IK 13/2001, abychom si to před Vánocemi ještě stihli zopakovat.
  • 27. listopadu jsem ráno zašel na MK, ale místo setkání s managery kulturního rozvoje jsem pohovořil s ministerskými úředníky o tom, jak vyplňovat jejich formuláře. Oni je pak přes podatelnu shromáždí zpět a předají nezávislé komis. Ta, aby byla nestranná, o věci neví vůbec nic a jako jediné vodítko, jak rozdělit tu stále se zmenšující hromádku peněz, jim může sloužit jen to, zda nežádá někdo jim známý. Než se probírat těmi od pohledu příšernými formuláři, kde sama struktura kolonek a otázek úspěšně zamlží, oč jde, dělal bych to asi také tak.
  •        Okolo páté jsem se dostal k přípravě své přednášky pro KJV. Štěstí ale stálo při mně, Honza Kantůrek se mě s omluvami ptal, zda by mi nevadilo, kdyby místo mě přednášel Jan „Mustang“ Vaněk (kdysi aktivní fan, pak s TJ v Laseru a dnes vydavatelství Corona), a to o obrněných vlacích, což bude jistě více navazovat na úvodní přednášku Martina Corna o vojenské technice v díle Julese Vernea, než má sociobiologie. Chvíli jsem dělal drahoty a pak hluk, aby nebylo slyšet, jaký kámen mi spadl ze srdce. Návštěvnost byla tak akorát, všichni seděli, ale salónek byl příjemně zaplněný. Když poněkud dříve odcházel Ivan Straka, zastavil se u Richarda, že mu donese šálu, kterou si u něj zapomněl.
           Obě přednášky byly fundované a důkladné. Bohužel pro některé i trochu dlouhé, u stolu Richarda Klíčníka to šumělo, jako by tam seděl Vojta Čepelák. O další zdroj povyražení se staral Leon Křížek, kterému ve Vaňkově přednášce scházela úloha plzeňské Škodovky a československého ponorkového vojska.
           Martin Corn sestudoval relevantní většinu mistrových děl a Jan Vaněk zase poutavě vyprávěl, jak pátrá v archivu plzeňské Škodovky. Škoda, že v malém salónku kuřáci vytvořili trochu hustou atmosféru a tak jsem s Míšou po deváté odjel směr Ruzyň. Šel s námi i Richard Klíčník, ale musel se vrátit, zapomněl Pod úrovní šálu.
  • 28. listopadu jsem se zaskočil napít s Netopejrem do Krakatitu. Líbila se mu recenze Schiza od Heni na Fantazii, na kterou jsem ho upozornil. Při odchodu jsem si na věšáku všiml opuštěné černé šály, že by tu dnes už byl Klíčník? Dole v knihkupectví jsem zahlédl (nepřehlédnutelného) Jirana z Ikarie. On se ale tvářil, že mě nevidí nebo snad už nepoznává, v každém případě mi to přišlo nezdvořilé. Musel bych být o hodně lepším člověkem, než jsem, abych se nedostal do morálně ošemetné situace, až jednou kriteriem nějaké mé činnosti bude, zda to neprospěje dotyčnému. (Takhle nějak vznikají konflikty, po kterých nezůstane kámen na kameni, ale co naděláme – evoluci neporučíš, reakce na některá chování jsou prostě vrozené.)
  • 29. listopadu v Krakatitu středně plno, už se zde nemačkáme jako v dřevních dobách, ale následkem dvou vchodů (a východů) se zase ani nemusíme dovědět, že přišel někdo, kdo nás zajímá, předpokládám ale, že si štamgasti časem vytvoří nějaké rituály a bude to tam docela útulné.
  •        Musel jsem uklidňovat Netopejra plného spravedlivého rozhořčení na Juraje Maxona, který jedním obrázkem okrášlil sborník Ježíšku, já chci plamenomet i Třetí knihu krve vydanou Laserem. Předtím jsem ale pohovořil s Pavlem „Lukem“ Dobrovským a Jojo a Honzou Vaňkem jr., toho bolela hlava, jak do noci porovnával překlad Fairylandu s originálem. S jeho prací se můžete seznámit o pár stránek dále. Na chvíli se mihla i Helena „Laser“ Šebestová a pak konečně dorazil Ivan Kmínek, se kterým jsem si tu před drahnou dobu domluvil schůzku. Nevyšel z toho lacino, popisoval jsem mu Schizo tak barvitě, že si jej na odchodu koupil. Druhý den mi mailoval, že jej sice nedá dětem, jak původně plánoval, nicméně že jej dílko silně zasáhlo a že si jej nechá.
  • 30. listopadu jsem od spousty scifistů dostal zákeřný vir D1. prosince slavil můj druhorozený narozeniny, přišel i Richard Klíčník, původně něco popracovat na počítači, ale pak se to protáhlo do oslavy.
  • 1. prosince (Brno) deset nás navštívilo výstavu Vzpomínky na samurajskou slávu (zbraně, zbroje apod.) na Měnínské bráně a následně výstavu obrazů Káji Saudka, Karla Soukupa a Libora Vojkůvky na Špilberku. (podrobněji zde) (M)
  • 3. prosince bylo v RUR veselo, po čase se objevila ztracená dcera Jana „Doreen“ Sainerová, dávala teď nějaký čas přednost pitevně před naší společností. Jana Š. přišla s novým účesem, ale všichni jsme ji (po chvíli) poznali. Eva H. si chystala materiál na seminář z politologie a tak jsme u Filipa v antíku hledali SF o možných politických uspořádáních budoucnosti. Bohužel ani 1984 ani Konec civilizace jsme nenašli. Já vím, že oboje je dnes už, když ne překonané (to rozhodně ne), tak trochu exploatované, ale pro Policejní akademii to stále ještě může být přínosem. Filip stále ještě nemá Ikarii, nevadí, obávám se, že jsem ještě nenašel čas otevřít jedenáctku.
  • 5. prosince mi doc. Ant. Jelínek vyřídil, že schůze Obce spisovatelů souhlasí s kolektivním členstvím spisovatelské organizace fandomu v Obci.
  • 6. prosince křest knihy Atlantida kpt. Kida (Velinského), ale o tom a o Draconu až příště.
  • Zdeněk Rampas a Marvin
    Pokračování příště
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště