Logo rubriky
11-12/2001
  Fandom v datech (další) (188)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2001

Hvězdný bulvár

  • 19. října se šlo do kina na novou verzi Planety opic. Film vyvolal mezi brněnskými fany rozdílné reakce – od odmítnutí až po přijetí. Se dvěma reakcemi se zanedlouho mohli seznámit i čtenáři Ramaxu.
  • Marvin
  • 25. října v Krakatitu našlapáno, ale tentokrát to mělo celkem sympatický důvod, totiž křest knihy Algar Tarch (musel jsem si to napsat) od Karolíny Francové (byť jde alespoň podle upoutávky o typickou, nechci bez čtení říci tuctovou fantasy – ... Zachránit je mohou jedině čarodějové. Škoda, že už jsou všichni 800 let mrtví). Postával jsem v počítačové předsíňce s Netopejrem a později s Honzou Vaňkem a Joannou Czaplinskou. Vojta Čepelák přivedl nového fandu Fandu z právnické fakulty. Jsem zvědav, zda najde odvahu přijít znovu. Pak dorazil ještě Cyril Brom a Viktor Janiš. Atmosféru napjatého očekávání vyvolal Ivan Adamovič, který si zde dal schůzku s několika z přítomných, čekání na Godota hadr.
  • 26. října jdeme se scifistickou výpravou na Soudné sestry do Divadla v Dlouhé. Moravskou část výpravy tvoří rodina Škorpíků, z Uničova přijedou Viktor a Zdena a ze z Plzně Dáreček. Na poslední chvíli sehnali lístky i Pagi a Jitka. Představení bylo výborné a to mi asi občas něco ve 14. řadě uniklo, nicméně Smrť v Dlouhé přes zjevné nadání ve zpěvu i stepu neměl na Smrtě v podání Netopejra na Parconu.
  •        Představením jsem vyrovnal skóre přečtených a v divadle zhlédnutých mistrových děl. Každá z prezentací má něco do sebe, ale stejně mi mistrovi fanoušci občas připadají zábavnější než jeho dílo.
  • 26. října mi RIP prozradil, že dokončuje redakci sebraných spisů Cordweinera Smitha. Honza Vaněk na konferenci informoval o vydání dalšího Pelevina a o Tvaru 17, který je dost věnován SF.
  •        Já zase na obě konference poslal info o ukončení prodeje IK v Brně. (Kdybych byl jako tolik jiných fanů paranoidní, hledal bych souvislost s tím, že do obou prodejen nosil IK PeS+, a že se takto třeba snaží vytvořit situaci, kdy se s ním nebudou muset potkávat :-)
           29. října mi dorazilo písemné vystoupení klubu Rauko z Fandomu. Jako důvod byl uveden zánik klubu.
           Do tisku odešel IK 10/2001.
           Večer byl v RUR nejen Filip, ale i jeho hrozný pán Pavlovský. Jak jsem později zjistil, dal si zde schůzku s Veverkou (ten trochu zhubnul a stále řve jako strýc Pepin v Postřižinách). Morfogenetické pole nebo jiný čerchmant mělo na svědomí, že jsme se, dokud nedorazil, bavili hlavně o komiksech. Kdosi například (nebo jsem to s vtipností sobě vlastní byl já?) nařkl Filipa, že jinde vyprodané Asterixe získává tak, že pro ně posílá zvláště vybrané sličné brigádnice, které se pak stávají obětí chlípných choutek zvrhlých skladníků...
  • 30. října, o týden později, aby to nekolidovalo s neuskutečněným SSSR, vypukla pravidelná Veřejná schůzka KJV. Přednášku na téma Duševní poruchy a šílenci v díle Julese Vernea přednesl za domácí Egon Čierny a za hosty Jana Rečková (ta ovšem hovořila spíše o realitě současných dnů na neurologii).
  • 31. října se u mě u příležitosti dovozu nové Žambochovy knihy do Prahy zastavil Mirek Dvořák. Společně jsme navštívili Krakatit, kde se potvrdilo podezření, že ve Čt bude zavřená kavárna. Rychle jsem rozeslal varování, kam jen šlo.
  •        Ve Čt 1. listopadu jsem rozeslal upozornění na chystané SSSR. Ivan Kmínek zamluvil hospodu Pod úrovní, kde jsme byli na KJV. Rozeslal jsem pozvánky štamgastům, ať už raritám, či služebně mladším, a na PeSovu radu jsem to zapsal i do kalendáře akcí.
           2. listopadu jsem se sešel s Ondrejem Hercem, dovezl mi pro SFF v Liverpoolu Krutohlava 2000, a pak jsme společně sháněli číslo na Filipa Štěpánka, se kterým měl ještě nějaký kšeft.
  • 2. listopadu došlo v Pochmurné neděli k rozkolu – naštěstí jen co do kulturních zájmů: část šla do kina na muzikál Moulin Rouge a část na výstavu mučicích nástrojů ilustrovanou figurínami odsouzených. Jak říká Limonádový Joe: „Někdo má rád holky a někdo zase vdolky.“ Obě atrakce přišly zúčastněné na srovnatelné peníze.
  • Marvin
  • 5. listopadu jsme se mimořádně nesešli v RUR (u Pavlovského) ale v redakci IK za účelem jeho snášení. Filip se necítil nejlépe a tak se omluvil, poslal však místo sebe Bí a Evu. Brzy se nás sešlo akorát na práci a již před sedmou byl IK připraven k předání zásilkovce DUPRESS. Jana Šturmová ve starších Základnách objevila rubriku překladatelských úchylností zachycených v Harleqinu a bavila nás citací těch erotických. Honza Macháček zaplevelil redakční počítač hrou, ve které se staví mosty, a odlákal tak pár dělníků od stolu s nápoji a pochoutkami. Viktor Šanc a tuším Bí donesli víno a tak jsme se rozdělili na bavorníky, vinaře a (jednoho nejmenovaného) abstinenta. Pak se, když jsem šel pro skleničky, objevily na stole domácí klobásky (děkuji tímto neznámému sponzorovi) a o dobrou náladu bylo postaráno. Když jsme se před jedenáctou rozcházeli, překvapil mě a mírně i vyděsil Mirek Hokeš, rosvítil si na zádech žárovičku, skočil na kolo a vydal se do Neratovic (nebo Kralup?)
  • 6. listopadu: IK je v zásilkovce, doufám, že do konce týdně stihne našim čtenářům připomenout Minicon.
  •        7. listopadu jsem měl dojem, že je mi dnešní datum něčim povědomé, možná bych na to přišel sám, ale už dopoledne se někdo zmínil o lampionovém průvodu...
  • 8. listopadu jsem zavítal do nově otevřených prostor Krakatitu. Probíhal tam zrovna křest Velké knihy komiksů vydaných kdysi v ABC (mladých techniků a přírodovědců). Kniha, jak jsem později zjistil, některé komiksy dost strašně pojednala, doufal jsem, že to bude artefakt dokumentující SF, která formovala mou generaci, ale je to podivný hybrid, ani kvalitní faksimile, ani počítačově vylepšený originál, jak se to dnes dělá s filmy.
  •        V Krakatitu bylo dost rušno, mám dojem, že i kuřáci okamžitě objevili možnost kazit vzduch a akustika byla rovněž dost příšerná, chvílemi nebylo rozumět sousedu u stolu a nemusel to být jen Pavel Weigel, doufejme, že to bylo výjimečné, uvidíme za týden.
  • 9. listopadu vypuklo dlouho očekávané SSSR. Zahraniční hosty reprezentovala Joanna Czaplińska, další přespolní vzhledem ke svolání na poslední chvíli jen Dáreček a Jitka Doležalová. Viktor Šanc si povšiml, že Jitka má narozeniny a Jolana je měla tento týden, a opatřil dva dorty. Pravděpodobně Gudrun zaregistrovala narozeniny u Keplíka a zařídila dort i pro něho. Protože Ivan Kmínek zamluvil celou restauraci Pod úrovní, dopadlo to nakonec tak, že dinos seděli v restauraci a nová generace fandomu (nedávní neofani), pozvaná na narozeniny Gudrun a Keplíkem, v salónku, kde obvykle probíhá KJV. Nicméně izolace naštěstí nebyla dokonalá, alespoň Ivana Kmínka si všichni mladí budou pamatovat jako muže, který jim otevřel láhev, s níž marně zápasili. Jednou si od něho třeba i něco přečtou.
  •        Třebaže to několika pražským raritám (JWP, Fr. Novotnému, O. Neffovi, R. Lipčíkovi) letos nevyšlo, podařilo se přilákat hosty v jiné roky nevídané: Honzu Hlavičku, Iva Železného, Petra a Inku Hanušovi a Ivana Adamoviče a takřka kompletní KJV. Egon ale musel odejít dříve, aby zvládl pořádání Miniconu, ale už je fit, v nemocnici mu řekli, že ho propouští v lepším stavu, než ho přijali (asi na to sami nejsou zvyklí).
           Měl jsem tu čest držet projev na téma oslavenců, nějak jsem to zvládl jen s obvyklou ostudou, a pak jsem se musel na chvíli přesunout do restaurace Sklep, kde se opožděně loučil se svobodou Dawood Hla Shwe. Abych ve své osobě neohrozil noční poutí po Karlíně presidentský úřad, a abych nebyl v pokušení se zdržet dlouho, šla se mnou jako bodyguard Eva, má za sebou už pár semestrů policejní Akademie. Předal jsem Dawoodovi pár dárečků od scifistů, ze kterých jsem sestavil edici „První pomoc v manželství“ (Stručná Kamasutra, Nejhorší blbosti říkají otcové a Zdravý rozvod).
  • 10. listopadu Minicon. U vstupu Gudrun a její parta vybírá vstupné. Dobíhám na poslední chvíli a nestihl jsem úplný začátek Ondřeje Neffa. Doufám nicméně, že jeho přednášku seženu k otištění.
  •        O přestávce jsem potkal pár dinos, které už vídám jen na conech, Vítína Štacha z Villoida doby bájného Alberta a Pyvose a Pepu Gibu ze scifi klubu (jakjensejmenoval) při pražské VŠCHT, který pořádal první Minicony ještě za totáče na Jižním Městě.
           Po SSSR jsem byl trochu rozlámaný a zase se mi ozval zánět spojivek, a tak jsem poslouchal všechny přednášky se zavřenýma očima, doufám, že si toho přednášející nevšimli.
           Ondřej Neff, Vašek Vlk st. a částečně i historik Jiří Rak, reflektovali probíhající světovou válku s terorismem. Poslední přednášející Jarek Mostecký hovořil o své cestě do Alžíru (islámu se nedalo vyhnout ani zde), neodhadl ale s Egonem potřebnou dobu a tak musel skončit dřív, než se dostal do Tasili.
           Někdy v mezidobí proběhla podpisovka Miroslava Žambocha, nicméně autor na mě nezapomněl a věnoval SF muzeu pamětní vydání svých čtyř povídek mikro1. Dále jsem pro muzeum zakoupil sborník soutěže O cenu Jima Dollara, ale to již bylo u Broncova stánku za 60 Kč.
           Následovalo vyhlášení Ceny Jima Dollara, stejně jako tuším loni propojené s divadelním představením.
           Na film Psi a kočky překládaný Honzou Pavlíkem jsem už nevydržel, nechtěl jsem si odrovnat oči na zbytek víkendu, což jsem pak stejně udělal sledováním Malého velkého muže.
  • 12. listopadu do RUR přišel Richard Šusta a chvíli se mluvilo o pravidlech českého pravopisu, pak mi Honza Macháček donesl Hromadu SF&F Workshopu (podstatnou část najdete v naší rubrice) a pak už jsme si jen dobírali Filipa, který nás nutil k nákupu Harry Pottera se slovy, že nebude.
  • 13. listopadu jsem se sešel s Joannou Czaplińskou, abych ji předal CDčko s materiály o Euroconu od Vaška Pravdy. Obával jsem se, že bude obsahovat jen propagační Vaškovu show, ale zahlédl jsem tam i něco o dolarech a to hlavně Poláky zajímá: kolik si mají naspořit a kdy a kam peníze poslat.
  • 15. listopadu píše Míla Linc: Do literární soutěže Troll přišlo 30 povídek od 20 autorů. Hodnocení probíhá.
  •        Večer jsem v Krakatitu viděl při práci Janu Šouflovou, domalovávala draka ve fantasy místnosti (proti původní skice z minulého čtvrtka je čínštější). Líbil se mi, a ocenil jej i přítomný profík Jan P. Krásný. Ten mi pro SF muzeum dal CDčko se svými kresbami, které budou v propagačních materiálech firmy HP.
           Pak jsme odkvačili na soukromnější večírek k Cyrilovi Bromovi. Sezvali jsme obvyklé osazenstvo večírků u Klímů s programem korektur IK. Cyril ještě zlákal Editu Dufkovou (její sestra letos bodovala v Jimu Dollarovi), Ivanu Kuglerovou a Richard Klíčník sloužil jako živá návnada na Terezu Nekovářovou, která se později také na chvíli objevila. Když jsem odcházel, přibyl ještě Ondřej Jireš z Fantasy Planet.
    Zdeněk Rampas
    Pokračování příště
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště