Logo rubriky
4/2002
  Fanziny a časopisy (další) (193)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

Fanziny v redakci

V rámci neustálého zlepšování této rubriky začínáme u fanzinů, které jsou dostupné ve speciálkách, uvádět orientační cenu.
 
       OPAT'ssin 9: Speciální číslo nepravidelného občasníku SFK OPAT Broumov vydané ku příležitosti Festivalu Fantazie – OPATCONU 2002. Jan Adamec, V Štíhlách 1311, 142 00 Praha 4. 40 stránek A5 drobným, místy nezřetelným písmem, ve hřbetě sešito dvěma svorkami. V Krakatitu 10 Kč.
       Úvodní slovo pachatelovo k účastníkům OPATCONu („Zahajujeme malý cyklus, kdy se každý rok zaměříme na jednu oblast `třetího světa', kdy letos se jedná o Afriku“), reportáže většinou z Pragoconu („O nesporných kvalitách, které mohl tento con nabídnout všem příznivcům sci-fi, fantasy (...), svědčí nejen rozsáhlé prostory ZŠ Benita Juaréze, množství programů, přednášek (...), ale také dobrá nálada, kterou si návštěvníci přivezli sebou [sic]“; „bar, kde se bohužel (...) nenaléval žádný alkoholický nápoj. Zákaz konzumace alkoholu (...) v prostorách školy je zajisté dobrý nápad“) a recenze („Klasický prostředek vyprávění z pohledu své osoby zaručuje, že bude dílo velice sugestivní. Tato povídka má hluboký morálně-ekologický podtext“), zčásti převzaté ze Sardenu. Dvě domácí povídky.
       Poměrně překvapivým obohacením obsahu jsou polské povídky E. Debskiho a A. Zimniaka přeložené P. Weiglem a dokončení po pěti letech série článků Jaroslava Olši jr. o orientální science fiction. Tentokrát jde o Zimbabwe; všeobecný přehled doplňuje rozhovor s vydavatelem místního časopisu a krátká povídka. Soudě podle pravopisu á la „Jako největšímu expertovy a autorovy pěti monografií o šonské literatuře mě nezbývalo než mu věřit“ strávil Jeho Excelence v subsaharské Africe už takovou dobu, že buďto pozapomněl mateřštinu a začal mluvit jako Hotentot, anebo ztratil přehled o fanzinové scéně, zejména co se týče rozlišení, kterým vydavatelům můžete poskytnout materiál, chcete-li, aby vyšel pokud možno v lepší podobě, než jste ho odevzdávali, a ne naopak. Totéž platí pro povídku („nebyly zde skutečná sourozenecká pouta“, „vyděl jsem jeho kód v mnoha hlášeních“), kterou „přeložil Savrola“.
       Zajímavý následník Nemesis.
        
       KRACH 2001: SFK Pochmurná neděle ve spolupráci s Církví Futuristů nového začátku uvádí Kompletní ročenku akcí, conů a hodokvasů za rok 2001. Sestavovatel ročenky Roman „Miles Teg“ Paulík. 84 str. A5 (přesně vzato ovšem rozlišuje obálku a vnitřek, ne jako fanziny se stránkami číslovanými i potištěnými od začátku do konce), ve hřbetě sešito dvěma svorkami. Nejsem si jist, zda nejde spíš o polosoukromý tisk s velmi omezenou distribucí než o pravý fanzin dostupný široké veřejnosti (viz též absenci adresy), ale když si zařazení sem přáli vydavatelé i šéfredaktor IK...
       Reportáže z conů i „hodokvasů“ (zkrátka večírků, i když má každý zvláštní jméno), zčásti už vydané v Ramaxu nebo IK. Kompletnost je samozřejmě nahlížena prizmatem účasti vydavatelů; dva ze tří pražských conů nebo ústecký tu nehledejte. Jako obsah slouží Přehled akcí; kdo by chtěl mít přehled i o tom, kolik reportáží z které a od koho je, musí si ho sestavit sám (zvláště hloubavé či spíš obsedantní povahy mohou zkusit přijít na to, podle jakého kritéria se v názvech střídá tučné a normální písmo: není to velikost, brněnskost, fotografický doprovod ani počet reportáží – ale varuji, tím směrem leží šílenství! nakonec nepodařilo se mi rozluštit ani „rébus“ v reportáži z Avalconu). Množství fotografií v kvalitě, kterou může Ikarie jen závidět; dokonce i jedna vydaná také v Ramaxu (další cvičení pro zájemce) vychází lépe spíš tady. Články často končí nevyužitou prázdnou půlstránkou, i když by písmo sneslo zvětšení (inu, ani já nemládnu a zrak se mi nezostřuje...).
       V Ramaxu jsem to nakonec přešel, ale když se to opakuje i tady, musím opravit: to, co Vašek Pravda koupil od výherce v tombole na Draconu, nebyl „státní znak ČSSR“, nýbrž, jak píše trochu přesněji druhý autor, „historický státní znak“ – rozuměj meziválečný, v. t. doprovodné foto. Nápis na něm pak nezněl „Pravda zvítězí“, ale „Pravda zvítězila“ (to byl ten dobový étos, třista let jsme trpěli, první republika jako druhý Tábor a TGM na bílém koni jako její Žižka, kapišto?), přičemž poslední písmeno bylo (nepříliš dokonale) zakryto přelepením.
        
       The Nemedian News 3/2002: Zpravodaj Conan Society. Zdeněk Zachodil, Sušilova 24, 695 01 Hodonín. 8 stránek A5 + 4 a 20 s. příloh.
       Vyhlášení soutěže, listárna včetně básně. Doplnění T. Rotrekla do seznamu čestných členů (za ilustrace sešitových Poutníků) s omluvou za přehlédnutí, výtkou čtenářům, že na ně neupozornili, a výzvou „pročež pokud něco objevíte, dejte nám vědět a nečekejte až na ostudu“: nuže, tentokrát se redakce pro změnu přepočítala a přidala p. Rotreklovi deset let. Delší stať rozvíjející teze Gulistánského samizdatu o pobytu Conana na Hodonínsku, pověsti o třetím conanovském filmu, celostránkový reklamokatalog Filipa Gotfrida v. r. Sazba začala dělit slova (včetně „vž-dy“), problémy s posledními řádky stránek přetrvávají.
       Ve speciálu dokončení seznamu členů (10 s přezdívkou a 10 bez, z toho dva pasivní) a začátek cestopisu ze zájezdu do Pekingu. Lit. přílohu tvoří povídka J. Kulhánka Koruna Věčnosti. Pravda, je to víc Kulhánek než Conan – ale právě proto zábava, až na občasná zaškobrtnutí jako výrok Conana vylákaného do kobky s ostatními nedobrovolnými účastníky riskantní výpravy „Když už se všichni známe, tak mi konečně řekni, proč nám tato vzácná možnost seznámení se byla dána.“
        
       Irelevantní svět 1/2002: Zpravodaj CZ Kontinuum, STAR TREK Fan klubu. http://kontinuum.startrek.cz. Redakci tiskoviny včetně grafické úpravy provádí Martin Böhm, Bělehradská 48, 120 00 Praha 2, SamuelThorn@volny.cz (a dva další, kteří neudávají žádnou adresu). USS Enterprise, (...) Kirk a další známé postavy jsou obchodní značky. Pouze pro vnitřní potřebu klubu a propagační účely – neprodejné. (c) 1996 (sic!) 20 stránek A5, ve hřbetě sešito dvěma svorkami.
       Podle úvodníku se chystá zvýšení periodicity na 5-6* ročně s odpovídajícím zkrácením jednotlivých čísel. Většina obsahu je přeložena z němčiny: článek Jak by pracovala stázová jednotka a Exkluzivní interview s (hercem; koho představuje, trekkies zjevně uvádět nepotřebují) C. Meaneyem (sic), často bez uvedení autora jako dlouhý článek Romulani, krátká recenze románu Já, Q a prostřední článkorozhovor o synovi herce, který hraje Q, který hrál syna Q. I humorných 40 důvodů, proč je Janewayová lepším kapitánem než Picard, je patrně převzatých. Domácí tvorbu reprezentuje článek s dlouhým exaltovaným názvem o Majel Roddenberryové, nepochybně též čerpající ze sekundárních pramenů, a povídka Jakuba Holého („kapitán Kirk a pan Scott byly (sic!) prohlášeni za mrtvé“, ale „Pokračování příště“).
       Korektury se zhoršily, např. u názvů filmů zbytečně ponechávaných v angličtině.
-JVr-
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK