Logo rubriky
6-7/2002
  Fanziny a časopisy (další) (195)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

Fanziny v redakci

První dva níže uvedené tituly došly do redakce před uzávěrkou posledního pokračování této rubriky, ale byly chybně založeny a objeveny příliš pozdě; za zdržení se omlouváme. Rovněž jsme poněkud změnili názor, co se týče jednorázových povídkových sborníků: jsou-li vydávány a distribuovány amatérsky, nemá smysl je vydělovat od periodických fanzinů a už z bibliografických důvodů o nich budeme rovněž psát zde.
       
       Zaslíbený věk trollí: Sborník z literární soutěže TROLL (podle tiráže, podtitul na frontispicu Vítězné povídky ze soutěže Troll, ročník 2001 a 2002). Náklad 200 ks, cena 40 Kč. Adresa v tiráži neuvedena, ve vyhlášení 3. ročníku soutěže (uzávěrka 31. 10.) Míla Linc, SFK Trollík, Dubečská 14, 110 00 Praha 10. 64 stran A5, ve hřbetě sešito dvěma svorkami.
       Povídky L. Lukačovičové (2x), D. Hrazdíry, L. Čermákové, M. Antonína, P. Renčína a J. Vavřičky (táž, která byla r. 1999 na 12. místě v kategorii krátká povídka CKČ), doslov sestavovatele M. Lince, žebříčky výsledků. Ilustrace Jan & Erika Pekárkovi a Láďa Satran.
       
       Hromada 8 (ročník 2), březen 2002. SF&F Workshop, Jan Macháček, Pražská 765, Pelhřimov, 393 01, workshop.scifi.cz. 4 str. A5, číslované ovšem bez titulní, takže jen do 3 („To je originalita“ – Honza).
       V důsledku toho, že „mi po dlouhé zákeřné nemoci chcípl počítač“, jde možná o prvenství a každopádně raritu – fanzin celý vytvořený ručně, včetně titulního obrázku počítačového monitoru a toweru (o stejné šířce? ale Honzo!) v rakvi. Bohužel při xeroxování vyšlo pozadí textu nepříjemně šedě.
       Krom stručného úvodníku, jenž má za titulek obrázek helmy s iniciálami „pomocného zdravotnického personálu“, tvoří obsah přiznaně pozdní organizační informace především o dubnovém Literárním víkendu, stručněji i o „sborníku skrytých spisovatelů SF“ chystaném AOS Publishingem údajně již na červen a na poslední chvíli pod čáru vmáčknutá (výhody počítačové ne-sazby) pozvánka na NeoCONíček.
       
       The Nemedian News: Zpravodaj Conan Society. Zdeněk Zachodil, Sušilova 24, 695 01 Hodonín 1, conan.society@scifi.cz. A5, všechna hodnocená čísla 8 str. + 4, 4 a 12 s. příloh.
       4/2002:
       Na obálce aprílového čísla je „Conanova nejoblíbenější kuchařka M. D. Rettigová“, uvnitř ji doplňuje zkrácený článek „vycházející z Gulistánského samizdatu“ Conanovi bratři ve střední Evropě a v lit. příloze povídka D. Špačka C. turista. Ne-časovou část obsahu tvoří pravidelná listárna přinášející mj. negativní hodnocení conanovského seriálu vysílaného na TV JOJ, recenze Moorova C. lovce a žlučovitá („pěkně mi hnulo žlučí“) reakce na tuto rubriku z IK 3/02.
       5/2002:
       Z fanzinu novozámeckého SF klubu ORION č. 33 přetištěná recenze na Evansova C. a Jengirské slunce a Carpenterova C. hrdinu a „zhodnocení“ sborníku Ve stopách Conana od O. Trepáča. Stručné informace o připravovaném filmu a knihách, z IK 4/02 přetištěný Marvinův dopis s nejasnou redakční poznámkou o potrefené huse (opravu trapného připsání křížku navíc T. Rotreklovi, na něž bylo upozorněno ve stejném čísle, jsem v těchto NN nenašel). V lit. příl. ukázky z chystaných titulů nakl. Viking od A. Oldmana a neuvedeného „člena Conan Society“.
       6/2002:
       Články o plavuni, zmizelých civilizacích v Mexiku, prohibici za knížete Břetislava a bibliograficky zaměřený o comicsové knize Barbar C.; noticky o návštěvě členů CS v Nitře, o Euroconu podivující se nad uvedením Conana na letácích, i když v bližším programu chyběl, a o volebním programu Conana Cimmeřana. V lit. příl. úvod nové conanovky „Jeremy Fieldera“.
       Ve všech číslech pokračuje reportáž z Číny (první dvě obsahují po dvou vlepených barevně tištěných fotografiích) v NN Special a C. mocný W. G. Graye ve čtení na pokračování.
        
       Andromeda News 44: Scifistický nepravidelný občasník. Datum: 29.4.2002. Šéfredaktor : (sic) Dáreček. Ľubomír Záborský, Rabštejnská 32, 323 32 Plzeň, lzaborsky@quick.cz, andromeda.scifi.cz. 8 stran A5 .
       Číslo má vzestupnou gradaci: po úvodním Varování, že „číslo je sestavené z kradených materiálů (...) proto vám jeho obsah může být ukradený“, jednostrunně satirické „připomínce dob dávno minulých“ Dopis generálnímu tajemníkovi, čtyřstránkovém proto-comicsu z první republiky (?) O zlé princezně Idě a jak zmoudřela a kreslených vtipech se SF motivy na vyplnění volného místa (dva zahraniční, jeden od Jiránka) následuje mezi porotci CKČ kultovní krátká povídka John a modří mimozemšťané (autor ovšem není „neznámý“, nýbrž podle výsledků zveřejněných v IK 7/2000 jde o Přemysla Mičánka) a jako zlatý hřeb neuvěřitelný písňový text (?) Sergeje Michalkova (pohříchu není uveden autor přebásnění do češtiny, jenž má na výsledku přinejmenším polovinu zásluh) Sovětský atom („Potvrdil to soudruh Stalin, / že jsme bombu vyzkoušeli / a že ještě nejednou / pokusy se provedou. / Bomby budou! Bomby jsou! / Zapište si v paměť svou!“).
       Doporučeno minimálně k vyhledání na internetu.
        
-JVr-
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK