Logo rubriky
6-7/2002
  SF soutěže (další) (195)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

Radegast 2k+2

Randalf
Soutěž Radegast 2k+2 byla prvním pokusem našeho SFK o literární soutěž. Tématicky jsme ji zaměřili na reálie a historii středoevropského prostoru. Do prvního ročníku nám zaslalo své práce šest autorů, což považujeme za docela úspěšné.
       Úroveň povídek byla dosti vysoká a při srovnání s letošním CKČ (kterou rovněž jako klub hodnotíme) vycházejí znatelně lépe. V kategorii krátká povídka, kam s jednou vyjímkou patří, by pravděpodobně bodovaly na předních místech. Ono je zjevně snazší psát na dané téma než volně tvořit nové světy. Pro začínající autory určitě.
       Zájem autorů, kterým tímto děkujeme, nás přesvědčil o tom, že již dnes můžete začít připravovat povídky do dalšího ročníku. Radegast 2k+3 proběhne pochopitelně na stejné téma, uzávěrka bude včas oznámena (nejen) na našem webu.
       Jak tedy naše soutěž dopadla? Hodnocení bylo těsné, dvě povídky se sešly na jednom místě, jen to první bylo dost jednoznačné. Takže nejdřív pořadí, pak i drobný komentář.
        
       1. místo - Jan Pohunek
       2. místo - Jaroslava Nováková
       3. místo - Petr Říhánek
       4. místo - Imrich Hollósy, Petra Zabranská
       5. místo - Michal Sedlár
       První povídka s názvem Šílený šaman jasně bodovala u všech porotců. Drsné prostředí postkatastrofických Čech, kde je platidlem ropa, nás skutečně zaujalo. To, co nás však dostalo, je následující věta: „Bešamel zašel do lesa, podříznul draka a tak rozdělali oheň a opekli si ho.“ No není to úžasné s jakou samozřejmostí autor nechá odchytit a upéct draka?
       Na druhém místě se umístila nejdelší věc, Zabij krále z Blaníku a přežiješ, dost zajímavý pohled do naší historie (i s nutnými vysvětlivkami). Tak trochu nás nutí k zamyšlení, zda to v historii skutečně nebylo jinak. Asi bylo…
       Také jsme ocenili humor, který se povídkami proplétal. Asi nejvíce jsme ho našli v té třetí, nazvané Ten nejlepší z Parconů. Parcony v Šumperku byly vždycky dobré, ale některé okolnosti toho posledního byly odhaleny až v této povídce. Sqělá zábava.
       Místo čtvrté patří hned dvěma autorům. Potěšilo nás, že do soutěže přispěli i kolegové ze Slovenska. Jednou z „cizojazyčných“ povídek byla Kontrolná hliadka, příjemné čtení s hezkou pointou. Druhá čtvrtá povídka Keltové mezi námi snad ani není fikcí, ale tvrdou realitou. Rovněž s dobře zvládnutým závěrem.
       Dialnica, druhá slovenská povídka, pak ukončuje naše startovní pole. Zajímavý nápad, na který zbylo to nepopulární poslední místo, které však není nějakým odsouzením. Prostě byli lepší, i když jen těsně.
       Všechny povídky z tohoto ročníku naleznete ve sbírce In sci-fi veritas II, kterou jsme vydali.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK