Logo rubriky
8-9/2002
  SF film (další) (196)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

The War of the Worlds

Téma invaze cizí nepozemské rasy na planetu Zemi a následných válek s nimi je vděčné téma jak literárního žánru, tak i filmového (včetně jednoho rozhlasového pořadu, který měl poté fatální důsledky a soudní dohry). Dalo by se říci, že jeho zakladatelem byl H. G. Wells, který svým příběhem o invazi z Marsu podnítil a inspiroval další své následovníky k vytvoření podobného příběhu.
       war.jpg
       Hovoříme-li však o literatuře či filmu, bylo by chybou opomenout i hudební žánr. Hudba je velice silný výrazový prostředek a mnoho autorů si jako předlohu berou známé literární autory a jejich díla. Jedním z nich je i Jeff Wayne, který se natolik nechal inspirovat Wellsem (a svým otcem), že po dlouhé přípravě (trvala tři roky) se svým týmem vyprodukoval dle předlohy War of the World rockové dvojalbum, které se stalo bestselerem (ale to u takových děl bývá).
       Wayne literární zpracování upravil, některé kapitoly zkrátil, jiné spojil, spoustu jich vynechal, ale nosný děj zůstal a zůstala – což je nejdůležitější – atmosféra knížky. Nejen to. Myslím si, že jí dokonce předčila. Nejistotu, strach a děs, útok ohromných monster jsou zhudebněny velmi sugestivně, i rytmus dialogů hlavních postav, včetně spádu textů jejich písní dokonale dokresluje vše, co H. G. Wells ve své knize ztvárnil.
       Ačkoliv byla opera vydána v roce 1978, na svou dobu se stala velmi moderní a dodnes je oproti jiným současným dílům velmi dobře poslouchatelná a dle mého názoru neohratelná. Stejně jako v knize nás postava novináře provází od začátku až do konce invaze, setkává se s dalšími postavami, se kterými komunikuje, a vše doprovází vskutku expresivní muzika, která vám rozvíří fantazii na plné obrátky a prožene husí kůži po zádech, zejména, když se z reproduktorů ozve děsivé marťanské Ulla!
       Jediné, čím se od literární předlohy liší, je samotný závěr. Ale to už je úděl téměř všech předloh. Nutno však říci, že na kvalitě díla mu to vůbec neubralo, spíše naopak. Namísto uspokojení, že celá ta hrůza teroru Marťanů již skončila, nás Wayne nechává v napětí a s nezodpovězeným tajemstvím nás nutí přemýšlet, co se asi mohlo stát s…
Dušan Hrazdíra
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK