Logo rubriky
10/2002
  Cony (další) (197)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

Dracon – sedmnáct
zastavení zimy

       dracon02.gif
Letos se uskuteční již 18. ročník jednoho z nejstarších a nejpopulárnějších tuzemských conů. Brněnský Dracon se letos uskuteční v tradičním zimním čase, ve dnech 6. – 8. 12. 2002. Aby si jeho příznivci zkrátili čekání na spuštění on-line přihlášek (mimochodem, Dracon byl bezesporu průkopníkem v internetovém přihlašování na con), byl pořadateli na stránkách www.dracon.cz doplněn archív minulých sedmnácti ročníků.
       Procházet stránky jednotlivých Draconů, počínaje prvním v roce 1985, znamená nejen nostalgické ohlédnutí. Návštěvník může pozorovat jak se v průběhu času vyvíjelo pojetí obsahu a rozsahu programu conu, sledovat zrod přednáškových hvězd a stálic. S přibývajícím letopočtem roste rozsah a podrobnost informací o programových bodech i o conu samotném. Nechybí ohlasy jak z SF časopisů, tak i unikátnější z běžného tisku (zde je obzvláště zajímavé sledovat, jak se jejich autoři pokoušejí vyrovnat s fenoménem, který je jim dosti vzdálený). Zároveň je zde možno sledovat v daném časovém rámci i vývoj fandomu ve vztahu k okolní společnosti, včetně kuriózního požadavku ředitelství Obvodního kulturního a vzdělávacího střediska, které zaštiťovalo první ročník, aby vstup na akci byl volný (kultura slouží k povznesení ducha a nemůže přece být výdělečná).
       Oproti mnohým dnešním www stránkám jsou zde méně zastoupeny fotoreportáže, ovšem o to unikátnější fotografie zde jsou (nejstarší černobílé snímky zobrazují hned druhý ročník a jsou na nich ke spatření mnohé známé osobnosti v „mladším vydání“). Posledních devět ročníků pak doprovázejí známé draconské noviny, jejichž úvodníky vás vítají na vstupní stránce každého z nich. Málokterý con se může pochlubit tak bohatě zdokumentovanou historií, čehož jsou si jeho pořadatelé vědomi, proto se s modifikovanou verzí tohoto archívu mohli seznámit majitelé SF CD-ROM vydaného u příležitosti Euroconu v Chotěboři. A proto existuje jeho aktualizovaná podoba na draconských domovských stránkách.
Marvin
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK