Logo rubriky
13/2002
  Fandom (další) (199)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2002

Pochmurný web

Po vzniku SF klubu stojí většinou jeho zakladatelé před problémem: Máme SF klub – co si s ním počnem? Následují zpravidla tři kroky: 1) uspořádáme akci pro veřejnost, 2) vyhlásíme literární soutěž, 3) vydáme fanzin. S příchodem moderních komunikací dochází zhusta k náhradě třetího bodu novým: vytvoříme klubový web. Zpravidla se pak najde někdo, kdo se toho ujme, a často pak vytváří úžasný, dosud nevídaný design, redakční systém, odstín barvy pozadí (vyberte dle ambicióznosti tvůrce). Tato fáze tvorby někdy zabere i několik let, a pokud se klub mezitím nerozpadne, tak jednoho dne spatří světlo internetu zcela nový klubový web. Následně je jeho autor, redaktor, šéfredaktor, tiskový magnát (opět škrtejte podle předchozího) postaven před klasický problém stvořitelů: Co s ním? Začíná fáze vymáhání příspěvků, která se často zvrhne v přeměnu klubového webu v osobní web jeho redaktora.
       Tolik teorie. I významný, převážně brněnský SF klub Pochmurná neděle absolvoval mnohé z výše popsaného. Naštěstí se ale jedná o výjimečně aktivní klub, takže když v loňském roce web vznikl, nepotýkal se s problémem o čem referovat a díky několika osobnostem v jeho řadách ani s nedostatkem příspěvků. Klub pořádá nějakou významnější akci nejméně jedenkrát měsíčně, nemluvě o akcích, kterých se jeho členové zúčastní. Vždy se najde někdo, kdo je zpodobní buď populární fotoreportáží nebo psaným slovem (Miles, HT a další), některé akce jsou zpracovány i ze dvou čí více pohledů (paralelní reportáže nebo i zcela odlišné tématické zaměření dvou fotografů). Web navíc letos úspěšně prodělal kritickou fázi – přechod na nový systém (osobně té technické hantýrce nerozumím, ale bylo to něco v tom smyslu, že přešel z HaTMatiLky na PëHäPko, lidsky řečeno změnil se nějaký z těch maďarských dialektů, kterými se lidi postiženi počítači domlouvají). A tak tento web odráží úctyhodnou šíři aktivit klubu od společenských (lokální cony typu Mizercon, Gardencon, Emucon či Vánočcon, abych jmenoval ty nejvýznamnější), přes sportovní (turistické questy typu Vevercon, či HlínaQuest, či tradiční turnaj v minigolfu nebo hraní pétanque – jen mimochodem, jeden z jeho týmů v letošního „Brněnského poháru v pétanque – podzim“ vyhrál druhou ligu a postoupil do první) až po hudební (filkové parafráze známých písní jako byly legendární Draconské Vánoce – zpěvník koled doplněný stejnojmenným CD). Jen za letošní rok lze tak v rubrice Akce napočítat přes dvacet reportáží, rubrika Pétanque přináší i tabulku ligy, a texty koled naleznou zájemci v rubrice Texty (např. Půjdem spolu na Eurocon nebo Štědrej con nám nastal).
       Na webu nechybí i informace o klubu v sekci Klub, něco málo ke stažení v Downloadu a o aktuálním dění referují zpravidla jedenkrát týdně aktualizované News. Návštěvníci jsou informováni i o blížících se narozeninách fanů, či aktuálním znamení (včetně dvou nezávislých futuristických zvěrokruhů – teď jsme ve znamení tchunk-pao a sněžného švába). Klub dále rozvíjí své aktivity a dá se očekávat, že i v budoucnu je bude odrážet i jeho web, za což lze v prvé řadě poděkovat jejich webmasterovi (a obzvlášť velkému vezírovi ve výslužbě) Piterovi. Označit tyto stránky za jedny z nejlepších ve své kategorii je pochopitelně zcela na místě, ale vrozená skromnost mě nutí ponechat toto na jejich návštěvnících. A kamže se máte, drazí nedočkaví klikaři, vrhnout? Stránky klubu mají federální rozmístění a to na: http://www.fandom.sk/pn/ a http://pn.scifi.cz/, kde vás přivítá tradiční logo klubu.
        
Marvin – čestný člen Pochmurné neděle
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK