Logo rubriky
2/2003
  (201)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 2-3/2003  
Všechna práva © Interkom 1984 - 2003

Jerome K. Jerome

Na počátku dvacátého století byl Jerome K. Jerome označován za „nového humoristu“. Jeho humoristické knihy, především Tři muži ve člunu (1889; českých vydání je povícero, první už 1902, poslední 1992), byly ve své době stejně oblíbené, jako dnes romány Terryho Pratchetta; Pratchett sám říkává zajímavou věc, totiž že jeho „humor je pokračovatelem neuvěřitelné britské tradice, která sahá k Jerome K. Jeromovi“. Oba autoři se vyžívali ve vytváření vlastních fantazijních světů, dávali svým postavám podivuhodná jména – a oba si z vlastní proslulosti tropili posměch.
       Jerome Klapka Jerome (1859 – 1927) se narodil ve Walsallu v hrabství Staffordshire, ale když byl ještě velice malý chlapec, rodina se přestěhovala do londýnského East Endu. Dětství prožil v téměř neustálé bídě způsobené z valné části tím, že jeho otec, laický kněz Jerome Clap Jerome, měl sklon utrácet své i ženiny peníze ve sledu katastrofálních obchodních projektů. „Uvědomil jsem si, že když mám otce s takovým jménem,“ napsal později, „nemám na výběr a budu si muset vydělávat humorem.“ Ze školy odešel ve čtrnácti a po řadě neúspěšných pokusů uchytit se v nějakém povolání se stal příležitostným hercem a šestákovým žurnalistou. V roce 1889 se téměř přes noc proslavil díky knize Lenivé myšlenky lenivého člověka, plné slangových výrazů, bizarností a hrdinů, kteří si dělají legraci sami ze sebe, která měla značný dopad na moderní populární žurnalistiku. Jerome rázem zjistil, že se mu povídky prodávají do časopisů mnohem snadněji. Tři muži ve člunu vyšli téhož roku a udělaly z něj literární celebritu; stejně jako dnes Terry Pratchett začal nosit stylové černé oděvy a okázalý klobouk, plochý pánský slamák posunutý švihácky ke straně. Kniha byla velmi rychle přeložena do mnoha jazyků, několikrát zfilmována pro plátno i pro televizi, je dodnes vydávána a dodnes platí za jedno z klasických děl světové humoristické literatury.
       Kritik Alfred Moss o Jerome K. Jeromovi řekl, že „vždy dokázal najít komický prvek v těch nejtriviálnějších událostech“ a že cítil kolem sebe nedostatek humoru a ten se vlastně snažil napravit – tuhle motivaci ostatně sám přiznává i Pratchett. V Nové Utopii, kterou napsal roku 1891 pro časopis Punch, se Jerome K. Jerome velice krhavým zrakem zadíval na budoucí svět – a my v jeho dílku najdeme stejné drobné drahokamy vynalézavosti a charakterizace postav, jaké o století později oživují svět románů ze Zeměplochy.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK