Logo rubriky
2-3/2003
  (201)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2003

Ukázky z chystaných knih na Sardenu

Sarden, ale co si budeme povídat, Pagi zavedl novou službu čtenářům, ale i vydavatelům a začal uveřejňovat ukázky z chystaných či právě vydaných knih.
       Najdete je na Sardenu (http://pes.internet.cz/scifi/, rychlý odkaz UKÁZKY v tiráži nahoře). Vydavatelé mohou posílat příspěvky podle svého výběru na adresu pagi@pagiserver.cz, nejlépe ve formátu rtf nebo doc. Obrázky v rozlišení vhodném pro web jsou vítány.
       V době uzávěrky Interkomu jste si mohli přečíst úryvky z Stephensonova Velkého U, Koraliny Neila Gaimana, Dalšího dne Valhaly Františka Novotného a z ještě nevydaného Nádraží Perdido Chiny Miévilleho.
ZR
Recenze jsou - ať je píše kdokoliv - jen určitým pohledem, průmětem knihy do dimenzí osobnosti recenzenta. Pro čtenáře není rozhodující názor cizího člověka, ale jeho vlastní pocit z knihy samé. Proto jsem se rozhodl na Sardenu zavést zvláštní rubriku „ukázky“ (Literatura  Ukázky), určenou pro systematickou nakladatelskou promoci knih. Tato služba je určena jak pro nakladatele, tak pro čtenáře a knihkupce - je spojovacím můstkem, kterým mohou proudit informace o knihách nejrychlejší a nejdostupnější cestou mezi producentem a spotřebitelem. Kapacita Sardenu je taková, že se tu mohou objevovat texty z celé české a slovenské SFFH produkce. Záleží jen na rozhodnutí samotného nakladatele, zda poskytne ukázku z knihy ke zveřejnění. Ideální pro tenhle účel jsou první kapitoly z připravovaných knih, či povídka ze sbírky nebo jejich část, zveřejňované těsně před jejich vydáním, ale pokud nakladatel uzná za vhodné zveřejnit jinou část knihy či ukázku z titulu dříve vydaného, nebudu mu v tom bránit. Jediným omezením je vazba na žánr SFFH.
       Vedle vlivu na potenciální čtenáře považuji za nejméně stejně významné to, že Sarden čte řada knihkupců ze speciálek, kteří tak mohou mít určité vodítko při objednávání knih, a také lidé z klubů, kteří knihy dále doporučují nebo dokonce distribuují. Ukázky budu (dříve nebo později) vyvěšovat i na pagiserver, kde by už ale měly být navíc tříděny podle různých kritérií, které Sarden jako zpravodajský web nemůže jednoduše aplikovat (v rubrice je přímo vidět posledních 30 příspěvků). Myslím si, že by to měli být sami nakladatelé, kteří budou svoje ukázky na Sarden zadávat - jakýkoliv výběr z mé strany bude vždy vystavěn na mých osobních kritériích (a nedostatku času, který pátrání po nových ukázkách na netu mohu věnovat), které nutně povedou k subjektivitě výběru a v důsledku toho třeba až k pocitu „postižených“, že některé nakladatele či žánry preferuji na úkor jiných.
       Navíc jsem přesvědčen, že právem (a také povinností) nakladatele je rozhodnout se, jakou formu podpory prodeje pro danou knihu zvolí a jeho názor nechci nahrazovat svým rozhodnutím - rozhodnutím člověka, který na komerčním úspěchu titulu není zainteresován (nebo dokonce bych mohl být zainteresován na neúspěchu). Postup, který navrhuji, dává čtenáři i nakladateli jistotu, že přenos informací mezi nimi není z mé strany regulován, a moje úloha a úloha Sardenu bude spočívat v podstatě „pouze“ ve zprostředkování kontaktu nakladatel – čtenář. Ukázky k přečtení najdete na Sardenu (http://pes.internet.cz/scifi/, rychlý odkaz UKÁZKY v tiráži nahoře), posílat mi je můžete na adresu pagi@pagiserver.cz.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK