Logo rubriky
4/2003
  Cena Karla Čapka (další) (202)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2003

Anonymita v Ceně Karla Čapka

Krátce před Jarní poradou jsem se dověděl, že koordinátor CKČ vyloučil ze soutěže román Václava Semeráda, protože autor nedodržel propozice soutěže a na svých stránkách uveřejnil ukázky z práce zaslané do soutěže a porušil tak anonymitu svého příspěvku.
       Vzpomínám si, že když jsem se zhruba prvních deset let její existence staral o CKČ já, rovněž jsme několikrát vyřadili práce zaslané do soutěže podruhé nebo zjevné plagiáty, kdy vtipálci zkoušeli bdělost poroty tím, že zasílali přepisy povídek některých klasiků žánru... Vydat (kdekoli) svou práci bylo snem (většinou nesplnitelným) každého autora a porušit anonymitu jiným způsobem bylo v čase předinternetovém prakticky nemožné.
       Martin tedy musel řešit situaci, pro kterou chyběl precedens, a mám za to, že ji vyřešil správně. Kdo má zájem o podrobnosti, nalézne je na stránkách (http://sw.gurroa.cz) a na Sardenu (http://pes.internet.cz/scifi/clanky/29495.html), kde k celému případu proběhla i diskuse, zásluhou hlavně V. Semeráda místy až nechutná.
Zdeněk Rampas
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK