Logo rubriky
5-6/2003
  Fandom (další) (203)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2003

SFK Avalon vystupuje z ČS Fandomu

Prohlášení SFK Avalon

SFK Avalon se cítí poškozen současnou atmosférou a praxí v Československém Fandomu, kde mezi zástupci SF klubů převládají osobni nevraživosti a zákulisní boje nad objektivitou a pragmatickým přístupem, a rozhodl se na protest proti tomu odstoupit z jednáni Jarní porady s úmyslem ukončit veškeré aktivity ve prospěch Československého Fandomu a vystoupit z něj. O ne/vystoupeni z Čs. Fandomu rozhodne hlasováni členů SFK Avalon na schůzce 25. 4.
       SFK Avalon dokončí přípravy a realizaci Festivalu Fantazie Parcon-Avalcon, protože předání zodpovědnosti za Parcon by negativně poznamenalo úspěch tradiční akce, spokojenost fanoušků a práci náhradních pořadatelů. SFK Avalon děkuje za dosavadní a vítá další spolupráci s aktivními jednotlivci a kluby, rozhodně chce pokračovat i nadále v této spolupráci i ve svých aktivitách ve prospěch fanoušků fantastiky a Ligy Podpory Neofanů.
       
       Důvod protestu:
       Zástupci 31 SF klubů hlasovali na Jarní poradě o udělení ceny Ludvík za zásluhy ve prospěch Fandomu a fanoušků za uplynulé období. SFK Avalon byl v uplynulém roce pořadatelem prvního Euroconu v České republice (poprvé za 30 let), Euroconu, který se velmi vydařil, přivedl do Chotěboře dosud největší množství fanoušků fantastiky v Česku (1300), představil 250 pořadů a 125 projekcí, několik premiér včetně divadelní hry „Stráže, stráže“, 2 předpremiéry filmů, více než 10 zahraničních hostů, více než 150 zahraničních fanoušků. Příprava Euroconu zahrnovala komplexní služby včetně zajištění dopravy, stravování, několika typů ubytováni. Zahrnovala přípravu speciální brožury a SF CD-ROM s mnoha informacemi o Čs. fandomu do bohatých materiálů. Pořadatelský klub věnoval přípravě Euroconu několik tisíc hodin bez nároku na odměnu a další hodiny věnoval přípravě Avalconu Specialu v témže roce.
       Dle názoru Václava Pravdy, zástupce SFK Avalon na Jarní poradě, bylo hlasování ze strany části hlasujících poznamenáno osobními důvody, neobjektivně posoudilo významný přínos Euroconu pro Čs. Fandom a fanoušky a propagaci fantastiky, nebralo na zřetel mnohonásobně vyšší rozsah Euroconu, komplikovanější a náročnější přípravu a práci dobrovolníků ani nekomerční charakter Euroconu v porovnání s vítězem hlasování.
       Ing. Václav Pravda
       SFK Avalon Chotěboř
       16. 4. 2003

Vyjádřeni Rady Čs. Fandomu v ČR

Jsme toho názoru, že ani výsledek hlasování o cenu Ludvík ani Fandom nijak nesnižují práci, kterou členové SFK Avalon při přípravě Euroconu odvedli. Cena Ludvík není soutěží, ve které rozhoduje jednorozměrný výkon. Je to složité hodnocení, jehož součástí jsou nejenom kvantitativní, ale i kvalitativní rozměry tak, jak je vnímají všichni hlasující. Je nám líto, že Václav Pravda považuje výsledek hlasování za poškození SFK Avalon. Případné vystoupení SFK Avalon, jehož práce si nesmírně vážíme, z Fandomu nepovažujeme za adekvátní reakci na situaci, ke které na Poradě při hlasování o ceně Ludvík a v souvislosti s ním došlo.
       za Radu Fandomu
       Petr „Pagi“ Holan
       18. 4. 2003

Dobrý den.

Hlasováním na schůzce 25.4. se SFK Avalon rozhodl pro vystoupení klubu z Československého Fandomu, ve kterém byl od roku 1994. 9 členů hlasovalo pro vystoupení, 3 se zdrželi, ostatní členové se hlasování nezúčastnili. Důvody byly vysvětleny v předchozím mailu.
       K reakci Rady podotýkám jen, že jak v posouzení kvantity, tak zejména v posouzení kvality a přínosu prvního Euroconu v ČR pro Československý fandom a fanoušky SF ve srovnání s vítězným kandidátem shledáváme neobjektivitu. Dle našeho názoru pravděpodobně hlasovali pro vítězného kandidáta i hlasující, kteří se jeho akce nezúčastnili. Pochybení shledáváme i v hlasování v rozporu s pravidly, ve špatné formulaci nominací, v chybějícím obhajování nominací.
       Vystoupení SFK Avalon není reakcí jen na situaci na poslední Poradě, i když to je nejsilnější důvod, ale je reakcí na dlouhotrvající situaci v Československém fandomu. Hlasitý nebo tichý odchod z Čs. fandomu zvolilo již hodně velmi aktivních jedinců a klubů, SFK Avalon je jen dalším v řadě.
       Děkujeme členům Čs. Fandomu za dosavadní spolupráci a společné příjemné zážitky.
       Za SFK Avalon
       Václav Pravda
       29. 4. 2003
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK