Logo rubriky
10/2003
  SF & F Workshop (další) (206)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2003

Literární víkend, Libušín 24. – 26. října

Zvu vás již podruhé do Libušína, letoviska kladenských uhlobaronů. Od loňského června jsme zbaveni všudypřítomného zvuku ventilační šachty posledního činného dolu kladenské černouhelné pánve. Těžba byla definitivně ukončena a krásy přírodní rezervace Džbán nabyly vrchu.
       Spolu se podíváme na blízkou Vinařickou horu – kopec, který je vděčným předmětem pozornosti botaniků, geologů, ufologů i vysoké zvěře. Koho zajímá spíš lidská než přírodní horotvorná činnost, asi se zúčastní závodu v běhu na vrchol haldy. My ostatní ji zdoláme volněji a cestou se stavíme u kostelíka, který stojí na místě, odkud Libuše údajně (také) věštila slávu Prahy. Přivítáme, pokud někdo z účastníků při té příležitosti zazpívá slavnou Smetanovu operní árii. Kdo mě zná, ví, že nadhodím také krátkou návštěvu Kladna s procházkou nečekaně půvabným centrem a posezením v excelentní čajovně. Dále nás čeká v Libušíně na zahrádce ohniště s buřtíky či naloženým masem, dobré vínko a spousta povídání a vyprávění o radostech i trápení literátů. A samozřejmě již tradiční krmení divokých šelem.
       Akce se koná v rodinném domku vybaveném běžnými civilizačními vymoženostmi jako je sporák, lednice, vana, WC a střecha nad hlavou. Spát budeme na podlaze, proto si přineste vlastní karimatku a spacák. Dále ještě potřebujete přezůvky (doporučuji teplé). Stravování bude hromadné, takže pokud se přihlásíte předem, nevozte s sebou jídlo, pouze nějaké peníze a případně drobné pochutiny, aby lépe plynuly večery. Je možné přijet i bez přihlášky, ovšem samozřejmě vás pak nebudeme mít z čeho krmit. Zvířata nejsou problémem, ovšem pokud váš pes zadáví naši kočku, můžeme se rychle dostat do situace, kdy bude velmi těžké udělat tlustou čáru za minulostí.
       První hosty budeme připraveni přivítat v pátek po 18. hodině. Je možné přijet i v sobotu, ovšem nepočítejte s nějakými ohledy, pokud nedorazíte do 10:00 – může se vám stát, že budete stepovat před vraty, dokud se my ostatní nevrátíme z výletu. Akce pak končí v neděli po poledni.
       Doprava:
       Váš cíl je Libušín u Kladna, Čadova ulice 546. Do Kladna se dostanete bez problémů veřejnou dopravou. Autobusy jezdí z Prahy metra A Dejvické a vlaky z Masarykova nádraží. V Kladně staví také nejeden vlak či autobus mířící do hlavního města ze západní části naší republiky.
       Z Kladna máte více možností. Nejpohodlnější je zavolat si Literárně víkendovou kyvadlovou osobní dopravu na čísle uvedeném v kontaktech.
       Také lze použít autobus MHD, linku 7, která staví u autobusového nádraží a u železniční zastávky Kladno – město. Pozor, z železniční stanice Kladno – hlavní nádraží linka 7 nejezdí, musíte se odtud přesunout na Náměstí Svobody a tam na linku 7 přestoupit. Z autobusu MHD vystoupíte na zastávce Libušín – koupaliště (zastávka na znamení). Je to první zastávka poté, co autobus opustí les a vy uvidíte kotlinu se zástavbou.
       Pěšky je možné do Libušína dojít z Kladna po silnici (nejdříve do čtvrti Kladno – Rozdělov a pak na Slaný a těsně za městem odbočit na Libušín, celkově cca 5 km) či z Kamenných Žehrovic (železniční zastávka) po turistické značce lesem, celkově cca 4 km.
       Závěrečné metry absolvujete všichni stejnou trasou po silnici vedoucí od Kladna do Libušína. Právě jste opustili les a míříte po silnici s kopce dolů. Minete zastávku MHD Kladno – koupaliště a projdete alejí kaštanů. V těch místech začíná zástavba. Těsně za cedulí označující začátek obce Libušín zahnete doprava a půjdete rovně až k ostré levé zatáčce. Tam se silnice spouští dolů. První (a jediný) plot po pravé straně je poslední překážka, která vás dělí od Literárního víkendu. Uvítáme, pokud ji nebudete přelézat, ale zazvoníte u vrat na jejím horním konci. Nebudete-li si jisti, naslouchejte – za vraty je u nás zvonkohra a u sousedů nervózní vlčák. Nebudete-li schopni poznat rozdíl, přelezte plot.
       Pokud budete mít těžkosti s dopravou, použijte telefon. Ovšem pozor, v lese je místy velmi slabý signál, doporučuji volat z Kladna nebo až z Libušína.
       Spojení pro přihlášky a dopravu: Václav Pícha, mail vaclav.picha@bsc.cz , telefon 606 624 973. Alternativně večer pevná linka 312 672 200.
       Těším se na shledání
Václav Pícha
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK