Logo rubriky
12/2003
  Fantasy (další) (208)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2003

Karolina Francová – Arien

V této recenzi mohu již velmi nesouhlasit s autorem recenze v Ikarii. Kniha není nepodařeným experimentem, čtivost nevzala za své. Mě naopak připadá, že vyprávění „hrdinky“ její vnučce je docela chytrým tahem, protože jsme dosud málo zvyklí na vyprávění z pohledu žen a svěřování se vnučce je docela pravděpodobným způsobem vyprávění příběhu. Předěly nejsou nijak dlouhé, neboří děj, naopak tvoří druhou dějovou linii.
       Nesouhlasím s názorem recenzenta na nepřesvědčivost psychologie postav. Postavy se naopak chovají velmi pravděpodobně, alespoň většinou. Je znát, že recenzentem je mladý muž, který příliš nerozumí pohnutkám a chování žen. Hrdinka s mágem zůstává z naprosto pochopitelných příčin, nemusí být ani hloupá, ani očarovaná. Chová se skutečně jako žena, střídání nenávisti a lásky k mágovi je typické i u dívek obdivujících zlé hochy současnosti. Kromě toho nemá dost dobře jinou možnost, mág ji potřebuje a jen tak nepustí. Zapomenutí zásluh starých přátel a upřednostnění nového přítele, přehlížení signálů a hledání ospravedlnění, obdiv mladíka na prahu dospělosti ke staršímu příteli a další motivy jednání jsou věrohodné. Trochu bych přemýšlel nad chováním záporáků, důvody jejich chování nejsou až tak přesvědčivé, ale musíme si uvědomit, že jsou popisovány z pohledu hrdinky, tedy záměrně zkresleně a s nepochopením. Velmi se mi líbila nečernobílost postav, velmi se mi líbilo, že v některých momentech se dalo s hrdinkou nebo hrdinou nesouhlasit a přiklonit se na stranu černého mága, aniž by to bylo nelogické nebo bořilo příběh.
       Děj: Arien, syn mága, získá od něj své království a vyhnaný princ Vyvyan (ta tvrdá y mi bůhvíproč vadí) sbírá armádu, aby se mu postavil. Arien se vloudí do jeho vojska a jeho přízně, místo rychlého zabití ale s vojskem putuje a obrátí směr útoku proti svému otci, pmáhá princi a jeho přátelům, stále ale sleduje vlastní cíle. Doprovází ho Desháiés, panna, kterou potřebuje ke svým kouzlům a cestám mezi světy. Desháies kolísá mezi obdivem a nenávistí, což se ještě více komplikuje tím, že se zamiluje do Vyvyana. Přestože Arien je temný mág, dá se v něčem souhlasit i s jeho názory, Vyvyan a Desháies se chovají více emotivně, než rozumně.
       Souhlasím s recenzentem, že autorka občas sklouzne do přílišné pohádkovosti, souhlasím, že občas nějaká větička nebo slovo vyčnívá, souhlasím, že by knize prospělo zkrácení, ale nesouhlasím s ním v hodnocení psychologické stránky a v celkovém hodnocení.
        
Václav Pravda / Zbraně Avalonu
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK