Logo rubriky
1/2004
  SF film (další) (209)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2004

Božský Bruce

Komedie s Jimem Carreym. To by jako charakteristika mnohým stačilo. Znám dost lidí s pečlivě vypěstovanými předsudky vůči tomuto komikovi. Že se dokáže pitvořit a chovat jako maniak předvedl v mnoha filmech, jež vyjmenovávat by asi bylo zbytečné. Ovšem, lze vyjmenovat jako protiklad filmy, kde dokázal opravdu dobře zahrát roli se skutečným, byť trhlým charakterem, vzpomeňme „Truman Show“ a „Muž na Měsíci“. Já osobně se snímkům z prvního extrému spíše vyhýbám a „Božský Bruce“ měl ležet v umírněnější poloze. Což se ukázalo jedním z hlavních záporů tohoto filmu. Hlavní role je nalajnována v rovině všeobecné přijatelnosti, daleko od extrémů. Carrey si (spolu s divákem) neužije příliš maniakální živelnosti ani nemá pořádnou hereckou příležitost, na to vše je film příliš předurčen pro širokou veřejnost. Negativem je dále i zaměření scénáře – ve snaze jednak neurazit bigotnější diváky a jednak zapůsobit na jejich ženskou část, zamíří do slizkých vod romantické komedie s morálním ponaučením. Ještěže Bůh je sympatický černoch se záblesky smyslu pro humor.
       Co byste dělali, kdybyste měli pocit, že si na vás Bůh zasedl? A co byste dělali, kdyby mu jednou došla trpělivost s vaším skuhráním a rozhodl se předat vám na neurčitou dobu své všemohoucí schopnosti?
       Bruce řádí, nejdříve když jdou věci od desíti k pěti a jeho kariéra do háje. Proklíná všemohoucího, natáčí bizarní zprávičky pro místní televizi, ve kterých vypadá jako cvok, a osudově nevyhnutelně míří k nejhoršímu dnu svého života. Tato část je celkem zábavná, místy ironická a jako předehra funguje, byť se nemůžete dočkat, až vypukne opravdový cirkus. Pak Bruce opět řádí, tentokrát vybaven všemohoucností, svět se zdá božský a kariéra stoupá do nebes. Tohle je zábavné velmi, ohňostroj nápadů, podpořený bezchybnými triky. Nutno přiznat, že pasáž, u které se nejvíc zasmějete, je založena na vydávání neartikulovaných zvuků a skřeků, ale za to se nemusí nikdo stydět, je to jen jedna scéna a vaše škodolibější já si při ní přijde na své. Pak nastane zvážnění, přítelkyně s výrazem raněné laně od Bruce odchází, v morálním ponaučení se dozvíte, že zázraky můžete konat všichni (snad jsem neprozradil příliš). Tahle část je subjektivně příliš dlouhá, mělká a bez jiskry. Asi někdo z týmu scénáristů cítil potřebu kát se za hřích lehkovážné zábavy a tak si musíme i něco vytrpět.
       Objektivně vzato je film jako celek slušná (v obou významech tohoto slova) komedie. A při větším rozmachu by jí asi v zámoří výrazně ubylo diváků a přibylo demonstrantů. I když představa, že by scénář přepracoval někdo z Monty Pythonů nebo Kevin Smith v dobré formě je lákavá. Ale zázraky se dějí jen ve filmu. A tenhle i tuzemský distributor opatřil, pro klid duše, umírněnější variantou názvu.
        
Marvin
       Bruce Almighty, USA 2003
       režie: Tom Shadyac, scénář: Steve Koren, Mark O'Keefe a Steve Oederek, hrají: Jim Carrey, Morgan Freeman, Jennifer Aniston, kamera: Dean Semler
        
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK