Logo rubriky
1/2004
  SF film (další) (209)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2004

DOGMA

Ve dnech, kdy toto píši, žije (ne)kulturní Praha premiérou Návratu krále. Také ke mně zavítal známý a smutně mi sděloval, že nesehnal lístky na tu nejprvnější premiéru. „A proč toužíš po premiéře?“ zeptal jsem se ho. Odvětil, že kvůli neopakovatelné atmosféře. Suše jsem ho požádal o specifikaci. „No například na premiéře prvního dílu, když se na scéně poprvé objevil Gandalf, tak se celé kino roztleskalo.“
       Vždy jsem brojil (i na těchto místech) proti chřoupání a srkání v kině, ale tohle mne vyvedlo z míry definitivně. Měl jsem a samozřejmě mám v úmyslu se na snímek vypravit, jenže časem, až opadnou davy, nicméně pro případ všech představení a všech premiér do budoucnosti nechť je dnešní dogma věnováno těm, o kterých s takovým zaujetím mluvil onen známý: Herci na plátně v kině nejsou živí, proto jim netřeba tleskat! (Navíc tam zpravidla sedí spousta lidí, kteří z infantilního plácání ručičkama nad zjevením kašpárka vyrostli.)
        
       DETEKTIVOVÉ Z HOLLYWOODU – Film s takovými šancemi, které zůstaly neproměněny, že by to mělo být až trestné. Harrison Ford v něm ovšem nezklame.
       KEN PARK – účelově hnusný snímek o rodinném zázemí mladých Kaliforňanů, kteří však v řadě případů nejsou o nic lepší. Ukazuje-li režisér tímto skutečně pravdu o mladých Američanech, pak nás Bůh ochraňuj před strýčkem Samem.
       MASTER AND COMMANDER – hodně dobrá a hodně realistická námořní dobrodružka, jen ve srovnání s Hornblowerem trochu pomalejší a s odhadnutelnější pointou. Z literární předlohy je však v nabídce už jen 2. a 3. díl – první už před časem zmizel v Levných knihách.
       PIRÁTI Z KARIBIKU – se už v téhle rubrice objevili, ale nyní je na místě upozornění, že vyšli v solidně vypravené a přitom překvapivě laciné dvoudiskové edici.
       TEXASKÝ MASAKR MOTOROVOU PILOU – s citem pro rovnováhu ve fyzickém a psychickém utrpení natočili tvůrci remake tak, jak jsme si představovali, že vypadá originální snímek, dokud jsme o něm jen slyšeli.
       ZAČALO TO JEDNÉ ŽHAVÉ NOCI – překvapivě zábavný film pro pány o tom, že se mají držet pouze žen své finanční i stylové úrovně, a neméně poučný film pro dámy o tom, jak na chlapy, kteří toto pravidlo poruší.
        
Filip Gotfrid
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK