Logo rubriky
4/2004
  SF film (další) (211)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2004

Já, robot a Isaac Asimov ve filmu

Ačkoliv Isaac Asimov publikoval již od třicátých let (dvacátého století, musím se učit tohle doplňovat, za chvíli to bude nezbytné...), první filmové podoby se jeho práce dočkala až v polovině šedesátých let. Byla to televizní inscenace, a v Británii - The Caves of Steel (1964), podle románu, který dodnes považuji za jednu z jeho nejlepších prací a excelentní ukázku SF detektivky. V krátkých intervalech následovaly i další britské televizní inscenace, většinou podle jeho povídek - to bylo důsledkem kratší délky, obvykle mezi 60 a 80 minutami. Byly to The Dead Past (1965), Sucker Bait (1965, kde si zahrál Bert Kwouk), Satisfaction Guaranteed (1966), The Prophet (1967), Liar! (4969) a The Naked Sun (1969).
       Pak následovala téměř dvě desetiletí dlouhá odmlka, během níž se objevila jen jedna televizní inscenace - pro změnu kanadská - The Ugly Little Boy (1979). Novou asimovovskou éru ve filmu zahájil více než dvouhodinový sovětský film Koněc večnosti (1987). Zajímavým filmem spojeným s Asimovovým jménem byl francouzský animovaný Gandahar (1988, US: Light Years). Režiséry byli staří známí - René Laloux a Harvey Weinstein (spoluzakladatel Miramaxu), základem byl román Jeana-Pierre Andrevona a Isaac Asimov je podepsán pod jeho anglickou adaptací. Na pilotní TV inscenaci Probe (1988) navázalo sedm dílů stejnojmenného TV seriálu.
       Přímo do videodistribuce byl uveden film Robots (1988), zpracovávající náměty několika Asimovových robotických povídek. Slavný námět má film Nightfall (1988), podle internetových informací se však nepovedl. Stejné vročení má i krátký film Feeling 109 režiséra Richarda Klettera. Podle všeho byl pak ještě uveden v televizi s pozměněným názvem Teach 109 (1990) - má stejnou délku i režiséra. Richard Kletter je podepsán i pod dalším televizním filmem - The Android Affair (1995). Film Bicentennial Man (1999, Andrew - člen naší rodiny) byl po dlouhé době pokusem převést Asimovovo dílo opět na velké plátno. Přímé uvedení do videodistribuce bylo osudem nového zfilmování Nightfall (2000) - jeho hodnocení je však možná ještě o něco nižší, než u verze z roku 1988.
       Deset televizních inscenací, dvě přímá uvedení na video a tři celovečerní filmy - jeden sovětský, druhý propadák a Bicentennial Man průměrné úrovně - to je zatím velmi chabá bilance převodu děl Isaaca Asimova do podoby pohyblivých obrázků. Díla tohoto vynikajícího spisovatele a doslova ikony žánru by si zasloužily více a kvalitnějších zpracování.
       V současné době je v postprodukční fázi film I, Robot - Já, robot. Americká premiéra je stanovena na druhého července, v ČR a SR bude do kin uveden šestadvacátého srpna - právě před Parconem. Režisér Alex Proyas do hlavní role detektiva obsadil Willa Smithe, známého z Men in Black, ale nemusíte se bát, není to role Eliáše Baleye, ale Dona Spoonera. Robopsycholožku Susan Clavinovou si zahraje Bridget Moynahanová.
       Na serveru HolywoodNorthReporter.com se objevily zajímavé snímky - automobily a průčelí obchodů, navozující futuristickou atmosféru. U aut mi to tak moc futuristické nepřipadalo, ale rychlé bedny na čtyřech kolech holt moc šancí být futurističtější, než studie ze ženevského autosalonu, nemají, zato ty obchody vypadaly docela zajímavě. A ještě připojuji odkazy na oficiální server filmu a na stránku z movie.yahoo.com, kde je k dispozici trailer.
(pagi)
       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK