Logo rubriky
5-6/2004
  Fandom (další) (212)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2004

7 a 1/2. výročí založení SFK Pochmurná neděle

SFK Pochmurná neděle vznikl někdy v roce 1997 důsledkem reorganizace tehdejšího Kruhu přátel díla H. P. Lovecrafta. Vedení Pochmurné neděle se tehdy ujal Piter. Už Kruh byl od roku 1993 členem Čs. Fandomu, takže tehdy nový klub v členství pokračoval. Členové klubu se brzy zapojili i jako brněnští porotci Ceny Karla Čapka.
       Fanzin: Piter několikrát vydal klubový fanzín Veselé pondělí, většinou v nákladu jednoho exempláře, ale s četnými dotisky. Osud a případná existence dalších plánovaných fanzinů s názvy jak Úchylná středa, Václav Čtvrtek nebo Pracovní sobota se skrývá v mlhách. Každopádně od roku 2001 shrnuje naše rozsáhlé aktivity ročenka KRACH vydávaná Milesem v nákladu do dvaceti kusů a v rozsahu 80 až 100 stran.
       Hudba: Grónská sekce Pochmurné neděle opatřuje známé písně filkovými texty, v roce 2000 vydán zpěvník koled a CD Draconské vánoce (s podtitulem „zcela nezpochybnitelně první české filkové album“) a v roce 2003 nazpívány základy nového CD, odkrývající SF&F původ klasických trampských písní.
       Sport: Období hraní šipek v klubu už zřejmě pominulo. Za turistiku lze považovat jak občasné questy (PálavaQuest, HlínaQuest), tak od roku 2001 pravidelně pořádané jarní Vevercony, nemluvě o aktivní účasti mnohých členů na Tatraconech. Každé léto od roku 2000 pořádáme fandom-open „Snoopyho pohár v minigolfu“. Avšak momentálním vrcholem sportovních aktivit klubu je úspěšná účast v Brněnském Poháru v Pétanque. Máme dokonce dva týmy – Le Dimanche Maussade a Pochmurné koule. Oba týmy mají z ročníku 2002 (kdy se hrály dvě soutěže – jarní a podzimní) dohromady kompletní sadu pohárů z 2.ligy – od bronzového až po zlatý a Pochmurné koule hrály v roce 2003 i v 1.lize.
       Dobročinnost: Klub dlouhodobě adoptuje v brněnské ZOO přítulná zvířátka – konkrétně piraně. Kromě jednorázových příspěvků typu „Brněnská cihla“ přispíváme i na obnovu hradu Veveří.
       V průběhu let jsme nejen jezdili cony a na porady Čs.Fandomu (kde jsme stáli i u založení Ligy podpory neofanů), ale od založení klubu se jeho členové podíleli na organizaci i programu legendárních brněnských Draconů. Za zmínku obzvlášť stojí rok 1998 s divadelní jednomečovkou Conan – lovec. Hororové testy Pochmurné neděle expandovaly dokonce do zahraničí a staly se pravidelným bodem bratislavských Istroconů. V témže roce klub uspořádal v zoo jeden ze svých prvních lokálních conů – Jubilejní První Vorvaňcon, následovaný v roce 1999 Druhým Jubilejním Prvním Vorvaňconem a v druhé půli téhož roku měli premiéru i Gardencon, Emucon a Vánočcon, aby jej definitivně zakončil silvestrovský Milenýcon. O aktivitách klubu se mohli v roce 1998 poprvé dočíst i čtenáři Interkomu v rubrice Hvězdný bulvár.
       V roce 2000 padl další rekord – na únorovém Mizerconu bylo k dispozici 14 druhů whisky. Klub se spolu s knihkupectvím Arrakis podílel i na uspořádání autogramiád Jenny Nowak a Jiřího Kulhánka. K tradičnímu Vorvaňconu v tomto roce přibyly dva nepravidelné satelity – PreVorvaňcon a PostVorvaňcon. Stejně tak dalšími ročníky pokračovaly všechny významné společenské akce z let předchozích. Založili jsme vlastní církev Futuristé nového začátku.
       V roce 2001 dosáhl Mizercon takových rozměrů, že se nepodařilo ani zdaleka zkonzumovat vše na něj přinesené a jeho organizátor Záviš musel do měsíce uspořádat akci se symbolickým názvem Dojížďácon, kde se podával i Ďábelský krvesaj a jiné speciality z Prádla. V půli roku je také po několika odkladech spuštěn zásluhou Pitera klubový web, který se okamžitě stává jedním z nejvýznamnějších klubových webů u nás.
       Začátkem roku 2002 vydal Miles ročenku Krach 2001, která na 82 stranách zahrnovala 24 akcí z předchozího roku.
       Rok 2003 začal pro klub opět skvěle, na jarní poradě SF klubů v Šumperku byla představena ročenka Krach 2002 (rozsah 110 stran a zahrnuje 32 akcí). Prakticky o každé akci šlo konstatovat, že byla veleúspěšná a s řadou nedostižných parametrů.
       V letošním roce 2004 máme v plánu standardní řadu lokálních conů s tradiční programovou koncepcí. Vzhledem k popsaným i dalším úspěchům uvažujeme ovšem o tom, že rozšíříme spektrum našich aktivit. A možná, jednou, bude i dokončen dabing Stopařova průvodce po galaxii.
       Oslava výročí: Za sedm a půl roku jsme dokázali spoustu věcí, užili si ve skvělé partě. Oslavu 7 a 1/2. výročí založení SFK Pochmurná neděle jsme proto naplánovali hned na nejbližší víkend poté, co jsme zjistili, že máme tento důvod k oslavě. Shodou okolností to vyšlo na termín Dojížďáconu. Oslava proběhla 10.4. od 16:33 hodin u Záviše z Frankensteina. Novější tradicí, zahájenou loni, se stalo vytvoření konsorcia za účelem zakoupení a následné konzumace nějaké dobré single malt whisky. Letos to bylo nezávislé plnění Highland Parku (Douglas Laing, ročník destilace 1992, lahvování 2003). Jinak byla akce spíše ve znamení vín (s širokým zeměpisným záběrem). Bohatou a mezinárodní nabídku sýrů a uzenin zpestřily letos východoslovenské speciality. Před půlnocí hrál na přání Záviš vybrané klenoty ze své diskotéky a tak nemohl chybět Barel rock se songem Andula z Komárna – na hity továrna, či maďarská verze Sandokana. Klikin dodal ze supermarketu stylové visačky sloužící k specifikaci hovězího dobytka. Vypilo se též nespočetně litrů kofoly. Prostě příjemná společenská akce.
       
Marvin
       Parcon 2004 se blíží, obávám se, že v době, kdy dostanete toto číslo Interkomu, bude již za dva měsíce.
       Nejvyšší čas se přihlásit, ale i začít zjišťovat, zda se včas přihlásili i přátelé, se kterými byste se tam chtěli potkat.
       Na letošním Parconu nepůjde jen o přednášky, výstavy, diskusní fóra a večerní room-party, ale sejde se tam i valná hromada Akademie SF, alespoň tedy ti akademici, kteří si přečetli pozvání na letošním formuláři Akademie :-), a bude se zde na Mimořádné poradě ČS fandomu jednat i o místě konání Parconu 2005 (ten se blíží rovněž :-)
ZR
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK