Logo rubriky
5-6/2004
  Fandom (další) (212)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2004

SFK Perry Rhodan

V lednu 1995 začal v České republice vycházet největší psaný sci-fi seriál s názvem Perry Rhodan. Seriál vznikl v šedesátých letech v Německu, kde vychází dodnes. V Česku jej vydávalo nakladatelství Ivo Železný, kde nahradil řadu Ren Dhark. Toto paperbeckové dílko o 60ti stránkách si brzy našlo místo v našich srdcích. Někteří naskakovali do rozjetého vlaku s názvem Perry Rhodan později, ale i tak je příběh dostal a zůstali na palubě.
       S rozmachem internetu v Česku se začaly objevovat první diskuze na téma PR. První z nich byla na serveru Průvodce, který již dnes neexistuje. Po jeho skončení se diskuze přesunula na server Okoun. Na rybě se také domluvily první dva srazy, kterých se zúčastnilo asi 6 lidí. I přes malý počet se srazy povedly, diskutovalo se o PR a dokonce se plánovaly nějaké minicony. Nikdo však netušil, co nastane: Tři morové rány Perryho Rhodana (spíše tedy nakladatelství IŽ).
       První morová rána byla, když přestaly vycházet Romány Perryho Rhodana, samostatné knížečky s příběhy ze světa PR. Dosáhly počtu 22 dílů. Řekli jsme si, peníze vládnou světu, co se dá dělat!
       Druhá morová rána však na sebe nenechala dlouho čekat… Přestala vycházet druhá dějová linie Perryho Rhodana, odehrávající se v budoucnosti, s názvem Thoregon. To nás již vyburcovalo a v 5ti lidech jsme založili neoficiální klub PR. Kontaktovali jsme IŽ a ti nám sdělili, že Thoregon a RPR byly prodělečné, proto se přestaly vydávat. IŽ nás ujistilo, že klasická řada PR bude vycházet i nadále…
       V důsledku toho vznikly naše stránky www.rhodan.euweb.cz, které pod označením 1. (ne)oficiální československý klub Perryho Rhodana začaly dávat dohromady fanoušky PR.
       Třetí morová rána nastala 1. 1. 2003, kdy i přes ujištění IŽ přestal PR vycházet úplně. Všechny snahy o kontakt ztroskotaly na straně IŽ, které se s námi nebavilo. Kontaktovali jsme i německou redakci a jiné vydavatele v České republice. Bohužel též bez úspěchu.
       Náš klub se po této ráně začal rozrůstat o další a další členy. Nyní nás je již úctyhodných 626 členů.
       Máme dokonce svůj kanál na IRC, kde se nás hrstka každý den schází. Debatuje se o PR a o tom, co se dá dělat pro jeho opětovné vydávání. Ve chvíli, co píšu tento článek, diskutujeme o oficiálním názvu klubu.
       Na IRC jsme dokonce dohodli další dva srazy, které se konaly kolem Velikonoc. Byly sice opět v komorním duchu 1% členů klubu, ale i tak jsme si je užili. Na začátek června je plánován další sraz, který se zatím jeví jako „největší“.
       Všichni v našem klubu se řídíme myšlenkou a heslem: „Uděláme vše, aby nesmrtelný Perry Rhodan nezemřel v naší malé zemi!“
       Ano, a snažit se alespoň budeme. Začali jsme registrací našeho klubu, aby byl konečně oficiální. Pak uvidíme, co se dá dělat dál...
Hauty

Proč jsme nevznikly už dříve ?

       My jsme mohly vzniknout dříve ale braly jsme se jen jako malá skupinka fanoušku. Bylo nás v té době jen šest (před 5 roky).
        Paradoxně největší přiliv čtenářů PR (Perry Rhodan) nastal až po ukončení vydávání v ČR a SR (což chápu 44 stran za 29 Kč). A v té chvíli se nahrnulo asi 700 lidí, začali řvát, ať proboha něco uděláme :-) Pokud si dobře pamatuji, organizoval se protestní pochod k sídlu IŽ :-) Dokonce vznikl i grandiózní projekt přeložení zbývajících svazků až do dokončení série (zhruba 10 dílů). Zde musím jmenovat zvláště Nimu právě on přeložil většinu dílu. Překládání dále pokračuje a „novočleni“? Ti se příhlasí na stránky tak 1x za půlrok, podívají se, co je nového na stáhnutí, nebo si případně postěžují, že v díle 459 nám chybí nad i tečka :-) Právě proto novočleny vůbec (skoro) nepovažuji za členy. I když s „novočleny“ přišlo i několik kvalitních lidí.
       Jinak nejsme žádné společenstvo fanatiků (myslím německé fanoušky:-) Čteme i jiné SF a dokážeme přiznat, že PR není žádné vrcholné dílo. Je to dobrý konzum, kterého se prodalo více než miliarda výtisku.
M. P.
       
       Název klubu: SFK Perry Rhodan
       adresa stránek: www.rhodan.cz
       sídlo klubu: internet
       
       Info o klubu:
       http://crusher.arsystem.cz/www/clanek.htm
       
Poznámka (návrh) redakce:
Nechcete o Perry Rodanovi udělat přednášku s ukázkami na Parconu, případně tam svolat i první schůzku, na které vás bude více než jedno procento?
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK