Logo rubriky
10-11/2004
  (215)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2004

Jak přišel František Novotný do učebnic

Inu, jako Pilát do kréda a ještě k tomu pochroumaný; ale na druhou stranu už zaživa a to má taky svoji cenu, ne?
       Ve skriptu Helena Confortiová, Milada Turzíková: Čeština pro pokročilé, 3. vydání Karolinum 1999, je na s. 26 cvičení „Řekněte, kde se realizuje tento dialog, a doplňte jej“; A vždycky pronese jen sedm teček následovaných otazníkem, zatímco B postupně odpovídá:
       „Ze současné literatury tady máme jenom povídky Oty Pavla, potom by tady byl ještě František Nepil. – Ještě jsou tady povídky Jiřího Novotného. Možná, že by se vám líbily, pokud máte rád sci-fi. Není to moc známý spisovatel, ale v literární soutěži získal cenu Karla Čapka. – Bohužel, žádnou z knih Karla Čapka tady nemáme. – Zkuste se zeptat v moderním antikvariátu v Jilské ulici.“
       Já vím, ten Jiří je nějaký divný – ale řekněte mi, kolik jiných ne moc známých (z hlediska modelového prodavače v knihkupectví) povídkářů Novotných oceněných CKČ existuje, a jak pravděpodobné je, že by takovou kombinaci někdo vymyslel náhodně, nezávisle na skutečném FN? Ostatně není to zdaleka jediné místo, kde se v textu objevuje „sci-fi“, naopak je do něj vpravována pod každou záminkou:
       Vznikaly a vznikají povídky a romány, které inspiroval nelehký život herců, do divadelní atmosféry bývají často situovány detektivky a svůj námět zde dokázala najít i literatura sci-fi. (s. 24)
       „Poslyš, Jiří,“ zeptal se jednou John svého přítele, “často jsem se v české literatuře setkal s motivem hory Říp. Objevuje se u Seiferta, u Tomana, ale našel jsem ho i ve sci-fi.“ (s. 37 – nenapadá mě nic jiného než Přistání na Řípu)
       A v pseudo-novinových zprávičkách Krátce ze světa (“Z denního tisku – duben, prosinec 1992“) se mezi titulky „Rada Evropy proti xenofobii“ a „Učitelé budou stávkovat“ se objevuje i „Zemřel Asimov“.
       
Bylo by zajímavé vědět, jestli je některá z autorek divokou fanynkou, anebo jde o pragmatický kalkul, že SF je tématem, které zahraniční studenty češtiny nebude příliš nudit (což samo o sobě také není špatná zpráva).
Jan Vaněk jr.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK