Logo rubriky
4/2005
  (219)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2005

Čtenářův průvodce po Interkomu

K obsahu

       Další článek z pera Libuše Čermákové nám připomíná, že ne všichni scifisté žijí ve velkých městech a že výběr mezi LARPem a Eroticonem nemusí být největší starostí, která může člověka tížit. Interkom by se chtěl věnovat i osobnímu životu fanoušků, Libušin článek v IK 1-2/2005 byl jedním z inspiračních zdrojů pro novou rubriku s pracovním názvem Jak jsem k SF přišel/přišla. Doufám, že překonáte lenost, která se někdy zdá být spolehlivějším znakem fandomu než zájem o SF, a podělíte se o to zajímavé, co vás na vaší cestě k SF a fandomu potkalo. Když si přitom dáte práci a zjistíte si nebo ověříte uváděná data, přispějete tak svým dílem k mimoděk vytvářeným dějinám československého fandomu.
       ***
       Možná jste si všimli, že některé články v IK nejsou původně psané přímo pro toto nejlepší fanouškovské periodikum. Je tomu tak z části proto, že nemůžeme našim autorům platit tolik, kolik konkurence, tedy přesněji, že jim nemůžeme platit vůbec, (a autoři IK musí také z něčeho žít :-), ale hlavně v zájmu vás, našich čtenářů. Proč byste si kvůli jednomu dobrému článku měli kupovat Respekt, Reflex a podobné tiskoviny, které stejně do týdne zmizí i v tom lepším případě v recyklovaném papíře.
       Navíc, a to je výhoda jak pro naše čtenáře, tak i pro naše autory, otištěním článku v IK se tento stane součástí archivu Interkomu, časem jej budete mít na CDROMu spolu se všemi dosud vydanými čísly a na webu bude v tabulce Google vždy na první stránce (samozřejmě při dobře zadaných klíčových slovech :-).

Kdo je kdo

       Po několika letech vylepšování a pospávání jsem byl dotlačen k odtajnění adresy interaktivního Kdo je kdo v české a slovenské SF, fantasy a fandomu.
       Doufám, že všichni čtenáři Interkomu brzy navštíví stránku kdojekdo.apro.cz a vyplní alespoň některé z kolonek olbřímího formuláře.
       Otálel jsem s tím tak dlouho, protože jsem neměl připravený systém, který by z vyplněného formuláře v nějaké rozumné době vygeneroval opravené stránky ve stávajícím Kdo je kdo, na http://ikarie.cz/interkom/whosf/whosf.htm. Až při památné nemožnosti spánku na poradě SFK v Březové mě napadlo, že nejlepší bude problém obejít a založit Kdo je kdo 2005 na adrese http://ikarie.cz/interkom/who2005/whosf.htm.
       Zde budou jen hesla fanů, kteří si dali v poslední době práci s aktualizací svých údajů, doufám, že se toto Nové Kdo je kdo bude utěšeně růst. Budu jej aktualizovat vždy, když budu uvolňovat pro web další číslo IK.
       Takto snad budete motivováni opravovat své heslo na kdojekdo.apro.cz při každé důležité změně. Dovedu pochopit, že pouze naděje, že jednou zase vyjde papírové vydání Kdo je kdo, vás k tomu asi nedonutí. I když pokud se zasnažíte, tak i to mám u Tritonu předjednané.

Výstavy

       Nepřehlédněte výstavu HR GIGER MIMO DOBRO, koná se do 13. července 2005 v Národním technickém muzeu Praha (tam co Minicony :-) Expozice a výstavy: úterý – pátek 9 – 17, sobota, neděle, svátek 10 – 18. V pondělí je zavřeno.
       Více na http://www.giger.cz/cz/vyst-all.htm
       ***
       Rovněž si nenechte ujít retrospektivní výstavu Zdeněk Burian, díla nejslavnějšího kopřivnického rodáka. Do 10. července se koná v Jízdárně Pražského hradu. Otevřeno denně mimo pondělí od 10.00 do 18.00.
       Více na www.galleryJK.cz a prý i www.hrad.cz (pozor překlauzováno :-)
       
Zdeněk Rampas
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK