Logo rubriky
4/2005
  Fandom v datech (další) (219)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2005

Hvězdný bulvár

Odposlechnuto

       To jak dnes ženy vypadají je tedy způsobeno statisíci roky mužského šlechtitelství, a alespoň za sebe musím výsledek celkem pochválit. (Doufám, že to přítomné dámy ocení, i když vím, že v reportáži o FF, na který vás tímto zvu, by to jako pochvala neobstálo :-)
Z přednášky na Eroticonu
Vysvětlivky:
  • Praha (nepodepsané ZR),
  • Brno,
  • jinde
  • 19. března – pokračování: Když jsme se dostali z Trpasliconu domů, zmožen dvěma hodinami v pražské MHD jsem dal šlofíka, abych se pak v podvečer dal zlákat na párty u Peti Pavelka, tu sice Lucas původně mínil jako občerstení pro mladé účastníky TC, ale ač jsme dorazili až před osmou, byli jsme první, z Trpaslíconu je daleko kamkoli :-)
  • 21. března jsme v RUR dávali do pořádku kolování CKČ, Jiřina už nám s tím letos nepomůže, ale nějak to zvládneme. Z ostravské poroty do pražského kola přibyla Magda Zedníková, naopak někteří loňští porotci nemají čas, takže to snad na počet hodnocení dopadne podobně jako loni.
  • 21. března se šlo na stylizované a mírně bizarní dobrodružství – film Život pod vodou. Lehký humor se střídá s nostalgií, k tomu silné herecké obsazení – nevšední, ale rozhodně stojící za vidění. A co teprve ti nevídaní mořští živočichové!
  • Marvin
  • 22. března opět ve Vysmátém zajíci proběhla Veřejná schůzka KJV, tentokrát na téma Indie. Lucka Lukačovičová a po ní Jana Jůzlová vyprávěly o svých zážitcích z největší demokracie světa :-) Lucka nám předvedla obtíže s oblékáním sárí včetně konečného výsledku, který je všechny vynahrazuje, Jana zase okouzlila svou bezprostředností, vypravěčským uměním a čímsi, co bych nazval hloubkou prožitku.
  •        Před KJV jsem se s Lenkou Bartůňkovou zastavil v Krakatitu na lahvičku nízkoalkoholického cideru. Lenka se právě vrátila ze Zanzibaru a Zambie a tak jsem ji rovněž lákal do KJV na přednášku.
  • 24. března v Krakatitu Tom Jirkovský předvedl svůj dárek Martinovi Šustovi, tlustou sbírku Trochu divné kusy, kterou stihl vydat k jeho narozeninám. Vypadá to moc pěkně, Laser bude asi ještě dlouho dostávat ceny za nejlepší antologie.
  • 26. března slaví Martin Šust narozky a vydání sbírky Trochu divné kusy, ale já bojuji s daňovým přiznáním, proč jen SF není odpočitatelná položka?
  • 26. března se konala další legendární akce – Dojížďácon. Díky Závišově upozornění, že by mohl padnout dávný rekord, k tomu i skutečně došlo, k ochutnání bylo 28 druhů skotské whisky (některé pochopitelně jen v minimálním množství). Relativně novou tradicí je složit se na jednu kolektivní láhev, tentokrát to byla Strathisla, pyšnící se i velmi slušným věkem – 27 let (1976-2003, The Coopers Choice). Pro mnohé to byl zvláštní zážitek, ochutnávat whisky, kterou destilovali před jejich narozením. Uprostřed zábavy hostitel najednou popadl přikrývku a uložil se uprostřed party na gauč, což ovšem ostatní nijak nerušilo, ba naopak to považovali za signál k zahájení balónkové bitvy. Nakonec se ale všichni unavili a postupně rozešli domů, takže když se hostitel uprostřed noci probudil odpočatý, zjistil, že se už k party nepřipojí, a tak aspoň umyl nádobí.
  • 28. března nás pár zašlo na počítačový animák Roboti. Trochu příliš jednoduchý děj a i vtípků mohlo být více, ale svět to byl udělaný s láskou do posledního šroubku.
  • Marvin
  • 31. března v Krakatitu distribuuji CKČ, trochu to vázne, chybělo velikonoční pondělí (a Krakatit měl volno i v úterý :-)
  • 1. dubna se fandomem šíří zvěst, že SFK Palantir hodlá kandidovat na pořádání Parconu a že se Richard Klíčník musí urychleně ženit. Vzhledem k tomu, že jsme měsíčník, asi nepokazím žádnou legraci, když prozradím, že se v obou případech jednalo o apríl.
  • 4. dubna odpoledne mám další schůzku s českých povídek chtivými filmaři, jsem mile překvapen, že přečetli, co jsem jim poslal, méně milé bylo, že se jim nic nelíbili, nejlépe asi dopadli Antagoni od Martina Gilara, ale ani tohle není úplně ono. Dílem i pro obtížnou realizaci. Pak běžím do RUR, abych ještě před SSSR vyřídil CKČ, a potom do Skanzenu na Florenci, kde nám Jolana z(a)řídila rezervaci. Bohužel jsme nenaplnili celý salónek a tak tam rušili cizáci, příště asi půjdeme zase jinam. Ani účast nebyla tak velká jako minule, kdy jsme se dusili v malé, ale útulné špeluňce Království. Nicméně co chybělo na kvantitě, dohnala kvalita zúčastněných dinos. Franta Novotný, Honza Hlavička, Hanušovi-Jelínkovi, Čápovi, Jirka Doležal, Egon, Vlado Ríša, Pavel Weigel a samozřejmě Jirka Procházka Otec Zakladatel zkráceně JWP (OZ) a Jolana (ta se ale jen mihla, chvátala na nějaké udílení cen pro nejlepší DVD). Spoustu dalších celebrit a zajímavých fanů nejmenuji jen proto, že ještě nemají ve fandomu odslouženo předepsané množství desítek let.
  •        Já byl trochu roztěkán a nemohl jsem se dost věnovat ani fanům, které jsem osobně pozval, ale snad se nikdo nenudil, Jan Vaněk jr. si dokonce ani nestihl přečíst Respekt, jak zajímavý mu připadl hovor u jeho stolu.
           Zpáteční cesta s Jirkou Doležalem, který byl na SSSR opravdu jen krátce, jen co by snědl porci špízu pro dva, byla příjemná, Jirka mě a JWP cestou ukázal, kde koupil nový byt a kde, až vyvrtá cca 6000 děr pro šrouby, bude mít svou knihovnu pro cca 15 000 svazků.
  • 5. dubna ráno vyzvedávám Interkom 3/2005 z tiskárny, abych se okolo poledne dověděl ze zásilkovky, že jsem to špatně spočítal a nedal jim dost čísel. Mohl za to nový kód pro platící slovenské čtenáře :-). Dobře to dopadlo, poslal jsem nový seznam bez Pražáků, které stejně uvidím, a nějak to vyšlo.
  •        Odpoledne již bylo veselejší, sešel jsem se v Krakatitu s Honzou Vaňkem jr., Tomem Jirkovským a Ivanem Kmínkem.
           Ivan mi vyprávěl o roztomilém příkladu jungovské synchronicity. Dívali se s dcerou na Věčný svit neposkvrněné mysli. Když si pak o tomto dost složitě konstruovaném filmu zabývajícím se vymazáváním paměti kvůli milostným záležitostem povídali, řekl Ivan, že něco podobného napsal již před dvaceti roky v povídce Buďmež zemi lehcí. Ještě téhož večera mu zavolali z amatérské scény divadla ve Velké Bystřici, že (konečně) inscenovali právě tuto jeho povídku. Ivan si pak dodatečně vzpomněl, že mu kvůli tomu kdosi odtamtud před lety psal :-)
           Ještě v knihkupectví jsem rychle prolistoval Líheň 2, sláva, žádná stránka nechybí a fotografie vyšly docela dobře…
  • 6. dubna se mi, jak je jeho dobrým zvykem, zcela neohlášena ozvala Jeho Excelence Jarda Olša jr. Kdybych ale pozorněji sledoval BBC, mohl jsem to tušit, přijíždí pravidelně po každých zimbabwských volbách, a obvykle se zdrží, dokud na urnách neuschne krev :-(
  • 7. dubna v Krakatitu rozdávám IK, nejmenovaného fanouška Miévila jsem zrovna tímhle číslem nepotěšil, asi to bude vzájemné. Objevil se i Jarda Olša jr., moc jsme nepokecali, už jsem prchal, snad mě Přemek Houžvička důstojně zastoupil.
  •        A málem bych zapoměl, s rovněž přítomným Vaškem Pravdou jsme podepsali smlouvu o Parconu. Někde v tomto čísle najdete přihlášku pouze na Parcon, takto první víkend Festivalu fantazie, abyste měli jistotu, že přijedete na to co chcete. :-)
  • 8. dubna jsem si všiml, že Krakatit 2 se již i na vývěsním štítu jmenuje Nástupiště 9 ľ. Vzhledem k aizenboňáckému sortimentu, byť vedle SF marginálnímu, je to docela případný název.
  • Eroticon

  • 9. dubna se okolo poledne vydáváme na daleký Prosek do klubu Kocour. Cesta od busu byla výborně značené, obsluha u vstupu vlídná, stále usměvavá pořadatelka Irisa měla pro každého čas (a pro přednášející i perníkové srdce, viz strana 1), zkrátka pohoda. Horší byl už špatně zásobený a gruntovně zahulený bar. Kdyby i tam bylo dostatečně útulno, asi bych vydržel na večerní část programu, takhle mohu tlumočit jen obecně tradovanou zvěst, že hned po mém odchodu začal ten pravý Eroticon.
  •        Nicméně k tomu, co jsme s Michaelou zažili osobně: nejprve má nic moc přednáška (Pepa Houdek ji srovnával s podobnou, kterou jsem měl na nějakém pradávném conu v Ú/L, a zdála se mu slabší, je ale i možné, že osvěta za tu dobu pokročila a zmíněná fakta a hypotézy již nejsou tak šokující), naštěstí byla ještě před Ivanou Kuglerovou, jejíž opět skvěle připravené přednášce o fetišismu bylo těžké konkurovat jak po rétorické, tak vizuální stránce. Dál jsem jako pokaždé lovil porotce CKČ, a docela úspěšně, přihlásila se mi Vanda Gabrielová, v erotickém kostýmu bych ji asi nepoznal, dále Leši, Míla Linc a nakonec i Františka Vrbenská.
           Lhal bych, kdybych tvrdil, že se mi některé kostými nelíbily více než jiné, můj typ pro případnou anketu byla démona Petry Třískové (znamější pod jakousi zeleninovou přezdívkou :-).
           Seznámil jsem se s autorem povýtce erotické SF Vladimírem Němcem, potlachal s hlavní organizátorkou Trpajzlíconu Stáňou Rimsak Lálovou, s Františkou Velinskou, Pagíčetem Ondřejem, a na odchodu nechal v Lucasově péči náš mladší výchovný neúspěch známější jako Elven.
  • 9. dubna pořádali A+A hrací den, kde se hrály hlavně už známé klasické hry jako Trans America, Metro nebo Carcassonne. Kromě toho Amila upekla olivový chleba, Pet přinesla několik filmů s panáčky z Lega a popilo se i několik dobrých whisek (Amila dostal nějaké miniatury k narozeninám).
  • 11. dubna se šlo do Olympie na film Constantine. Taková temnější hororová detektivka, solidně obsazená a s několika slušnými scénami, ale jako celek to ve většině recenzí přechválili.
  • Marvin
  • 11. dubna nám Filip předvedl, že ho vytočí nejen neexistující fax, ale i zdánlivě neexistující klíče. Ale kdo z nás by byl klidný při zjištění, že když se konečně večer trhne z kvelbu, nemá klíče, kterými by jej zamkl. A potvrdilo se, co jsem zaslechl již na EC, pratchettovské divadlo na letošním Parconu nebude.
  • 14. dubna úplnej Dynoden
  • Dopoledne se u mě zastavil Pavel Konečný (organizátor SF plesů v Olomouci, Parconu 1989 tamtéž, a po roce devadesát poslanec za moravské národovce), ukázal jsem mu fotky z Eroticonu a našel kupodivu zalíbení i v té mladší části fandomu :-). Odpoledne mi zase volá nešťastný uživatel Corelu kvůli fontům, z Bechyně, a jmenuje se Hanáček, tak jsem se zeptal, a opravdu byl to Jirka Hanáček z pravěkého SFK Quasar Bechyně. Už jsem jen čekal, koho potkám v Krakatitu.
           A i tam se sešla silná sestava. Na otevření Gigerovy výstavy do Prahy přijeli Juraj Maxon, Ivan Aľakša (slíbil, že přijede na Akademii) a Milan Dubnický. Moc jsem si jich neužil, CKČ volá (a já s ní: Jiřino, vrať se).

    Jarní porada

  • 15. dubna ráno se mi ozvala Jiřina Vorlová, právě ji pustili z nemocnice, slibuji vyřídit pozdravy na poradě a spěchám na Pavlák za Pagim, abychom s Dárečkem a Jolanou vyrazili na Jarní poradu SFK do Březové.
  •        Tam už byla shromážděna ta nejdinosaurovatější možná společnost. Franta Moravec (půjčil mi do SFM kroniku Malevilu), Hana Pěchulová (dovezla akademické i všechny ostatní Mloky, též pulce, čolky a skokany, co si toho jen Martin Koutný navymýšlel), Jarmila Plutová, Lenka Turečková, Standa Otava. Ale přijeli i mladí zástupci mladých klubů. Bidlo dovezl Silvera, Cellindru a Františku Velinskou. Lucas uhranul dvě děvčata, jejichž jména jsem stačil zapomenout, aby zavítala mezi nás a zkrášlila jednání. Chyběl nám milionář Kóši a vůbec Šumperáci, protože Víťa se v pominutí smyslů nejen oženil, ale vybral si k tomu dokonce víkend zasvěcený poradě. A samozřejmě Šimon, který volal, že mu ujel vlak.
           Pagi s Františkou Velinskou po večeři vyplňují formulář statistického úřadu o hospodaření fandomu. Jakmile se zorientovali v kolonkách, bylo docela snadné většinu proškrtat a do zbytku napsat nuly, až později jsem si všiml, že na mě zbyly položky typu „Popište co nejpodrobněji hlavní činnost, pro kterou byla vaše organizace zřízena“, a takové chuťovky :-(
           Následoval společenský večer fanů, kteří se neviděli nejméně půl roku; když jsem se okolo jedné chystal ke spánku, strašné chrápání silné trojky, ke které mě zlomyslný osud zavál, mě do třetí hodiny vyhnalo zpět do společnosti, kde jsem v klidu klimbal pod reproduktory, z nichž se snažila skupina Ramstein. Ráno jsem v jednací den vypadal poněkud somnambulně. Naštěstí Honza Macháček udělal podrobný zápis, doufám, že zachytil i vystoupení Lucase, Bidla, Celindry a Pavla Mikuláštíka, která na mě udělala opravdu dobrý dojem. Já se zmíním jen o několika maličkostech:
           Stále nemáme procedurálně zvládnutou situaci, jak hlasovat, zda budeme hlasovat. Skoro vždy je pak hlasování zmatečné.
           Odpoledne po poradě pak probíhalo jako svérázný Dinocon, já klábosil převážně s Mirkem Dvořákem, který se jako obvykle chystal odjet okolo osmé, ale v deset byl ještě v nejlepším.
            Ze soboty na neděli jsem už o opakování Národního festivalu motorových pil nestál, naštěstí mi Celindra ukázala uvolněné pokoje v jejich patře Pohody a noc proběhla skutečně v pohodě.
           Pagi na zpáteční cestě uvažoval o úspěších svého pontifikátu: Když jsem začínal, předsevzal jsem si, mezi jiným, že z porad vymýtím hádky a rvačky. A ony teď porady mladé fanoušky nudí a nejezdí na ně :-(
  • 18. dubna jsem na pondělí svolal do redakce IK porotce CKČ, abychom dali do kupy roztroušené balíky CKČ. Bohužel z porotců, se kterými se vídám pouze občas, přišla jen Magda Zedníková. Kdo nepřišel, může ale jen litovat. Jitka Brandejská upekla americké sušenky, které občas vyrábí i Honza Vaněk jr., musím říci, že po přidání cukru, pokrmového tuku a čokolády nejsou možná tak zdravé jako Honzovy, ale rozhodně mi víc chutnaly.
  • 20. dubna máme s Richardem Podaným naplánovanou pořadatelskou poradu před udílením Cen Akademie, ještě dopoledne se dovídám, že Jolaně utekl Hubert (jezevčík :-), tak uvidíme, zda bude moci přijít a v kolika se vůbec sejdem.
  •        Nakonec jsme se všichni sešli v Krakatitu a dohodli, že letošní Akademii bude moderovat Jolana a Richard Klíčník. Během jednání se vyskytla obava, jak to Roman přijme, Akademii se již nechtěně podařilo pár lidem ublížit, a protože jsem vyjádřil přesvědčení, že Roman není ješita a když říká, že na moderování nelpí, pak asi proto, že je to pravda, dostal jsem za úkol informovat jej o změnách já :-)
  • 21. dubna v Krakatitu předvádím návrh nové podoby Ceny Akademie. Nezdvořáci o ní mluví jako o kachlíku, vzdělanci jako o basreliéfu:-) Uvidíme, co v sobotu řekne duchovní otec Českého gryfa Marvin na to, jak jeho myšlenku uchopila Hana Pěchulová.
  • 22. dubna po návštěvě výstavy ke sto padesáti rokům vydání Babičky a nevím k jakému výročí Magdaleny Dobromily Rettigové (v Národním muzeu, doporučuji, jsou malé, v přízemí a zadarmo) jsem se konečně dovolal Romanovi Lipčíkovi a jak jsem předpokládal, vzal si z toho to dobré, totiž že si bude moci přispat, předávání Cen Akademie SF začíná již ve 13.00, viz strana 15.
  •        Následoval klímovský večírek bez Klímových v novém bytě u Janišových. Viktor pozval ještě Rečkovi, Frantu Novotného a Lindu, ti se ale rozhodli šetřit síly na Wágnerův operní maraton, Honzu Vaňka jr. a Bidla, ten však musel brzy utéct na noční a tak přišel o čtyři krátké povídky Margaret Atwoodové. Viktor je nejen přeložil, ale svým osobitým způsobem i přečetl. Honza Vaněk jr. nás pak seznámil s jeho kandidátem na nejstrašnější povídku letošní CKČ a jak nám prozradil, i Šrámkovy Sobotky, kterou také porotuje a kde dotyčnou hrůzu rovněž našel, potažmo ona si našla jeho.
           Po přečtení několika opravdu štěpných úryvků kdosi vyslovil hypotézu, že takhle strašné povídky autoři píší již s myšlenkou na večírky, kde budou předčítány :-)
  • 23 dubna se vydáváme do NTM na velkou výpravu na Gigera, jak jsme se s brněnskými fanoušky dohodli již na poradě SFK v Březové. Když jsme tam s Michaelou přesně v 11.OO dorazili, již na nás čekal Franta Novotný a po chvíli přišla i Jolana (ta, aby to stihla včas, odmítla odvést bratra do lokality, kde včera pravděpodobně zanechal své auto :-). Jen brněnská výprava nikde. Když jsme si dost užili sluníčka a probrali všechny novinky, zavolala Jolana Marvinovi, aby se dověděla, že právě vystupují z pekelně zpožděného EC vlaku :-( Vyrazili jsme na výstavu napřed, Marvin, Pavel Mikuláštík se synem, Zdena HT, Amis a Amila a Roman Paulík, Robo a Petra Pštrosová. Vše co jsme ušetřili na českých buditelkách, jsme dali za vstupné, katalog a plakát strašidelému cizozemci, a pak si to už jen užívali. Rozhodně nejde o výstavu na dvacet minut, to možná jen část věnovaná plastikám a nábytku. Když jsme chtěli projít i dva sály plné obrazů, nedalo se skončit před druhou, kdy jsme zjistili, že o dvě patra níž v kinosále ještě probíhá promítání filmů o natáčení Vetřelce a podobných Gigerových aktivitách.
  • 23. dubna se uskutečnila výprava SF klubů Pochmurná neděle a Nyx do Prahy na výstavu H.R.Giger: Mimo dobro. Na místě nás již očekával menší uvítací výbor, skládající se z prezidentského páru, Franty Novotného a Jolany. Po občerstvení se naše výprava rozdělila – Pavel šel s omladinou na Pražský hrad, zbytek se vydal na Výstaviště podívat na Mořský svět. Po prohlídce akvárií se ještě zašlo na atrakce – vysmátější návštěvníky opouštějící Dům hrůzy asi obsluha dlouho neviděla, dokonce se někteří nechali zlákat i na horskou dráhu. Návrat, stejně jako cesta do Prahy, proběhl v klidu a ve vlaku.
  • Marvin
  • 25. dubna v RUR dohadujeme, že příští pondělí uspořádáme opožděné Čarodějnice, nebo politicky korektněji Čarodějnický večírek v redakci IK. Magda a Tiri donesly povídky a hodnocení, dik.
  • 26. dubna dopoledne jsem dostal dvě zprávy:
  • zemřel Josef Nesvadba, po Teodoru Rotreklovi a Báře Ježkové další autentický dinosaurus, ale (život jde dál a)
    Jirkovi Vlčkovi, (vydavateli Líhně) potažmo jeho ženě Haně, se narodila dcera Markéta, 50 cm, 3,37 kg.
           Večer na KJV ale asi budeme mluvit spíše o té smutnější zprávě.
           V podvečer se v Krakatitu scházím s Romanem Lipčíkem a lámu jej k častější spokupráci s Interkomem, viz Průvodce, a pak k Vysmátému zajíci. Na přednášku Leona Křížka o jeho námořní cestě na jachtě ze St. Malo na Isles of Scilly a Lukáše Doubravy o vztahu Julese Vernea k mořím a oceánům bylo docela natřískáno.
  • 27. dubna se u nás zastavil Dalibor Čáp a dovezl oscanované plakáty ze SF akcí posledních 25 let. Ani jedno DVD toho není, asi ta naše minulost nebyla zase tak bohatá :-)
  • 28. dubna mě (zase) vyšplouchli porotci CKČ od L., když se neráčili ukázat v Krakatitu. Nevadí mi, že letos Praha odevzdá méně hodnocení, mrzí mě práce ostatních porotců, kteří již nestihnou dočíst, co začali. Náladu jsem si spravil až v divadle Akcent, viz příště.
  • Zdeněk Rampas
    Pokračování příště
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště