Logo rubriky
5/2005
  Fandom v datech (další) (220)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2005

Hvězdný bulvár

Odposlechnuto (z rodinného života)

       Já za to nemůžu, je to genetický, já se tak už narodil.
       A tvůj bratr snad ne?
       Ona ho máma nepřinesla od popelnice?
       
Z debaty proč je kdo líný
Vysvětlivky:
  • Praha (nepodepsané ZR),
  • Brno,
  • jinde
  • 28. dubna v jedné ruce kufřík, v druhé pozvánku, kterou jsem ovšem nedočetl, a tak se dobývám do Ženských domovů za rohem, místo abych vešel do vchodu Divadla Akcent dva metry od místa, kde jsem vylezl z metra. Podkrkonošská lidová hra Komedie o Heleně dceři císaře tureckého byla velmi poučná, prokládaná výkladem o lidovém divadle, škoda, že jsem tam mimo Richarda Klíčníka v trojroli na pódiu, sebe, Honzy Vaňka jr. a Terky (Andílka) neuznamenal více scifistů (vlastně jsem ještě zahlédl zrzavějšího z bratří Bačkovských :o).
  • 30. dubna jsme dopoledne zašli na první letošní minigolf a při té příležitostí se přítomní fanové pozvali na odpolední grilování, které pořádala má sestra.
  • Marvin
  • 30. dubna pořádala děvčata velkolepé Čarodějnice u Tiri. Bohužel nám o tom nic nenapsala.
  • 1. května dokončuji Interkom 4/2005 a ve středu 4. května jej již distribuuji po Praze, bohužel zásilkovka nebo pošta zaspaly a mimopražáci jej dostali až 9. května.
  • 2. května místo RUR další setkání s porotci u ohníčku, bylo pěkně, tak až skoro do půlnoci. Spokojenost veliká, zakouřenost šatů také, ne všichni můžeme jíst a pít jako zamlada, takže asi některé žaludky ráno trochu protestovaly, ale všichni jsme nakonec vyjadřovali naději, že dneškem snad léto neskončilo a ještě se zde sejdeme (možná, že jsme to tím zakřikli, od úterka nepřestalo pršet a zima je na květen obludná).
  • 4. května schůzka pracovního jádra Akademie RIP, Martin Šust a já s moderátory Jolanou Čermákovou a Richardem Klíčníkem. Padlo mnoho vtípků, které jste pak mohli slyšet spontánně vytrysklé při předávání Cen. Cestou z rachoty jsme si udělali s Ivanem Kmínkem místo vysedávání v Krakatitu procházku pro pražských pamětihodnostech.
  • 4. května se úplnou náhodou sešli ve Whisky shopu ohlášení a neohlášení hosté (aspoň jako náhoda to začalo, neboť jsme kvůli dešti odložili zápas v pétanque a pak jsem cestou domů potkal Záviše – zbytek už jsem lehce zmanipuloval). Ty první zastupovali provozovatelé webů whiskyonline a Irish whiskey, ty druhé zástupci Pochmurné neděle (Pet, Záviš a já – Marvin).
  • 5. května, když jsem v Krakatitu vyčítal Honzovi Kovanicovi, že nenechal na domluveném místě Romány, pravil, že v dotyčném obchodě nic o CKČ nevěděli. Nějak divně si vyložil informaci, že tam pro mě může kdykoli cokoli nechat :-)
  • Akademie SF

  • 7. května jsem spokojeně přežil předávání cen Akademie SF. Všichni věděli, co mají dělat, kdo se nedostavil s předstihem, přišel alespoň včas, s jednou, ale zásadní výjimkou, nikdo si nevyzvedl ceny pro Leonarda za Sapkowského. A já už byl v pokušení si to Nareturn přečíst, nebo dokonce koupit :-)
  •        Jolana s Richardem Klíčníkem (ač poprvé a Richard vlastně ještě ve státnicovém či jakém období) zvládli konferování. RIP vystřihl výborný úvodní projev, s pomocí Mirka Dvořáka, Filipa Gotfrida a dalších obětavců jsme začali takřka včas a celkem v pohodě.
           Takže vlastně žádný důvod k obvyklé žaludeční neuróze, měl bych se pokusit nechat to všechno na někom jiném, má vůbec cenu dělat něco, co vás nestresuje? Ideální by bylo starat se jen o posezení po Akademii, které se letos nekonalo u Pagiho, protože tento měl spoustu jiné práce a navíc s Martinem Koutným piloval slavnostní zahájení Parconu 2005.
           Po páté se u nás začali scházet Veletrhem poničení účastníci Akademického ceremoniálu, Hadati, Wikinka, Cellindra a Flad, pak dorazil Silver (donesl si krosnu piv :o) s Ellie Velinskou, kpt. Kid už bohužel byl na cestě k dalekému domovu, pak konečně našel cestu i Tom Laser Jirkovský, už u nás sice byl, ale v noci a netrefil, dokud nezavřel oči. Přivezl ještě Martina Šusta a Milana Žáčka. Někdy potom dorazil Filip Gotfrid a Jitka Brandejská, Honza Vaněk jr. a Richard Klíčník a ženská část Laseru s Jolanou v jejím autě. Do posledního metra jsme si užívali skutečnost, že je další akademický rok za námi.
  • 7. května začínal v Brně druhý ročník Animefestu. Z našeho SF klubu jsem se akce letos zúčastnil jen já, ostatní lidi z klubu buď marodili nebo měli něco jiného. Oproti loňsku zde bylo víc filmů, které mě zaujaly (to je ovšem spíš záležitost osobního vkusu), a také zde bylo víc lidí, což při stejné kapacitě sálů vedlo k menší šanci si sednout. Z tohoto hlediska bude mít případný další ročník už významné problémy se zajištěním dostatečných prostor.
  • Marvin
  • 8. května mě Michaela vytáhla na Letnou okukovat vojenské veterány. Navrhl jsem jí, že bych si mohl založit vlastní Military caromp club, sháněl bych notebooky použité v Perském zálivu, nejlépe s původním software a tak...
  • 9. května se šlo na historický velkofilm Království nebeské. Solidní věc, která neurazí, jen mi tam uprostřed filmu chyběl titulek „o rok později“, který by nenásilně vysvětlil hrdinův přerod v ctnostného rytíře.
  • Marvin
  • 9. května první RUR po Akademii, čekal bych příjemnou náladu jako pokračování báječného sobotního večera, ale buď to bylo počasím, nebo tím, že se okolo oběda pokoušel v krámě nakupovat nějaký obtížný slovenský zájemce o komiks (a potvrdil svým chováním všechny Filipovy scestné rasové teorie, když jsem mu argumentoval četnými protipříklady – doplnil svou teorii o dovětek, že se netýká těch Slováků, kteří svou schopnost žít mezi civilizovanými lidmi potvrdili přestěhováním do Prahy:), nálada nestála za moc, já se navíc asi přejedl buráky v kari těstíčku...
  •        12. května jsem v Krakatitu vybral poslední hodnocení CKČ, poklábosil s přtomnými a užíval si v kavárně pozoruhodného, v té chvíli nevysvětlitelného klidu.
           Ne všichni však měli takovou pohodu. Za pár hodin nato, okolo třetí ráno, hokejovým vítězstvím rozjařená a alkoholem povzbuzená šestajovická mládež vjela autem přes zavřená vrata a sloupek elektrické přípojky k Podaným na zahrádku. Ti si pak do rána užívali sténání raněných a přítomnosti policie, záchranářů a elektrikářů...
  • V pátek 13. května jsme dopoledne s Pavlem Houserem navštívili Triton a odpoledne jsme s Michaelou podnikli pouť na Pivocon, já jel s Peťou Pavelkem z Butovic, kde nás měl naložit Pagi.
  •        Smolný den to zkoušel ze všech sil, Pagi s Evou uvízli někde na barrandovském mostě a přijeli s půlhodinovým zpožděním, já s Peťou jsme naopak jako vzorňáci čekali čtvrthodinu předem, o to déle nás slunko grilovalo a výfuky autobusů udily.
           Tím ale veškerá smůla skončila, v restauraci u Salzmannů jsme vše spláchli Prazdrojem a zajedli místními specialitami. Dorazili Daniela Kovářová s potomky, Radka Žáková s Helenkou, Helena Šebestová, všedokumentující Dáreček, samozřejmě šerif Akčildej a další členové klubu, kterým nemohu přijít na jméno :-). Jen Laser absentoval pod záminkou nějakého v Brně populárního házení koulemi.
           Pagi nás pak rozvezl málem až do postelí, takže jsem se mohl v celkem dobrém stavu ráno vypravit do míst mých středoškolských studií a do města konání prvních Parconů.
  • 14. května jsem se zajel podívat do Pardubic na své pravěké spolužáky a navštívil přitom dva potenciální ilustrátory. Zatím si u Jolany Dáreček, Peťo a další pochutnávají na výborném, ještě teplém uzeném. :-(
  • 14. května jsme navštívili Evropskou výstavu poštovních známek. Ukázalo se, že Modrý Mauritius a vůbec všechny ty vzácnosti jsou dost ošklivé a fádní, takže jsme přivítali expozici juniorů, z nichž většina ještě stále sbírá ty krásně barevné a exotické známky. Pochopitelně jsme všichni zavzpomínali na naše filatelistické mládí, což se projevilo i na následujícím herním odpoledni, kde Amis a Amila vyhrabali svá alba. Další historickou událostí bylo, že jsme oprášili naši hru Fanové, fanouši a futuristé a díky nově upravenému pravidlu ohledně fronty na con jsme ji bezmála dohráli (tolik lidí se zatím na bar dějinách hry nepropracovalo). Navíc jsme zjistili, že se ve hře omylem vyskytoval duplicitně Neviditelný Neff.
  • Marvin
  • 16. května 2005 se Jarek Mostecký na Fantasy planet nějak chytil s Honzou Vaňkem jr. Dobře jim tak, nemají na podobná místa přispívat nebo je číst, mně se to stát nemůže.
  •        Peťo shání na jedno volné místo spolucestujícího na Vartovku. Pokušení je velké, hmmm.
           Odpoledne pak do RUR přišla Jiřina Vorlová, už jí je lépe, vidí ale o dost hůř než před chorobou, nicméně je plná chuti do práce a tak jsme jí všichni zdůrazňovali, že by se měla trochu šetřit, netahat nic těžkého a číst jen, co za to stojí, a ne každou krávovinu jen proto, že to nějakému grafounovi napraví hlavu.
  • 19. května se v Krakatitu vysvětlila minulotýdenní pohoda, byl hokej, zbaběle jsem uprchl potom, co jsem se neúspěšně pokusil získat pár fanoušků z nejmladší generace k dobrodružné výpravě na Slovensko. Opravdu mě pobavily dotazy na téma: On nějaký slovenský fandom existuje?
  • 20. května začínaly Radniční dny s malými pivovary a zároveň se konala brněnská muzejní noc, takže se spojilo občerstvení a kultura. Já si vystál frontu na Svijany a stálo to za to čekání. Z muzeí jsme kvůli avízovaným koktejlům navštívili prvně Uměleckoprůmyslové muzeum a moje mojito se oproti pochybným zvyklostem místních barů neskládalo ze samé ledové tříště, což mě mile překvapilo. Po prohlídce expozic jsme vyšplhali na hrad Špilberk a prošli ho od kasemat po věž (stálé expozice jsme rozumně vynechali), což nás značně zmohlo, takže Dietrichsteinský palác navštívili jen A+A (a předtím tam od piva zašel i Záviš a spol.).
  • 21. května byli někteří už od pátku na Barbarconu, zbytek pobývající v Brně si dopoledne zašel na minigolf, kde si mohli vyzkoušet dva nové míčky, které si pořídila má sestra. Na pivo si zašla už jen hrstka.
  • Marvin
  • 22. května jsme s Michaelou navštívili výstavu Zdeňka Buriána. Je obrovská a přesto nikoli kompletní, někteří lidé toho za život stihnou 5x tolik co jiní (nebo 10x tolik co já :-)
  • 23. května mi zavolala Bí, že Filip podlehl chřipce, a RUR tedy nebude. Nicméně i tak se nás v Čáslavské sešlo dost, abychom tam Jirku Pavlovského, rovněž trochu nastydlého, pod záminkou deště zdrželi skoro do půl sedmé.
  • 24. května jsme měli na veřejné schůzce KJV něco jako národní svátek a vepřové hody dohromady. Egon zorganizoval přednášku literárního historika Vadima Horáka na téma Vilímek a další nakladatelé díla Julese Vernea v Čechách. Šlo vlastně o výborně podaný výtah z jeho knihy Jules Verne v nakladatelství Jos. R. Vilímka, která by měla v brzku vyjít v nakladatelství Thyrsus. Určitě si ji nenechte ujít, i kdyby byla jen z poloviny tak zábavná jako její autorská interpretace, stále ještě to bude o mnoho víc, než jsme zvyklí.
  •        Velmi zajímavá byla část zpochybňující údajný „až nenávistný odsudek Ignáta Hermanna, který téměř potopil nakladatelské snahy vydávat Vernea u nás“ (citace z Pagiho recenze knihy Ondřeje Neffa Jules Verne a jeho svět). Podle Vadima Horáka mohlo jít o lišácký tah Josefa Richarda Vilímka, který mu značně pomohl při vyjednávání s Vernovým vydavatelem :-), a tedy naopak jen díky němu vlastně mohla později, když už na to Vilímek měl, vycházet ona dnes tak sběratelsky ceněná výpravně ilustrovaná vydání.
           A to jsem ještě zapomněl zmínit roztomilý úvod – autentického magora – podivný mládenec, který někde přišel k předminulé přednášce Martina Corna o válečných trendech v tomto století, a dožadoval se odpovědi co proti tomu hodláme dělat.
  • 26. května jsem v Krakatitu narazil na Milana Fibigera (donesl mi obrázky), Jolanu a Netopejra, ten mi prozradil, že se houfují na nějaké popíjení se Stasem Juhaňákem. Tehdy mi došel důvod, proč mi tento říkal, že se mám v pátek zastavit až po deváté. Dáša Krásná, se kterou jsem probíral podrobnosti obálek edice Paralelní světy, mi řekla, že byli rovněž pozváni, ale že večírek v této sestavě je životu nebezpečný a raději zůstanou doma. Zbytek večera jsem strávil s Editou Dufkovou a Honzou Kovanicem, kteří dotírali na brzké vydání jejich knih. Editu hrozně bolela hlava (už ji také má v práci Jana Rečková) a byla na mě hubatá jak zákonná manželka.
  • 27. května ráno kvačím do Tritonu probrat věci, které jsem včera načal, leč po oslavě tam byl jen šéf skladu a Lenka; Staso a Mirka (znáte ji z předloňského předávání Akademie :o) asi ještě někde leží s hlavobolem.
  • Zdeněk Rampas
    Pokračování příště
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště