Logo rubriky
6/2005
  Fandom v datech (další) (221)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2005

Hvězdný bulvár

Dementi

       Není pravda, jak v IK 4/2005 napsal Radim Kastelán, že na Eroticonu nejvíc slintal Gotfrid, naopak je pravda, jak dokazuje jeho fotografie, že nejvíc slintal Richard Klíčník.
Z Eroticonu
Vysvětlivky:
  • Praha (nepodepsané ZR),
  • Brno,
  • jinde
  •        
  • 25. května se Pagi loučí s otročinou na Sardenu, ale rozhodně jej neopouští, pouze už nebude jeho starostí číslo 1.
  • 26. května jsme díky kuponům na slevy šli netradičně do kina ve čtvrtek. Navštívili jsme hromadně Star Wars – Epizodu III a volili jsme verzi s titulky. Recenze tento díl chválily jako nejlepší z nové trilogie, to je sice pravda, ale ve srovnání s jakoukoli epizodou klasické trilogie stejně neobstojí. Politické intriky jsou sice celkem věrohodné, ale také nudné, zvláště ve srovnání s klasikou (kde zase nebyla politika žádná, role byly jasně dané).
  • 27. května byly ve Whiskyshopu v Brně k ochutnání Benriach 12,16 a 20 letý, Benriach Heart of Speyside a peated „Curiositas“. Bylo to v takové kavárničce vedle Whiskyshopu, hrál nám k tomu skotský dudák. Přišlo asi 16 lidí, nejen z Pochmurné neděle, vstupné bylo 100 korun. Tato palírna původně vznikla počátkem minulého století, v šedesátých letech však činnost ukončila a sloužila jako výrobna sladu pro Longmorn. Počátkem osmdesátých let však byla opět vzkříšena, přejmenována a začaly v ní zrát první sudy. Palírna patřila pod kanadský koncern Seagrams. V roce 2004 palírnu koupilo konsorcium nezávislých vlastníků, které obnovilo zašlou slávu palírny. Příjemně naladěni nejen z whisky, ale i z výborných palačinek jsme odcházeli někdy okolo deváté večer.
  • 28. května se konal u nás na zahradě Piš-Tro-Con. Obě oslavenkyně si kromě zahrady u mě objednaly i hezké počasí, takže nebe bylo vymetené. První příchozí dostali jednotný koktejl na uvítanou, pozdní hosté si mohli i vybrat jeden ze čtyř nabízených. Za příjemného klábosení, pojídání a popíjení jsme se dopracovali k večeru, kdy nás napadlo konečně dát dary oběma oslavenkyním. HT dostala jako kolektivní dar 15 letý Mortlach a Piškotka whiskový likér Drambuie (se smetanou a ledem velmi pitelný). Také se už dost ochladilo, aby se mohlo začít grilovat. Pak se více setmělo a najednou se všichni zdvihli a byli pryč. Mile mě později překvapilo, že přitom odnesli lavičku do předzahrádky a dokonce i vyklidili z ledničky ty hory jídla, které nanosili a které jsme rozhodně nemohli sníst. Kromě toho, že Doktor rozsedl zahradní židli, proběhla celá akce v pohodě.
  • Marvin
  • 28. května proběhlo na prostějovském letišti tandemopadákové setkání pod vedením Michala Třísky z klubu Futurum Olomouc. Dále si skočili Lenka Turečková a Jirka Šolc, Jarek Mostecký a Viktor „Koši“ Dražný. Podle nadšených reakcí přítomných se akce určitě bude opakovat, nejspíš příští rok ve stejnou dobu.
  • Jarek Mostecký
  • 30. května v Krakatitu jen na chvilku, Filip je po nemoci, dokonce v IK 5/2005 vypouštíme Dogma. Naštěstí Roman Paulík v pravou chvíli posílá rozbor SD1. června po opravdu dramatické pauze rozjel Pechy Sarden. Zdá se, že půjde o týdeník, konkrétně středečník.
  • 2. června jsem zašel za Danielou Kovářovou do jejího pražského působiště v České advokátní komoře, mají tam moc pěkné prostory, využitelné i na nějaké kultivovanější SF akce. Odpoledne v Krakatitu nacházím Dárečka (připomíná mi tašku, kterou mu dlužím od Akademie), Milana Fibigera, zve mě na koncert jejich skupiny Karel Gott Cover Band, Editu Dufkovou a Dášu Krásnou, navzájem se trápíme návrhy obálek pro Paralelní svety. Od Toma Němce dostávám novou Pevnost s článkem o Akademii. Dost se mi líbila, ale něco také ne.
  •        Líbilo se mi, jak rychle a rozsáhle dokázali reagovat na Akademii. A fotka potomka P. Neomillnerové, an žužlá akademického mloka, mi připadla velice trefná a na místě, zvláště když jsem viděl, jak k tomu zcela nenaaranžovaně došlo.
           Ale hned editorial D. Hartmana vedle ní mi přišel děsný, ani ne v tom ikarijském stylu, ale obraty o času zklidnění, kdy je třeba setřást ze saka veškerý kvas města, protože jako stádo přerostlých dětí proběhlo vyhlášení cen Akademie, ty by opravdu čtenáři s jemnější psychikou (pravda, takoví asi Pevnost nekupují) nemuseli rozdejchat.
           Tahle nedbalost nebo snad podbízivost p. t. čtenářstvu se nejspíše objevuje i v docela dobrém článku o udělování cen Akademie, ten obsahuje dokonce všechny nominace (aby se vzdala čest konkurenci a zároveň vynikla hodnota vítězství :-). Nicméně popisu smradu z pečených klobás je tam věnováno více místa než skutečným informacím.
           Článek je zakončen výtkou, že Akademie není dost propagována, něco podobného jsem si pak přečetl v Ikarii. Pevnost alespoň pochopila, že jediný způsob, jak se pomocí Akademie zviditelnit, je propagovat ji a nejlépe tak, aby její „sláva“ dopadala i na propagátora samého.
           Brumlání, že se Akademii nedaří prosazovat SF v masových médiích, zní podivně hlavně od novinářů a vydavatelů, v jejichž zájmu (i finančním) je využívat existence Akademie k sebepropagaci. Je poměrně komické chtít po lidech, kteří jsou dost vytížení organizačním zajišťováním Ceny Akademie, aby ještě vymýšleli a realizovali propagaci jejich knih a časopisů. Za těch deset let pokusů už snad každému mohlo dojít ono jednoduché Propaguj Akademii, propaguješ tím i sebe.
  • 6. června se v RUR ukázal po návratu z Německa Honza Macháček. Vyšla nová Ikarie s popletenou znakovou stránkou (zase spousta norských písmen) a s velmi užitečným testem na zjišťování poruch erekce. Představuji si některé (zatrpklé a zrzavé) knihkupce, jak je po nocích tajně otvírají a přikreslují k nim čárky, aby vylekali co nejvíce obtížných zákazníků.
  • 6. června jsme zašli do Špalíčku na Stopařova průvodce po Galaxii. Díky spíše negativním ohlasům jsem měl očekávání nastavena dosti nízko a byl nakonec mile překvapen. Bylo to příjemné a výhrady jsou spíše dílčí, např. kulatý design u Marvina mi nesedl, ale zvykl jsem si na něj. Vlastně bylo docela pozoruhodné, jak málo to byl hollywoodský film, zvláště na adaptaci.
  • Marvin
  • 7. června ráno zaběhnu s Richardem Podaným (věnoval mi nového Chucka Palahniuka) do Tritonu a pak zbytek dne trávím na Fóru digitální fotografie. Měli jsme na stánku 21 palcový tablet-monitor se software Corel Painter IX. Když to uviděl Martin Zhouf, popadl nástroj airbrasch (americká retuše) a i se zaučením během hodinky nakreslil první obrázek. Úplně tomu propadl a odcházel s odhodláním schrastit cca sto tisíc (bez daně a počítače:-) a věc si pořídit. Když uvážíme, že ušetří na barvách a papíru, může to dost brzy vydělat zpátky. Zastavil se i Ondřej Neff, měl na fóru přednášku, a udělal pár fotek. Jinak se ze scifistů na fóru objevil jen Pavel Kočička (MF), ovšem nebyl jsem se podívat u stánku HP. (VP tam ale asi nebyl, zaslechl jsem něco o porodnici :o)
  • 9. června se v Krakatitu dovídám, že u Pravdů opravdu mají radostnou událost v podobě dcery Kateřiny (cca půl metru a 3,5 kg), blahopřejeme (a už se těšíme, jak za pár let bude Vašek muset od Kateřiny odhánět týpky, jako byl zamlada on sám).
  •        Pak mě zase zahákovali Edita Dufková a Honza Kovanic, nic jim nikdy neslibujte, dovedou být pěkně neodbytní.
  • 9. června se konal v Brně Den splněných přání, takže občané měli zpřístupněny některá místa jinak běžně nedostupná. Část fandomu se rovněž přidala, ale já byl nachlazený, takže jsem později jen zaslechl něco o kryptě pod Petrovem, Kapucínských zahradách a stížnost HT, že ji donutili vylézt na věž.
  •        
    Marvin
  • 10. června jsem v TV zahlédl Ladislava Sommera z Ostravy, nedávno vydal v Leonardu SF thriller Ti druzí (nebo nějak tak) já si ho pamatuji ještě jako polovinu autorské dvojice L. Sommer – Nataša Krejčí (porotce I. Kmínek tehdy poznamenal na okraj rukopisu povídky Ach, mít tak robota, že počet pravopisných chyb přesáhl únosnou míru), pak jsem jej zahlédl na jednom conu, kdy se nějak nešťastně pokoušel vstoupit do rozhovoru Zdeňka Volného s Ondřejem Neffem, který jej na místě zpucoval za nedostatek zdvořilosti. A teď jej vidím, jak říká, že seděl u vedlejšího stolu v restauraci, když Dalík a Večerek rozmlouvali s Kořistkou, a zaslechl slova deset miliónů.
  • 11. června se jen tak z čista jasna u Záviše uspořádala akce pokřtěná na místě na ScotchCon. Bezmála při ní padl rekord z Dojížďaconu v počtu skotských a jídla bylo tentokrát tak akorát. Hudební kulisu představoval tentokrát Barel Rock (Záviš si koupil jejich CD na koncertě), soundtrack z Trháku a folklór. Kolektivní odchod nastal tentokrát v celku brzy, okolo desáté.
  • Marvin
  • 13. června jsme se místo v RUR sešli v Letecké. Původně jsme měli hrát petanque, ale Filip uvěřil předpovědi počasí a bál se, že by mu zmokly koule. Když po několika zahřměních okolo devatenácté hodiny zase vyšlo slunce, zanechali jsme ochutnávání donesených i domácích lahůdek a našli si náhradní program v podobě šipkového turnaje. Jitka, skoro čerstvá ing., ještě nezapomněla luštit návody, uvedla do funkčního stavu elektronický terč a naprogramovala hru 311. Zpočátku se zdálo, že jasným favoritem turnaje bude Filip, i když i Bí jeden čas vedla o několik délek, zajímavým stylem bojovala Jana Šturmová, levou rukou zasahovala terč a pravou okolostojící, Honza Vaněk jr. zase bodoval postojem a stylem, který jasně demonstroval, jak by asi házel šipky R2D2 (je to doufám ten humanoidní z dvojice elektronických komiků SW?). Pak se ale ukázalo, že počáteční Filipovo vyhrání bylo jen zdvořilostní gesto hostitele a zbylé tři zápasy vyhrál president.
  • 16. června dopoledne jsem v Tritonu nafasoval recenzní výtisky Strugackých a pokračování nedoceněné Sabriel Lirael.
  •        Odpoledne v Krakatitu absentoval Tom Laser Jirkovský, v tom blázinci jsem se ani nestihl zeptat Jany Radoušové a ona naopak asi myslela, že jsem informován. Až když jsem telefonoval Jolaně, že v sobotu pořádáme večírek u příležitosti Klímových v Praze, a tato mi řekla, že je v Polsku, tak mi docvaklo, kde asi oba jsou. (Na velkorysost Jolaniných výmluv prostě nemám a nikdy mít nebudu.) Jsem zvědav, zda konečně o svých cestách pošlou do IK cestovní zprávu.
           Po zbytek večera jsme probírali Cellindřiny problémy s Pascalem, úžasné triko Roberta Rameše ve stylu pozdního South Parku, Jan Patrik Krásný mi „poděkoval“ za mé názory na ploché monitory a jejich nevýhody, se kterými jsem se svěřil jeho ženě Dáše, která pak tyto nedostatky začala shledávat na novém monitoru, který jí věnoval k narozeninám :-), zastavil se i šťastný otec Vašek Pravda, kterému jsme hromadně i jednotlivě blahopřáli k dceři.
           S Egonem jsme probírali historickou literaturu vydávanou v Tritonu a to mu nějak připomnělo, jak se pokoušel dojednat s nějakou katolickou organizací spolupráci na odboji proti komunistům. Na jeho argument, že jde o jejich společného nepřítele, dostal odpověď, že komunismus není nijak významný protivník, to s ariány byla jiná práce, boj s nimi trval skoro polovinu tisíciletí. Pozoruhodně prorocká slova.
  • 17. června jsem byl protažen výstavou Václava Špály v NG, nezmiňoval bych se o ní (málo co má k SF dál), kdyby jeden obraz nepředstavoval Pyšely (F. Gotfrida). Doufám, že je pečlivě udržují v zachyceném stavu :-).
  • Odpolední večírek

  • 18. června jsme po dlouhých šesti měsících uspořádali odpolední večírek pro Martina a Vilmu Klímovi. Z pravidelných návštěvníků byla sice Jolana v Polsku, Franta Novotný tuším někde v Anglii (nebo na moři) a Netopejr musel vyvézt Katrin na jejich sázavskou chatičku, ale i tak se nás sešlo asi jedenáct, děti a psy nepočítaje.
  •        První dorazila Sanča Fülle (z Jižního města) a pak hned Klímovi (z Brna), ostatní pak nepřímo úměrně vzdálenosti, kterou měli překonat. Vladan Rámiš (nedávno jsem mu vydal knihu, nedejte si jí ujít, pokud vás berou Organizační složky podniků se zahraniční účastí :-) dovezl Janišovy, Viktor se pomalu mění v jezevce neopouštějícího svou Haničkou stále zútulňovanou noru, ale jak pravil, když Klímovi zavelí, já příjdu, pak přijel ještě Honza Vaněk jr., Bidlo, Cellindra, Richard Klíčník se Zuzanou, teď hned nevím, zda už ji někdy nepřivedl :-).
           Vilma si prohlédla a (až na jeden) určila všechny mé vzácné sukulenty, které nosím z okraje místní nepovolené skládky, jako Rozchodníky (divoký, podivný, velký, malý, zarputilý a žlutý, nebo tak nějak).
           Viktor chválil „Naprosto osvětleno“ od Jonathana Safrana Foera, protože to pěkně přeložil Richard Podaný, Honza Vaněk jr. to zase haněl, asi proto, že to četl (a Šumař na střeše mu proti tomu připadal jako drsný neorealismus :-). Došlo i na japonská a dálně východní témata, jen na viktoriánské ctnosti nějak ne. Ale léto teprve začíná.
    Zdeněk Rampas
            
    Pokračování příště
    Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK    Předchozí pokračování Pokračování příště