Logo rubriky
5/2005
  Cony (další) (220)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 2005

Parcon 1.-3.7.2005

       Chotěboř, KD Junior
       www.festivalfantazie.cz/parcon
       
Program Parconu je součástí bohatého programu Festivalu Fantazie 1.-10.7.2005. Program Parconu běží od rána od 8 do noci do 2 hodin v liniích Slovanská SF&F, Jules Verne, FutureCon a Parcon-Avalcon a zahrnuje projekce nejnovějších filmů a TV dokumentů, besedy s domácími i zahraničními hosty, přednášky, tematické diskuse, autogramiády, literární dílnu, výstavu obrazů Josefa Fraška a Philippe Coriata, prodej a burzu knih. Vrcholem programu je sobotní ceremoniál s vyhlášením výsledků literární soutěže Cena Karla Čapka a cen Čs. Fandomu s Fantasy show a divadlem. Souběžně ještě probíhají programy Festivalu fantazie Star Wars, Galacticon, Harry Potter a další, po zbytek týdne se ještě vystřídají linie Star Trek, Stargate, Batman, Jurský Park – Ztracené světy, Dracula a další upíři, Pán Prstenů, Buffy&Angel, Xena a Herkules, ...
       Z přednášek Parconu a Avalconu jmenujme alespoň výběr:
       
       Zahájení Parconu a FF
SFK Avalon a hosté
Uvítání účastníků starostou Chotěboře a hlavním pořadatelem, představení hostů, zahájení Parconu a hlavně hudba ze SF filmů a seriálů v podání orchestru z Říčan u Prahy s dirigentem Janem Rybářem!
       
       Nová jména v anglo-americké fantastice
Martin Šust
O nových jménech v anglo-americké fantastice, co chystají autoři současné světové špičky nového a co se od nich objeví na domácích knižních pultech.
       
       JFK: John F.Kovář – český agent bez bázně
Miroslav Žamboch + Procházka Jiří
Nový ryze český scifi seriál! Život JFK, kap. spec. jedn.,byl v zásadě klidný a nudný – do chvíle, než se nechal naverbovat. Pak zjistil, že náš svět je jeden z mnoha a zda se zítra ráno probudíme do reality nebo temné noční můry není vůbec jednoznačné. Paralelní světy, krásné nebezpečné ženy, výkonné zbraně, intriky, násilí… Svět si musíme zasloužit!
       
       Ruská fantastika a avantgarda
Miloš FerkoProfesor“
Tu naučíte sa ako rýchlo a efektívne vyvolať Revolúciu a ovládnuť planétu, ako porušiť čo najviac pravidiel logiky a pomiešať čo najviac žánrov bez narušenia pôžitku čitateľov, okúsite na vlastnej koži beznádej i eufóriu, zažijete romantiku i hrôzu. V prevčerajšku ruskej fantastiky vás privítajú A.Grin, M.Šagiňan a iní.
       
       Šedivý je mainstream, strom sci-fi se zelená
Petr HolanPagi“
Skandální i jiné kapitolky ze života světového i českého fandomu a sci-fi vůbec: Jste schopni života ve fandomu? Fanklub kněžny Libuše. Byl Gagarin první? Vzrušující odhalení o filadelfském experimentu. Kde se vzal Huňáč zelený? Fujvůl aneb tajemné slovo FIAWOL. Každý Čech spisovatelem! Vliv rádia na vznik fandomu. Záhada v matrice.
       Ikonografie Parconů
Zdeněk Rampas
Stručný pohled na dějiny Parconů z hlediska výtvarných artefaktů, zvláště pak plakátů, placek, visaček, upomínkových a reklamních předmětů. Neboť to jediné z conu přetrvá, potom co poslední z účastníků zapomene s kým se opil a poslední z pořadatelů se přestane vztekat na vandala, který rozkopl promítačku.
       Autor jako bestiální sadista
Edita Dufková
Některé lidi to hrozně baví. Strašně rádi týrají, mučí, ubližují, znetvořují a ponižují. Jejich potěšením je cizí utrpení, jejich drogou je packání něčích životů a nikdo se jim to ještě nepokusil zatrhnout. Chcete vědět, kdo jsou ti sadisté a kdo jejich bezmocné oběti?
       Andrzej Pilipiuk – život a dílo
Jan AdamecSilver“ + LEGION W’DROWYCZ
Andrzej Pilipiuk u nás vešel ve známost svými povídkami o venkovském vymítači Jakubovi Vandrovcovi. Jeho další romány a povídky u nás tak známé nejsou. Přibližme si je tedy.
       
       UI zevnitř a uvnitř
Jaroslav Houdek
Základy nauk o umělé inteligenci, vhodné pro začátečníky. Co je neuronová síť, expertní systém a vůbec úvod do problematiky. Budoucnost zpracování signálů a dat a volně šiřitelný hardware.
       Harašení v hororech
Martin HandlMarty“ + Hana Volková (Hypospray)
Dracula, Vlkodlak, Chucky, Freddy, Jason, Pinhead, Michael Myers, Candyman, Norman Bates... říkají vám něco tato jména? Chcete je vidět v sexuálních scénách a ještě něco vyhrát?
       3D kino, současnost, budoucnost
Michal HušákProfesor-X“ + Jaroslav Kasal
Je 3D prostorové kino námět z oblasti sci-fi, nebo již existující funkční technologie ? Kdy na vás doma polezou dinosauři z televizní obrazovky ? Jaké to je hrát počítačovou hru v 3D prostorovém režimu? S ukázkou tzv. pasivní prostorové 3D projekce (technologie typu IMAX 3D).

Transhumanismus a singularita
Ondřej NekolaSatai“
Transhumanismus je nový způsob pohledu na budoucnost. Základem je předpoklad, že lidský druh ve své současné podobě nepředstavuje konec vývoje, ale naopak počátek. Je vývoj vědy exponenciální? Dočkáme se singularity – revolučního zrychlení vývoje technologie? A co superinteligence – sežerou nás? Nebo alespoň greenpeacáky?

Jak zachránit technologickou civilizaci
Edita Dufková + Kovanic Jan
Ať děláme, co děláme, asteroid jednou dopadne. Je zbytečné připravovat jaderné protiúdery. Drtivější dopad budou mít naše sociálněekonomické blbosti. Technologická civilizace bude zničena a my víme, jak ji obnovit - a tím zachránit.

Přichází úsvit komerční kosmonautiky?
Pavel Koten
Soukromá kosmická loď SpaceShipOne třikrát úspěšně nahlédla za hranici kosmického prostoru. Řada dalších projektů se chystá. Už za několik let by mohly být suborbitální lety tak běžné jako je dnes letecká doprava. Někteří lidé se nechtějí zastavit jen na hranici vesmíru a míří výše, na oběžnou dráhu.
       
       Spisovatelské triky II.
Vlado Ríša
Malá poradna pro začínající spisovatele - jak zaujmout redaktora a vydavatele, jaké triky použít, jak dosáhnout otištění své povídky nebo svého románu.

Sci-fi vs. literární kritika
Vojtěch Čepelák “Vojtaö
Předsudky kolem sci-fi a spol. se dotýkají nejen drtivého procenta obyvatel ČR, ale bohužel především médií. Mediální pracovníci, potažmo literární kritici, jsou si svými názory jisti. Sci-fi je brak, tak proč se mu věnovat? Jádrem tohoto problému je sama definice sci-fi a příbuzných žánrů.
       
Literární workshop naživo
Jiřina Vorlová “Aquilaö + Macháček Jan,Rečková J.,Ševců S.,Vrbenská F., Dufková E., Vaněk J
Beseda autorů s lektory, spojená s rozborem předem přinesených povídek. Podrobnosti na http://workshop.scifi.cz/aktual/.

Kouzlo zvané pocit úžasu
Zuzana Kocurková “Lamentö
Ztrácíme s věkem schopnost úžasu? Jak si ji můžeme udržet?

Arnold Schwarzenegger
Lukáš Sýkora
Herkules v New Yorku“ (1970) až “Terminátor 3: Vzpoura strojůö (2003). Fantastická kariéra Arnolda Schwarzeneggera krok po kroku. Od jeho počátků přes klasické snímky jako “Barbar Conanö, “Terminátor 1-3“, öPredátor“, “Total Recallö či “Pravdivé lžiö až do dnešních dnů.

New Weird - fenomén a knižní edice
Martin Šust + Tomáš Jirkovský
New Weird je fenomén, jenž zcela novým způsobem přetváří fantastický žánr do nových podob. U nás je znám díky exkluzivní edici nakladatelství Laser-books.

Satan nebo Prométheus?
Scarlett Rauschgoldová-Hadrabová “Darth Ziraö + Darth Richie
Báji o Prométheovi zná skoro každý. To, jak je “duch zlaö pojímán ve svatých či méně svatých textech po celém světě, už tolik z nás neví. Ovšem jen málokdo si povšiml, jak podobní si v některých legendách oba jsou. Satan jako dárce poznání? Nesmysl? A nebo proč ne?

Velký zeměplošský kvíz
Petr Čáp “Hadatiö
Vyzkoušejte si, jak dobře znáte parodistický svět Zeměplochy britského spisovatele Terryho Pratchetta. Vaše znalosti budou prozkoušeny od těch jednoduchých a triviálních otázek, až po ty složité, se kterými by měl problém i samotný Leonardo da Quirm.

Jak se stát Vidoucím
Jan Harvalík “Harvö
Vyhlášení literární soutěže Vidoucí za rok 2004. Workshop s autory. Dostane se vám také návodu, jak se stát Vidoucím.

Černá ďura
Roman Kresta “Randalfö
Vyhlášení výsledků anticeny Černá ďura za uplynulý rok.

       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK