Logo Zpravodaj ČS fandomu
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index
9/2005
(223)


Čtenářův průvodce po Interkomu

Škoda, že nemám víc místa, pokusil bych se o editorial ve stylu Pevnosti. Podzim je tady, jarní únava přechází v zimní spánek, ale v našem sklepení pilně kujeme zbraně..., těšte se na další postřehy z Parconu a očekávejte Deník špióna z Tatraconu.

Takže stručněji, do konce roku nás čeká spousta akcí, zástupce klubů zvu hlavně na podzimní poradu do Březové. Pagi vzkazuje:

Připomínám, že se blíží termín podzimní porady 14-16/10 s jednacím dnem sobota 15/10, jako obvykle od 9:09 do 15:15. Program obvyklý pro Podzimní poradu, především volby nové Rady. Náměty a připomínky k programu mi posílejte přímo na pagi@pagiserver.cz. Nevýdělečně činným zástupcům klubů připomínám, že se předem musejí přihlásit o příspěvek na ubytování.

Spousta podzimních akcí (podrobněji a hlavně aktuálněji na webu)

7.10. – 9.10. OpatCon – speciál/Broumov

14.10. – 16.10. Podzimní porada Čs. Fandomu/Březová nad Svitavou

14.10. – 16.10. ComicSalon/Bratislava

28.10. – 30.10. Avalcon Speciál/Chotěboř

12.11. Minicon/Praha NTM

9.12. – 11.12. Fenixcon/Brno

K obsahu

Velké pozdvižení na fandomovém internetu způsobil značně nekompetentní článek Filipa Sklenéře na Čulíkových Britských listech (dále jen Blistech, blisty.cz/art/24972.html). Mám za to, že i tam, kde se FS strefil a vyloženě neblábolil, šlo spíše o náhodu. V diskusi na SF konferenci jsem to přirovnal k tomu, když někdo odsoudí stalinismus, protože mu rudá na praporu přijde de móde.

Více Šumař zde a Honza hned tady.

Zdeněk Rampas

.... Takže v prvotině najdete nejspolehlivěji místa, na kterých, aspoň když je vytrhnete z kontextu a zatajíte všechno ostatní, můžete krásně ukázat, jaký je autor idiot.

Krom toho výběr citátů zjevně odpovídá výše zmíněnému přístupu. Sice jsem od Kulhánka četl jen pár povídek, ale aspoň jsem slyšel, jak o něm mluví jeho čtenáři, a když jsem teď hledal na webu pirátské kopie jeho románů, nahlédl jsem na začátek Divokých a zlých, jakož i na fanouškovskou stránku, která kromě těch (patrně) pirátských kopií nabízí stručné charakteristiky, vybrané citáty a odkazy na recenze. Z toho jsem si udělal obraz, že Filip Sklenář sice vybral citáty usvědčující Kulhánka z obraznosti mentálně zaostalého puberťáka, ale davy Kulhánkových příznivců (pubertálních, naprosto nezletilých i dávno dospělých, vysokoškolsky vzdělané a akademickými tituly ověnčené jedince nevyjímaje) nadšeně citují příměry a vtipy mnohem povedenější. Kulhánek zřejmě především baví čtenáře, a tím pádem je v situaci estrádního komika – nemůže jako poustevník meditovat roky v horách, aby vymyslel jednu větu koncentrované moudrosti, jíž by se pochlubil dobrodruhovi, který možná jednou k jeho poustevně po vysilující pouti zabloudí, musí každý večer zabavit na dvě hodiny početné a různorodé publikum různého stupně inteligence, vzdělání, únavy a podnapilosti. Nesmí se zastavit a nesmí nudit, takže jede pořád kupředu, když zrovna neví, co by řekl chytrého, plácne hloupost, hlavně se dostat dál a vymýšlet a zkoušet vtipy, dokud nepřipadne na nějaký opravdu dobrý – a až na něj připadne, pokračovat znova horšími až k dalšímu dobrému, a tak pořád dokola, dokud nepadne nebo nepřestane publikum bavit. Když se mu podaří upoutat a udržet pozornost, všichni zapomenou na hloupé vtipy a zapamatují si ty vydařené – všichni kromě nepřátel, kteří přišli na vystoupení s úmyslem zapsat si do notýsku to nejhorší, a pak to pořádně rozmáznout, aby toho lumpa, co si dovolil být úspěšnější než oni, pořádně znemožnili.

Honza Macháček


Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index