Logo Zpravodaj ČS fandomu
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index
9/2005
(223)


Hledá se autor
Přesněji řečeno: hledají se autoři a autorky.

Čas oponou trhnul a náhle vyvstala potřeba povídek, tedy krátkých, pokud možno technických sci-fi povídek, které mají šanci dostat se k většímu počtu čtenářů. A dokonce vám za ně poskytnou honorář. Následuje seznam tří skvělých příležitostí:

1. Redaktor byvších Softwarových novin (nyní Click!) Ivan Straka potřebuje do svého měsíčníku krátké povídky v rozsahu do 3333 znaků. Posílejte je na adresu ivan.straka@clickmag.cz. Ty nejlepší otiskne a odmění slušným honorářem.

2. Existuje vynikající vědeckotechnický časopis pro mládež, „magazín plný pozitivní energie“, dvouměsíčník 3. pól (www.tretipol.cz). Protože se distribuuje na středních školách, nevychází o prázdninách, ale pouze pětkrát do roka. Redakce shání sci-fi povídky v rozsahu 3-5 normostran. Jestli něco máte, zašlete na adresu redakce: tretipol@volny.cz. Pokud se vaše povídka zalíbí, těšte se na skutečně opulentní honorář, který je na hranici toho, aby vám ho ještě mohli zdanit u zdroje.

Tyto dvě příležitosti mají pro autora navíc bonus: vaše dílko bude doprovozena ilustrací skutečných mistrů žánru.

3. Třetí příležitost není sice moc výnosná, ale zato máte možnost prodrat se do povědomí světa, neboť váš výtvor se ozve na vlnách Českého rozhlasu, přesněji řečeno, než začne digitální vysílání, tak zatím pouze na vlnách Internetu, kde od začátku září vysílá nová stanice ČRo Leonardo (www.rozhlas.cz/leonardo/portal/). Tato stanice se věnuje především vědě, ale i historii, cestování nebo přírodě. Zatím přejímá některé pořady podobného charakteru z dalších stanic (např. Meteor), ale má i vlastní magazíny, jako třeba Nula-jedničku. Ta se hodlá „věnovat technice špičkové, kterou nejspíš nikdy neuvidíte, i technice všední, kterou potkáváte každý den, aniž byste si to uvědomili. Technice, která právě opouští naši sluneční soustavu, i technice, která v džungli nanosvěta leží před vámi na stole.“ A v rámci toho se budou číst i krátké scifárny – jednak ukázky z vydávaných knih, ale i původní české povídky. (Už začali, Nula-jednička jde v Po 18.00, reprízy: Út 5.00, St 13.00, St 22.00, Ne 8.00, na četbu přijde čas někdy kolem 40 minut po začátku.)

Potřebují původní české sci-fi povídky o rozsahu asi 5 NS, maximálně 12 NS – v tom případě se bude dělit na tři pokračování.

Kontakty: Jestli už něco máte, pošlete to přímo redaktorovi Nula-jedničky, panu Marku Kuchaříkovi (marek.kucharik@rozhlas.cz). Pokud je tato výzva pobídkou k psaní povídek přímo pro rozhlas, ozvěte se na PR kontakt: pavla.schauerova@rozhlas.cz.

Připomínám, že letos jsou kategorie Ceny Karla Čapka pozměněny, je vyhlášena nová kategorie „minipovídek“ do pěti stran. Povídku napíšete, odešlete, vyhrajete nebo jste aspoň nominováni – a máte šanci, že ji jako „ostřílenou“ v soutěži vezmou i do Leonarda.

Takže autoři: Nenaříkejte nad nedostatkem (honorovaných) příležitostí – a pište!

Jan Kovanic

Tady je první kniha, v níž se malíř Paul Kidby pustil na svou vlastní cestu Zeměplochou, na cestu vyvedenou jak v dokonalých barvách, tak v mistrovské kombinaci černé a bilé. Kniha je pravým rohem hojnosti, z nějž se sypou portréty postav, které si získaly nadšené čtenáře po celém světě. Předkládáme vám
Výtvarné umění Zeměplochy.


Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index