Logo Zpravodaj ČS fandomu
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index
10-11/2005
(224)


Černá ďura

Tato soutěž vznikla již před lety inspirována polským Zlatým meteorem (jehož držitelem je například i Andrzej Sapkowski ;-), tak nějak vznikla ČERNÁ ĎURA. Jak již název napovídá, nejedná o příliš pozitivní záležitost, spíše naopak. Cílem CD je vyhlásit nejhorší počin ve fandomu a sci-fi vůbec za uplynulý SFrok (tj. od Parconu do Parconu).

V této soutěži může uspět kdokoliv, kdo udělal nějakou chybu nebo něco zmršil ve vztahu ke sci-fi a Fandomu vůbec. Jak již bylo uvedeno, Černá ďura je „ocenění“ pro nejhorší počin za uplynulý SFrok, to jest od Parconu do Parconu, respektive až do chvíle vyhlášení výsledků. Proto se v nominacích mohly objevit a také se i objevily činy spáchané přímo na Parconech; a jak historie ukázala, i Parcony samotné...

Kdo se může zúčastnit? Každý, kdo bude navržen. Princip nominace je velice jednoduchý: e-mailem, telefonicky, poštou nebo osobně navrhnete svého „favotita“, nominace musí obsahovat tři položky – kdo podává nominaci, koho (nebo co) nominuje a důvod nominace (onen negativní počin). Odporná porota pak tyto nominace vyhodnotí a ta s největší četností zvítězí. Samotný akt vyhlášení výsledků probíhá na Parconu, případně jiném, příhodném conu.

Letos jsme vyhlásili již osmý ročník CD a s drtivou převahou se vítězem stal Richard Klíčník, který si vysloužil nominace jednak za Parcon 2004, konkrétně za organizaci a hlavně za ubytování na Houšťce, a své vítězné tažení pak završil způsobem vyhlašování cen Akademie SFFH 2005, kde zjevně několik fanů nepotěšil. Richard tedy rozšířil temnou legii zkázy, které má zajímavé osoby a obsazení.

Zde je přehled všech dosavadních vítězů:

1997: T. Lockenbauer – tunely kolem Classicu (čijaksetozrovnajmenuje)

1998: V. Soukup – podivnosti v distribuci knih

1999: R. Kresta – finanční nezvládnutí Parconu 1999

2000: Ikárie – „odporné“ a účelové recenze

2001: P. Houžvička – „zhoužvení“ Parconu 2001 a činnost tiskového mluvčího fandomu

2002: V. Semerád – porušení anonymity CKČ a následné aktivity

2003: ČS Fandom – neschopnost a nerozhodnost při hlasování o pořadateli Parconu 05

2004: R. Klíčník – dezorganizace Parconu 2004 a vyhlašování Akademie SFFH 05

Možná si někteří kladou otázku, zda má vůbec takováto soutěž význam, ale nutno konstatovat, že v některých případech ocenění padlo na úrodnou půdu; Ikarie se notně zlepšila, ve Walesu to šlape, a já jsem rád, že jsme nedostali Parcon 2005... Na druhou stranu je k vhodný k zamyšlení fakt, že polovina ocenění má nějaký vztah k Parconu, to asi není dobře. Co s tím?

Nu což, uvidíme, co přinese další ročník.

Randalf

Klub Julese Vernea Praha a klub 451° Fahrenheita Košice vyhlašují


Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index