Logo Zpravodaj ČS fandomu
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index
10-11/2005
(224)


Stříbrná Pochmurná neděle

Už čtvrtým rokem se SF klub Pochmurná neděle účastní Brněnského pétanque poháru. Od té doby se mnohé změnilo – místo dvou lig jsou už tři a kvůli rostoucímu zájmu veřejnosti se třetí liga skládá už ze tří souběžných skupin. Jeden z klubových týmů – Pochmurné koule dokázal během té doby postoupit do první ligy, následně z ní sestoupit a poté sestoupit i z druhé. To vedlo k radikální změně, tým se pro třetí ligu přejmenoval tak, aby byla srozumitelnější jeho vazba k domovskému SF klubu, a jmenoval se tak letos SZOMORÚ VASÁRNAP. Naopak další klubový tým se stabilně drží druhé ligy i původního názvu LE DIMANCHE MAUSSADE.

Ve státní svátek 28. září vrcholil letošní pohár sérií závěrečných zápasů. Díky výše uvedenému systému lig byla situace do poslední chvíle napjatá, zvláště udržet se v 2.lize je velmi obtížné – z osmi týmů poslední tři sestupují (jsou nahrazeni vítězi tří skupin 3. ligy) a celkově pátý tým hraje baráž o udržení se třemi stříbrnými zástupci nižší ligy. LE DIMANCHE MAUSSADE balancoval na hraně mezi oním pátým místem a čtvrtým, kde se naopak hrála baráž o postup do ligy první. Nakonec těsným rozdílem skóre skončil na čtvrtém místě a z této pozice nastupoval do závěrečné série zápasů. Na hraně balancoval i SZOMORÚ VASÁRNAP, těsně před finále byl na druhém místě, tedy ještě s nadějí na postup, ovšem soupeři o příčku níže zbývalo odehrát ještě jeden zápas s papírově slabším protivníkem a vítězství by znamenalo prohození pozic. Nakonec odložený zápas nestihli odehrát, takže pořadí zůstalo zachováno.

LE DIMANCHE MAUSSADE byli jedním ze čtyř týmů bojujících v baráži, ale po tvrdém boji se oba týmy z 1. ligy v této udržely. Každé střetnutí se dle standardu ligy sestávalo ze souběžně probíhajících utkání jednotlivců a dvojic a závěrečného utkání trojic. LE DIMANCHE MAUSSADE sice bojoval statečně, dokonce v prvním utkání docílil nečekaného vítězství nad týmem PRIS, ale pak už nás čekalo jenom zklamání. Těsně vedle opravdu házeli těsně vedle košonku a ještě ke všemu Franck střílel jak u Verdunu. Nedalo se nic dělat, byli nad naše síly. Náš oblíbený soupeř HaJC  (Hana a její chlapi) se dostavil v nejsilnější sestavě, a to nakonec rozhodlo. Poprvé v celé naší pohárové kariéře se chlapi i Hana pochlapili a porazili nás, a to dokonce 3:0. Tento duel se dohrával v době, kdy ostatní už dávno nejen dohráli svá utkání, ale stačili se už i naobědvat. Jak jsme již několikrát byli nuceni konstatovat – ani prohrát neumíme rychle. Na výsledku mají ovšem lví podíl i naši kolegové ze SZOMORÚ VASÁRNAP, kteří zrádně opustili areál, aniž nás seznámili se skutečností, že jdou jen na oběd a ještě se vrátí. Patrně měli obavy z toho, že budou pověřeni nějakým ůkolem. Jasně že by byli, hlad nás trápil velice velmi a chtěli bychom donést aspoň kousek žvance. Takto jsme dohrávali oslabeni na těle i na duchu v domnění, že nás opustily nejen síly, ale i kamarádi.

Ve druhé baráži, kde hrál o postup tým SZOMORÚ VASÁRNAP, byla situace trochu jiná, jeden tým nenastoupil, takže se střetly jen tři, každý s každým. Dvě vítězství jakéhokoli týmu znamenala jistou 2. ligu a konec nadějí pro ostatní. Náš tým prohrál první zápas s Beruškami 2:1 a druhý s The Gens vyhrál 1:2. Záleželo tedy pouze na výsledku vzájemného utkání zbývajících týmů, jestli zůstane ještě naděje na postup, přičemž ze čtyř možných výsledků (3:0, 2:1, 1:2 a 3:0) pouze jeden byl příznivý. Za těchto okolností jsme se odebrali do nedaleké restaurace „U koníčka“ na oběd. Restaurace je vyhlášená velkými porcemi, o čemž se přesvědčila Piškotka, která si dala dětskou porci a pak se divila, pro kolik dětí ta porce byla. Když jsme se vrátili, Berušky právě prohrávaly 1:2, což znamenalo, že všechny týmy mají rovnost bodů a rozhodovat bude pouhé skóre (dle pravidel pétanque se hraje utkání, dokud někdo nedosáhne 13 bodů, takže skóre může být od potupných 13:0 až po těsné 13:12). Po sečtení rozdílů skóre byl výsledek stále nerozhodnutý – náš tým a The Gens měly stejný stav. V takovém případě po poradě s prezidentem poháru rozhodl až stav vzájemného utkání a tak díky výhře jsme takto velmi těsně postoupili do 2. ligy. SZOMORÚ VASÁRNAP byl pak při závěrečném odpoledním vyhlášení již v neúplné sestavě oceněn stříbrnými medailemi za druhé místo v třetí lize a vyhlášen jako další postupující. Takže příští rok dojde zase na bratrovražedné i sestrovražedné střetnutí obou klubových týmů v jedné lize.

Marvin

Tradiční, v pořadí již 11. burza vzácných sci-fi knih se uskuteční v sobotu 3. prosince 2005 od 10 do 12 hodin v knihkupectví Krakatit. V nabídce bude řada raritních titulů, takže sběratelé a čtenáři - neváhejte!


Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index