Logo Zpravodaj ČS fandomu
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index
12/2005
(225)


Jak jsem se dostal do SF a Fandomu

Asi tak jako většinu fanů to byla literatura, co mě nakonec přivedlo do Fandomu. U mě to bylo ještě okouzlení technikou, možná proto to byla sága Kapitán Nemo od J. M. Trosky a romány od J. Vernea. To byl stav až do poloviny osmdesátých let, vyplněný pomalým budováním vlastní knihovničky a pravidelnými návštěvami knihovny J. Mahena v Brně. Začátkem osmdesátých let minulého století byl pojem Fandom ještě neznámý. Pokud jsme chtěli do Fandomu, museli jsme si jej vytvořit. V roce 1983 nastal obrat. Můj bratr Honza měl tolik odvahy, že napsal povídku a poslal ji do začínající soutěže „O cenu Karla Čapka“. V té době byla účast v této soutěži vstupenkou na Parcon. Ještě že jsem tenkrát nedělal porotce CKČ. Bratr se vrátil z Parconu nadšený, se spoustou kontaktů a inspirací. V Pardubicích poznal několik Brňáků a založení prvního SF klubu v Brně bylo jen otázkou času. To se stalo 6.12.1983, kdy byl v Domě dětí a mládeže (tehdy Dům pionýrů a mládeže) oficiálně založen SFK NYX.

Otcové (a matky) zakladatelé tedy jsou: Jan Mikuláštík, Pavel Mikuláštík, František Novotný, Robert Spousta, Norbert Holub, Jan Hlavsa, Alice Kotlánová.

Od roku 1984 jsme přesunuli klubové schůzky do kulturního centra Šelepova 1 (tehdy to bylo OKVS – obvodní kulturní a vzdělávací středisko). Klubové schůzky byly každé sudé úterý. Tato praxe nám vydržela až do roku 1990, kdy došlo ke sloučení schůzek všech brněnských klubů. Schůzky opět probíhaly na Šelepce, ale již každé úterý od 18:00. A tato praxe trvá dodnes, pouze místo schůzek se přesunulo do hospody.

V roce 1984 jsem se zúčastnil Parconu osobně a následkem mého víkendového pobytu v Pardubicích bylo 17 ročníků setkání DRACON. První se uskutečnil na začátku prosince roku 1985.

Asistoval jsem coby „porodní dědek“ u vzniku dalších brněnských klubů. Na jaře 1984 vzniká SF klub při VÚV (Výzkumný ústav vlnařský) AF167. V září 1984 zakládá v Brně pí Růžena Sypěnová SF klub Aldebaran při VAAZ. Na jaře roku (konkrétně 12. 5.) 1988 vzniká při SOU obchodním SF klub SOUfan. V roce 1989 si plním jeden ze svých snů – SF Videodílna.

Pavel Mikuláštík

NYX – zosobněná Noc, nebo bohyně noci, dcera Chaosu, byla ženou svého bratra Ereba, Temnoty. (Slovník antické kultury, Svoboda, Praha 1974). Slovo NYX má svůj původ v antické mytologii. Staří Řekové jím označovali zhruba totéž, co nyní nazýváme Velkým třeskem.


Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index