Logo Zpravodaj ČS fandomu
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index
12/2005
(225)


Místostarosta Prahy 4 V. Soukup čelí žalobě

Neuplynuly ani čtyři měsíce od doby, kdy musel kvůli nevyjasněnému původu peněz na koupi svého bytu opustit funkci bývalý starosta Prahy 4 Zdeněk Hovorka (ODS), a vedením nuselské radnice otřásá další skandál.

Místostarosta Václav Soukup (ODS), který byl do funkce zvolen po personálním zemětřesení na úřadě koncem letošního června, je obžalován z porušení autorského práva a miliónové škody.

Své skutky bude muset vysvětlit 18. října před Obvodním soudem pro Prahu 4. Jeho bývalý dlouholetý kamarád a kolega ve vydavatelském podnikání, nyní svědek u soudu, Egon Čierny obviňuje Soukupa ze zpronevěření tiskových podkladů série knih Královská krev od Raymonda Feista a knihy Vládci strachu od známého českého autora Jiřího Kulhánka.

„Jednáním pana Soukupa, vydáním knihy Vládci strachu, vznikla společnosti United Fans, a. s. (UF), škoda ve výši 397,5 tisíce korun,“ uvedl Čierny. Dodal, že u knihy Královská krev přišla společnost dokonce o 626,5 tisíce korun. A to není vše. Celý příběh začal ve chvíli, kdy se stal Václav Soukup předsedou představenstva společnosti UF. „Zjistili jsme, že nás tuneluje, a v prosinci 1998 jsme jej z čela společnosti odvolali a v únoru roku 1999 podali trestní oznámení,“ sdělil Právu Čierny. Konstatoval, že státní zastupitelství tehdy doporučilo, ať řeší případ občanskoprávní cestou.

Jediné, co podle něj zůstalo jako trestný čin, je porušení autorského práva. Celkové škody přitom vyčísluje na čtyři milióny korun, doložený je ale jen jeden. Samozřejmostí je podle Čierného, že by měl místostarosta abdikovat na svou funkci. Jako žalující strana vystupuje státní zastupitelství pro Prahu 4. „Přezkoumáním spisového materiálu došel státní zástupce k závěru, že došlo ke spáchání trestného činu, a tak ve věci podal letos na jaře obžalobu,“ řekla Právu Blanka Valsamisová ze zastupitelství. Sám Václav Soukup, který působí i jako jednatel nakladatelství Wales, přes nadstandardní snahu Práva jej kontaktovat zvolil polohu mrtvého brouka.

Obžalobu musel jít ve středu vysvětlit na kobereček nadřízenému, starostovi Prahy 4 Bohumilu Koukalovi (ODS). Ten prý před tím, než se na něj Právo s případem obrátilo, vůbec nic o žalobě na svého zástupce netušil. „Měli jsme politické jednání a zeptal jsem se ho na to. Odpověděl, že se k tomu zatím nechce vyjadřovat,“ řekl starosta Právu. Soukupa se snaží hájit slovy, že jeho případný prohřešek jde mimo radnici a veřejné prostředky. „Může to být etická záležitost a vyznávám presumpci neviny. Uvidíme, až motyka spustí, jaké stanovisko zaujme on i já,“ doplnil.

Na presumpci neviny poukázal i primátor Pavel Bém (ODS): „Nicméně, jestliže se obžaloba prokáže, pak určitě musí funkci opustit.“

Tereza Čapková/Právo


Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index