Logo Zpravodaj ČS fandomu
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index
1-2/2006
(226)


DOGMA

Dogma čísla nebude. Místo toho nastoluji otázku: Proč chodit do kina? O tom dumám již delší dobu a odpovědi nenacházím a nenacházím… Nejde o hyper super trháky typu King Konga nebo Star Wars, ty prostě nevidět na velkém plátně znamená nevidět vůbec, ale v případě všech ostatních filmů mi v posledních měsících značně ubylo motivace. Ceny DVD jdou dolů, ceny vstupenek pomalu, ale jistě nahoru, a pak ta hrozná věc: lidi. Už tu byla řeč o té žeroucí, srkající a žvanící sebrance, ale vzato okrouhle kolem a kolem: vezměte slečnu do kina, pak na skleničku – a jste cenově na úrovni DVD, které si pustíte v klidu obýváku třeba stokrát. Díky mnoha časopisům vychází DVDéčko bratru za stovku, u většiny ostatních se do pětikila vejdete v pohodě (v knihkupectví v Čáslavské určitě), a přitom vám nikdo nesype popcorn za krk. Jak stojí v úvodu, nikomu tento názor nepodsouvám, spíše mi šlo o společné zamyšlení. Třeba si časem v (polo)prázdných sálech podobně sednou i distributoři a zamyslí se nad poměrem ceny lístku na jediné představení vůči placce, kterou máte na několik pokolení. (Nijak by mne ovšem nepřekvapilo, kdyby výsledkem podobného sezení bylo rapidní zdražení DVDéček – koneckonců, máme tržní ekonomiku.)

CESTA KOLEM SVĚTA ZA OSMDESÁT DNÍ – Opravdu tak strašné zpracování Verna, jak se podle obsazení a ohlasů zdá. Tipuji na pomstu za to, jaké idioty z Američanů Verne ve svém románu udělal. – Pardon, neudělal, podle tohoto filmu takoví skutečně jsou.

DOC HOLLYWOOD – Platí pro něj to, co pro Mimic: s novým podíváním možná objevíte další jeho kvality. Alespoň mně se to povedlo.

ĎÁBELSKÝ SANTA – Výborný nápad se skvělým zahájením, který však bohužel s přibývajícími minutami ztrácí čím dál víc dech.

HARRY POTTER A OHNIVÝ POHÁR – Víc a víc knižní ilustrace, která sama o sobě funguje jen s velkými obtížemi, respektive možná vůbec. Také mne překvapilo, jak podivný vkus na ženské má Hagrid.

KING KONG – Bez první a poslední půlhodiny výborný film. Takhle jen nekontrolovaně rozplizlé řemeslo, které hororového fandu potěší množstvím přerostlých hmyzáků.

LVÍ DOUPĚ – pomalá, ale příjemná kriminálka, zajímavá svým maďarským dějištěm a s roztomile hořkým polonahým vtípkem na konci.

MIMIC – Pokud jej považujete za lepší průměr od doby, kdy jste ho viděli v kině, podívejte se na něj znovu. Připraveni na špatný konec jej možná oceníte o trochu víc.

POBUDA – Kupodivu nevtipná, hořkosladká francouzská záležitost. Na rozdíl od Američanů (O Schmidtovi) ale galští kohouti naštěstí alespoň zastávají názor, že svléknout se má na plátně ta mladší a hezčí herečka.

VEGAS BABY – Další netušená hlubina filmů prcičkové kategorie. Vedle eklhaftózních protagonistů (staré štětky, tlustí teplouši) se na konci dočkáte dokonce moralizování na téma přátelství!

Filip Gotfrid


Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index