Logo Zpravodaj ČS fandomu
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index
3-4/2006
(227)


Čtenářův průvodce po Interkomu

Zemřel Stanisław Lem

Na stranách 21 a 25 přinášíme nekrolog z pera Františka Novotného a veršované vyznání úcty Josefa Pecinovského.

SOS SF Společnost (na) ochranu spotřebitelů SF

Tak jsem v minulém čísle částečně žertem nazval organizovaný fandom. Mezitím vyšla další knížka českých povídek, o níž nám vydavatel či sestavitel (nebo oba) tvrdí, že: vyrovná se i tvorbě známých angloamerických autorů SF.

Na Sardenu (u nás zde) ji způsobem u nás obvyklým recenzoval Pagi. Ani on ale tentokrát nedokázal jen chválit, nicméně kdykoli čtenáři znalému diplomatického kódu naznačí, že dotyčná povídka je dílem neumětele a nikdy se neměla objevit v tištěné publikaci, vyjmenuje v následující větě uvozené třeba slůvkem ale vše pozitivní, co se na daném nepodarku dá nalézt. Má zkušenost s českými autory je taková, že dokáží vnímat jen tu pochvalnou část, a tak ji raději hned vypouštím, vizte zde.

K Akademii SF

Tento IK byste měli dostat ještě před uzávěrkou druhého kola ASFFH 2006, pokud vám připomene, že ještě máte odeslat vyplněný formulář, splnil tento odstaveček svůj cíl. Pokud byste to již běžnou poštou nestihli, můžete si ještě na mailovou adresu redakce napsat o elektronický formulář.

Porada SFK

Vzhledem k blížícímu se termínu Jarní porady v Březové (22. 4. 06) si dovoluji srdečně pozvat zástupce všech klubů a zárověň je vyzvat, aby co nejdříve sdělili své náměty a připomínky k programu porady.

Srdečně zdraví Martin

Redakce IK se připojuje k pozvání a připomíná, abyste včas, asi nejlépe Pagimu, poslali žádosti o příspěvek na náklady spojené s Poradou (pro nevýdělečné delegáty SFK). Rovněž nezaškodí dát vědět o počtech, v jakých se porady zúčastníte, aby se na nás mohl Franta Monhart řádně připravit.

Zdeněk Rampas a redakce IK

Dopisy čtenářů/čtenářek

Zdeňku, zdravím Tě.

Píšu jen proto, že jsem si včera vyhradil večer pro televizi, někde jsem totiž zahlédl, že bude Metropolis. No byl to zážitek, to nemusím vykládat. Jen jsem si vzpomněl, že kdysi někdo sehnal Metropolis pro jeden z Parconů a tak jsme ji mohli tenkrát vidět. Ani jsem si v té době neuvědomoval, co to asi bylo za práci všechny ty poklady (namátkou Tron, první Moucha, s předstihem Sexmise atd) opatřit a zorganizovat. Teprve s časovým odstupem chápu, co to pro mne znamenalo. Člověk některé věci dostatečně ocení až v hlubší dospělosti, a někdy je už pozdě o tom říct těm, co si pochvalu (nebo úctu nebo co to je) zaslouží – nemusím to stihnout já nebo adresát. Takže pro jistotu za tepla: díky za to, že existovaly Parcony, jsem moc rád, že jsem se jich mohl účastnit. Vím, že nejsi jediný, kdo je organizoval, ale mám na Tebe jakés takés spojení, tak jsi to schytal i za ostatní.

Ještě pochvalně napíšu Zdeňkovi Volnému, který mi o Parconech řekl a vychválil je tak, že jsem tenkrát pochopil, že je potřebuji.

Teď sice nějak nemám moc času na čtení, natož na návštěvy různých přitažlivých scifi akcí, ale pořád si slibuji, že na penzi si to vynahradím. Teď mi blesklo hlavou: Co takhle kdyby časem vznikl nějaký Klub scifi důchodců? Třeba by mohli klávesou i mečem bojovat za staromilskou čistotu žánru :-)))

Míla Pilecký


Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index