Logo Zpravodaj ČS fandomu
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index
3-4/2006
(227)


Tim Powers – Brány Anubisovy aneb Znovuzrození boha Re ve stokách Temže

Nakladatelství Laser loni v rámci své edice Mistrovská díla fantasy vydalo román současného amerického autora Tima Powerse Brány Anubisovy. Jde o historicko-fantastický příběh literárního vědce, který je okolnostmi smýkán Británií, Egyptem a několika časy.

Brendan Doyle dostane od tajemného mecenáše blíže nespecifikovanou, ale dobře placenou zakázku, týkající se britského romantického spisovatele Samuela Taylora Coleridge. Doyle má jako odborník na básníkovo dílo doprovázet skupinu bohatých zájemců na výletě do roku 1810, kdy se v Londýně konala jedna z Coleridgeových přednášek. Všechno samozřejmě neproběhne bez problémů a Doyle uvízne v minulosti. Ve špinavém Londýně devatenáctého století plném zlodějů, žebráků, vrahů a jiných podivných existencí se rozbíhá propletenec událostí, který se na konci románu spojí v uzavřený kruh. Mnoho vedlejších postav, které spolu na první pohled nesouvisejí, se ukáže být zásadně propojených a nikdo zpočátku není tím, za koho jej čtenář má.

Kniha vyžaduje poměrně pozorné čtení, jinak je snadné přeskočit některý z důležitých detailů, kterými je děj prošpikován. Čtenář musí nejen sledovat dějovou linku, ale dávat si fakta dohromady a skládat celkový obraz, jehož poslední dílek je mu podsunut až na posledních stránkách.

Zároveň je pro optimální požitek nutno mít alespoň elementární znalosti britské literatury a egyptské mytologie – neboť právě na tu se autor ústy několika postav neustále odkazuje.

Román má zároveň neuvěřitelně hmatatelnou atmosféru; temné uličky a podzemí Londýna, cikánský tábor, majestátnost a tajemství egyptských chrámů, to vše je vylíčeno detailně, svěže a s velkým zaujetím pro kouzlo doby.

Brány Anubisovy jsou bezpochyby opravdu tím nejlepším, co v poslední době vyšlo na poli fantasy. Český překlad je také na vysoké úrovni, stejně tak i redakční práce. Bez jakékoliv nadsázky se dá říci, že neurazí ani velmi náročné čtenáře.

Lenka Weingartová

Tim Powers: Brány Anubisovy (The Anubis Gates), překlad: Václav Kříž, obálka: Jan Patrik Krásný, medailon autora: Martin Šust, nakladatelství Laser-books, 2005


Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index