Logo Zpravodaj ČS fandomu
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index
3-4/2006
(227)


Šance (nejen) pro staromilce

Taky vás štve, že současná filmová produkce všech žánrů fantastiky je postavena zcela nebo převážně na bombastických tricích a počítačem designovaných hromadách „emzáků“, „zombíků“ a podobných potvor, zatímco zápletka, pointa nebo (nedejbože) psychologie aktérů je věcí zcela podružnou? Pokud ano, tak se možná ptáte, co vy, jako fanové, s tím asi naděláte.

Skoro nic – kromě toho, že se i vy můžete právě teď pokusit napomoci ke zrodu filmu, který by byl o něčem trošku jiném. Student FAMU Peter Pikna, kterému se nelíbí přesně výše uvedené, ale jako budoucí filmový režisér s tím může udělat o něco (mnoho) více, než my se totiž rozhodl , že bude točit právě sci-fi a fantasy postavené na zápletce či psychologii postav s minimem triků. A aby jasně ukázal, že to myslí vážně, rozhodl se v tomto duchu natočit i svou ročníkovou práci – krátký sci-fi film.

Za námět si zvolil vítěznou povídku z loňské Ceny Fantázie Elixír mladosti, k jejimuž autorství se ráda hlásím, kterou má ovšem v úmyslu z jistého velmi konkrétního (a mnoha lidem známého) historického období přenést do blíže neurčeného totalitního státu v blíže nespecifikovaném čase i místě. Postavy (možná částečně s jinými jmény), zápletka i závěrečná pointa však mají zůstat zachovány.

A proč to sem vlastně píšu? Je to jednoduché, kromě profesionálních herců (v plánu jsou i někteří čeští opravdu „páni herci“) budou pro natáčení třeba také komparsisté. A kdo jiný by už měl být kompetentnější k tomu, stát se komparsem ve sci-fi filmu, než právě fanové?

Navíc většina komparsu bude ztvárňovat buď vědecké pracovníky nebo novináře  – což s sebou nese nutnost vypadat náležitě intelektuálsky – a kde jinde se nalezne pohromadě více intelektuálsky vyhlížejících týpků, než právě ve fandomu? Další role v komparsu jsou pak rezervovány pro diktátorovy nohsledy a jejich „gorily“ (čímž se zase otvírají dveře všem šermířům, dřevárníkům, airsofťákům, larpistům a dalším „drsňákům“ a „drsňačkám“).

Samotné natáčení by mělo začít koncem května tohoto roku.

Peter Pikna je poměrně častým přispěvatelem časopisu Fantázia a přednášejícím na conech. Koho zajímá jeho režisérská práce, může se na ukázku z ní podívat na www.exploziachuti.sk (doporučujeme zejména film „Animals“ neboli „Zvieratá“, který je rovněž na fantastický námět). V o něco lepší kvalitě se uvedený film dá stáhnout i na www.peterpikna.com/film/exploziachuti-2005-zvierata.avi.

Kdo si pro rozhodnutí, zda by do toho byl ochoten jít, potřebuje udělat obrázek o námětu, který má být zfilmován, může si povídku přečíst na netu. Ve slovenštině na stránkách www.fantazia.sk  nebo sith.mysteria.cz. Poněkud zkrácená byla česky také odvysílána na stanici Leonardo v pořadu Nula jednička (archiv najdete na www.rozhlas.cz/audio/audio_porad/?p_po=2623).

Zájemci o nějakou tu roličku v komparsu, nechť se mi přihlásí mailem na Darth.Zira@centrum.cz a nezapomenou při té příležitosti o sobě uvést nějaké základní údaje (přibližný věk, výška a typ postavy) a pro jistotu (především kvůli panu režisérovi) přibalit i  dvě až tři co možná nejvíce aktuální fotky.

Předem děkuji všem, kteří do toho půjdou s námi – a těm, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí, mohu pouze vzkázat, že půjde-li vše dobře, někdy v příštím roce byste na některém conu mohli vidět výsledek našeho snažení.

Darth Zira


Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index