Logo Zpravodaj ČS fandomu
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index
6/2006
(229)


Lois McMaster Bujold – BOŽÍ LOV

Pán Ingrey z rodu Vlkosrázských byl poslán na cestu do odlehlého hradu, kde byl brutálně zavražděn jeden ze synů umírajícího posvěceného krále Blat. Obviněnou vražedkyní je mladá šlechtična, která prince zabila během temného zakázaného rituálu, jehož cílem bylo obdařit prince nadpřirozenou mocí, která by mu umožnila získat vládu nad celou říší. Duch leoparda, kterého chtěl pojmout do sebe, však přešel do jeho oběti a propůjčil jí nadpřirozenou sílu. Ingrey sám je již od dětství „poskvrněn“ duší vlka, kterého v sobě úspěšně potlačil, ale nyní se zvíře v něm opět dere na povrch. Cesta s mrtvým tělem a vražedkyní do hlavního města říše je nebezpečná a plná úskalí. To však Ingrey ještě netuší, s jak strašlivou hrozbou se setká a jak obtížný úkol po něm budou požadovat bohové, protože jen on může jako poslední staroblatský šaman očistit a spasit duše tisíců bojovníků pobitých před dávnými věky v největší bitvě, jakou kdy Blata zažila. Fascinující příběh plný zla, temných čar, zvířecí magie a tajemna, ale také lásky, dobra a odpuštění.

Vydal Talpress, 536 str., obálka J. P. Krásný, cena 269 Kč.

Smrtelné stroje a Pomsta jednooké letkyně

Na našem knižním trhu v posledních letech takřka absentuje kvalitní SF literatura pro náctileté. Když už je hrdinou nějakého příběhu nedospělec, můžete se vsadit, že zrovna bojuje s nástrahami vzdělávacího systému v Bradavicích či podobném zařízení. Čestnou výjimkou jsou dva romány Philipa Reeva, které nedávno vydala Mladá fronta.

Příběh postkatastrofického světa, ve kterém si mladý hrdina zpočátku ani nedovede představit jiný způsob života než v pohyblivých, navzájem se požírajících městech, splňuje všechny požadavky na dobrodružnou četbu, která ale na rozdíl od dnes běžně fabrikovaných příběhů může přivést mladého čtenáře k hlubšímu zamyšlení i o světě našem, ještě předkatastrofickém.

ZR

NON FICTION

Desperátská mašina Harley-Davidson a hledání ducha Ameriky

Po Hell’s Angel, kde jsme se mohli dovědět vše podstatné o vzniku fenoménu motorkářů, vydává Netopejr knihu věnovanou přímo jejich zatracovanému i opěvovanému přibližovadlu, nejslavnější motorce světa, Harley-Davidsonovi.

Vydal Netopejr, cena 219 Kč, náklad 1500 ks. www.netopejr.cz


Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index