Logo Zpravodaj ČS fandomu
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index
13/2006
(speciál)


Čtenářův průvodce po Interkomu

Stalo se již hezkou tradicí, že změny ve způsobu převodu Interkomu na web se odehrávají koncem roku, konkrétně o Vánocích. Kdy jindy se na to také najde čas. Ten by sice měl být v tuto dobu věnán rodině, ale když je někdo jediný, kdo může pro fandom danou věc udělat, tak ji udělat musí.

Když navíc během roku hned tři, vlastně čtyři, promiň Kosťo, fanoušci projevili zájem, aby webový IK byl zase aktuální, nelze to již odkládat, navíc s vědomím, že za rok to bude o rok více práce.

Už nevím, kdo mě zhruba před deseti roky přivedl na myšlenku převést IK na web, asi to bylo složitější, protože prvních pár čísel vytvořil Tom Vild (tehdy ještě spolupracoval s Neviditelným psem ON), co si vzpomínám, měly vysokou uměleckou hodnotu, ale byla to čistě ruční práce (chyběla jim jakákoli struktura a řád, které by se daly algoritmizovat) a neumožňovaly žádný další vývoj nebo opravy. Navíc převést takovýmto způsobem celý IK by byla nadlidská nebo nelidská práce. Tuším, že to byl Honza Macháček, kdo mě seznámil se základy HTML a vnukl mi myšlenku automatického přenosu IK na web, pomocí redakčního systému, který jsem pak o jedněch Vánocích uvedl do použitelného stavu. Zde by se měl připomenout i Jarda Král, který mě seznámil s prográmkem awk, který díky podpoře regulárních výrazů umožňuje analyzu textu a převod textové informace s vloženými formátovacími atributy z jednoho značkovacího formátu do druhého.

Takže jsem někdy dva dny před teď již loňskými Vánoci sedl k prázdninovému pokusu o převod z Ventury 8 do HTML (tehdy jsem nějak nevydržel do finiše), den či dva jsem vzpomínal, co to mělo dělat (prázdninový pokus byl založen na troskách ambiciózního projektu vytvořit z textů IK provázaný systém na bázi XML), a pak jsem tempem několika řádků za den naprogramoval tvorbu toho, co právě čtete.

Doufám že se vám to líbí a že vám to něco dá.

Zdeněk Rampas


Předchozí článek Další článek Obsah čísla Index